DexDefinitie.com

Definitie Descărca - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: DescĂrca, descarc, verb I. Tranzitiv
1. A goli, partial sau in intregime, un vehicul de transport; a da jos incarcatura.
2. A suprima sau a micsora fortele care actioneaza asupra unei piese, unei constructii, unui sistem tehnic etcetera care ar putea produce deformarea acestuia.
3. A scoate incarcatura dintr-o arma de foc. ♦ A face sa ia foc, a declansa o arma; a trage, a slobozi un foc de arma. ♦ A consuma energia inmagazinata de un acumulator electric. ♦ Tranzitiv si reflexiv A face sa-si piarda sau a-si pierde incarcatura electrica. ♦ Reflexiv (Despre trasnet sau furtuna) A se dezlantui.
4. Figurativ A da curs liber unor stari sufletesti, a se elibera sufleteste (impartasind ceva cuiva). ♦ Reflexiv A se usura de o vina, de un pacat etcetera ♢ Expresie (Tranzitiv) A-si descarca constiinta (sau inima) = a-si usura constiinta, facand confidente cuiva.
5. A declara in mod oficial ca o gestiune a fost corecta si ca nu e nimic de imputat gestionarului. – Limba Latina Discarricare.
Varianta definitie 2: A descarca antonim: a incarca
Varianta definitie 3: DescĂrca verb
1. a deserta, a goli, (rar) a vida, (popular) a zvanta, (invechit si reg.) a scurge, (prin vestul Muntenia) a sicni. (- roaba.)
2. a trage, (invechit si popular) a slobozi. (A - pistolul.)
Varianta definitie 4: Descarca verb, indicativ prezent 1 singular descarc, 3 singular si plural descarca
Varianta definitie 5: A se descĂrca ma descarc intranzitiv 1) (despre corpuri incarcate cu electricitate) A-si pierde incarcatura electrica. 2) figurativ (despre persoane) A se usura sufleteste impartasind cuiva un sentiment, un gand, o suferinta; a se racori. 3) (despre trasnet) A se produce brusc. /<lat. discarricare
Varianta definitie 6: A descĂrca descarc tranzitiv 1) (mij-loace de transport, recipiente) A elibera de materialele incarcate. 2) A elibera de incarcatura. 3) (arme de foc) A pune in actiune, efectuand o impuscatura. 4) (piese, instalatii etcetera) A usura, micsorand sau suprimand fortele care actioneaza. 5) (corpuri incarcate cu electricitate) A face sa se descarce. 6) fig. (persoane sau institutii) A scuti de anumite obligatii. /<lat. discarricare
Varianta definitie 7: Descarca (descarc, descarcat), verb –
1. A da jos sau a usura incarcatura. –
2. A despovara, a dezvinovati, a absolvi. –
3. A trage (cu o arma de foc). –
4. A scoate incarcatura dintr-o arma de foc. – Mr., megl. discarc.
Limba Latina dĭscarrĭcāre (Densusianu, Hlr., I, 169; Puscariu 507; Candrea-Dens., 258; REW 2652; Tiktin); conform limba albaneza skarkoń, limba italiana discar(i)care, prov., sp. descargar, port. descarregar. – Derivat descarcat, substantiv neutru (descarcare); descarcator, substantiv neutru (dispozitiv de descarcare); descarcatura, substantiv feminin (descarcare).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 9 litere.
Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.