Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Deștepta
1 * Cuvantul cu diacritice: deșteptá
Cuvantul fara diacritice: destepta
Definitie: DEȘTEPTA,deștept, verb I. 1. Reflexiv și tranz. A (se) trezi din somn. ♦ A (se) trezi din letargie, dintr-o stare de amorțeală, de visare etcetera; prin extensiune a reveni sau a face să revină la viață. 2. Reflexiv (Despre sentimente, dorințe, idei etcetera) A se ivi, a apărea; a se stârni, a se dezlănțui. 3. Reflexiv A deveni conștient, a ajunge să înțeleagă, să-și dea seama de realități. ♦ A deveni (mai) inteligent. – Probabil limba latina de-excitare.
2 * Cuvantul cu diacritice: a se deștepta
Cuvantul fara diacritice: destepta
Definitie: A (se) deștepta antonim: a (se) culca, a adormi
3 * Cuvantul cu diacritice: a se deștepta
Cuvantul fara diacritice: destepta
Definitie: A se deștepta antonim: a adormi
4 * Cuvantul cu diacritice: deșteptá
Cuvantul fara diacritice: destepta
6 * Cuvantul cu diacritice: deșteptá
Cuvantul fara diacritice: destepta
Definitie: deștepta verb, indicativ prezent 3 singular și plural deșteaptă; conjunctie: prezent 3 singular și plural deștepte
7 * Cuvantul cu diacritice: a se deșteptá mă deștept
Cuvantul fara diacritice: destepta
Definitie: A SE DEȘTEPTA mă deșteptintranzitiv 1) (despre persoane) A trece de la starea de somn la cea de veghe; a se trezi; a se scula. 2) A reveni (dintr-o stare de letargie, de reverie etcetera) la starea de sesizare conștientă a vieții; a se trezi. 3) (despre natură) A începe un nou ciclu de vegetație; a reveni la viață. 4) fig. (despre sentimente, dorințe, idei etcetera) A începe să capete contururi precise; a se înfiripa; a înmuguri; a încolți. 5) (despre persoane) A deveni conștient; a ajunge să înțeleagă realitatea. 6) A deveni (mai) deștept; a căpăta mai multă inteligență. limba latina deexcitare
8 * Cuvantul cu diacritice: a deșteptá deștépt
Cuvantul fara diacritice: destepta
Definitie: A DEȘTEPTA deștepttranzitiv A face să se deștepte. limba latina deexcitare
9 * Cuvantul cu diacritice: deșteptá deșteptát deșteptát
Cuvantul fara diacritice: destepta
Definitie: deștepta (deșteptat, deșteptat), verb – 1. A trezi. – 2. A însufleți, a înviora, a stimula. – Mr. dișteptu; dișteptare, megl. diștet, diștitari. Limba Latina dĭspectāre „a deschide ochii”. Rezultatul rom., în mod normal dișpept, a suferit o asimilație, aceeași ca în așpept › aștept. Semantismul este normal, dacă se pleacă de la sensul „a deschide ochii”, care apare în limba latina și care este firesc, astfel încît dĭspectāre nu este altceva decît un frecventativ de la dĭspĭcĕre „a deschide ochii și a începe să vadă”. Această der. a fost deja indicată de Candrea, Rom., XXXI, 307, dar nu a fost acceptată și pînă la urmă a fost abandonată chiar de autor, din motive pe care nu le înțelegem. A influențat poate în lipsa ei de succes conștiința diferenței semantice prea mari între rezultatul rom. și reprezentanții romanici ai lui dĭspectāre (it. dispettare, cat. despitar, sp. despechar), toți cu sensul de „a provoca supărare”. Acest criteriu, totuși, nu pare suficient, întrucît der. romanici sînt mai puțin clari decît rom., și este mai probabil să provină direct din despĭcĕre, prin intermediul part. despectus (Parti 374; Corominas, II, 153). Este adevărat că s-a semnalat în rom. un corespondent despeta, verb (a supăra, a necăji), care ar reprezenta același etimon (Lacea, Dacor., IV, 777; REW 2579); dar, pe de o parte, acest cuvînt lipsește în toate dicționarele rom., ne este necunoscut și pînă la un anume punct este îndoielnic, iar pe de altă parte, paralelismul cu aștepta demonstrează că rezultatul rom. al lui dĭspectāre nu putea fi despeta. Celelalte ipoteze sînt insuficiente: din limba latina deexpergĕre (Cihac, I, 77; Lambrior, Rom., VII, 92) sau limba latina dĭsperrĕctāre (Tiktin), la fel de dificil fonetic; din limba latina deexcĭtāre (Pușcariu 528; REW 2515; Candrea-Dens., 494; Iordan, Dift., 49; Pascu, I, 76; Densusianu, GS, II, 8; Candrea; Scriban), al cărui fonetism nu se înțelege la rîndul lui. Derivat deștept, adjectiv (ager; inteligent, isteț, pătrunzător), a cărei formație este puțin clară, dar care derivă probabil direct de la dispectus, part. de la dispĭcere (după autorii menționați, din limba latina deexcĭtus); deșteptăciune, substantiv feminin (inteligență, pătrundere); deșteptător, adjectiv (care deșteaptă).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere.
Fiind format din 9 litere, acest cuvant este de dimensiune mare. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.