Varianta definitie 1: Disc2, discuri, substantiv neutru Taler (circular) de metal (pretios) pe care se strang in biserica, de la credinciosi, bani pentru nevoile cultului sau pe care se pune agnetul (la oficierea casatoriilor). – Din limba slava (veche) Disk(Os)ŭ.
Varianta definitie 2: Disc1, discuri, substantiv neutru
1. Placa circulara si plata de o anumita greutate, pe care o arunca atletii discoboli la distanta. ♦ Proba de atletism care se practica cu acest obiect.
2. Orice obiect de forma circulara si plata. ♢ Plug cu disc = plug cu tractiune mecanica, avand in loc de brazdar si de cormana o parte taietoare circulara si plata, care taie si rastoarna brazda. (Fiz.) Discul lui Newton = placa circulara impartita in sapte sectoare colorate, reproducand culorile spectrului solar si care, prin rotire rapida, apare alba sau gri, demonstrand sinteza luminii albe.
3. Semnal mobil de forma circulara care indica unui tren reducerea vitezei.
4. Placa circulara care serveste la inregistrarea si reproducerea vocii, a sunetelor etcetera cu ajutorul unui aparat special.
Disc de frecventa = disc1 (4) cu inregistrari speciale, folosit la verificarea si masurarea caracteristicilor de redare ale pick-up-urilor. ♦ Muzica inregistrata pe un disc1 (4).
5. (În sintagmele) Disc intervertebral = cartilaj fibros si elastic asezat intre doua vertebre alaturate si servind la solidarizarea lor.
Hernie de disc = hernie a unui disc intervertebral. – Din franceza Disque, limba latina Discus.
Varianta definitie 3: Disc substantiv neutru
1. obiect plat cu contur circular. ♢ obiect rotund si plat in proba atletica de aruncare la distanta; proba insasi.
2. placa circulara de material plastic pe care sunt gravate inregistrari sonore. ♢ (informatica) suport circular magnetic pentru stocarea informatiei. o - de frecventa = disc cu inregistrari speciale pentru verificarea si masurarea caracteristicilor de redare ale pick-up-urilor.
3. muzica inregistrata pe disc (2).
4. suprafata aparenta a Soarelui sau a Lunii, vazuta de un observator de pe Pamant.
5. organ sau structura anatomica circulara, plata. o - embrionar (sau germinativ) = formatie a embrionului in stadiul de blastula la rechini, pesti ososi, reptile si pasari; banut; - intervertebral = tesut fibros intre doua vertebre, ca un disc cu un nucleu bulbos; hernie de - = hernia discului intervertebral.
6. receptaculul sau partea terminala la compozee. (< franceza disque, limba latina discus)
Varianta definitie 4: Disc substantiv
1. cerc, roata. (Un - din lemn.)
2. (MUZICA) placa. (Un - cu vocea Mariei Tanase.)
3. verifica cuvantul: taler.
4. (invechit) taier. (-ul soarelui.)
5. (BIOL.) disc embrionar = banut, (prin Moldova) ban. (- este o formatie a embrionului.)
Varianta definitie 6: Disc2 -uri n.
Taler (circular) de metal pretios pe care se strang in biserica, de la credinciosi, bani pentru nevoile cultului si pe care se pun obiecte de cult, cand se oficiaza anumite ritualuri crestine. /<sl. disk[os]u
Varianta definitie 7: Disc1 -uri n. 1) Obiect rotund si plat. ♢ -de plug piesa care inlocuieste brazdarul la plug. -ul lui Newton placa circulara impartita in sapte sectoare ce reproduc culorile spectrului solar si care, prin rotatie rapida, pare alba, demonstrand sinteza luminii albe. - de apel dispozitiv al aparatului telefonic automat, avand rolul de a forma numarul de apel spre centrala automata. 2) Placa circulara si plata, de o anumita greutate, folosita de atleti pentru aruncari la distanta. 3) Proba sportiva care se practica cu acest obiect. 4) Piesa de masa plastica sau de ebonita pe care sunt imprimate vibratii ale vocii sau ale instrumentelor muzicale, pentru a fi reproduse; placa. 5) Semnal mobil, de forma circulara, care indica reducerea vitezei pe caile ferate. 6): - intervertebral cartilaj fibros situat intre doua vertebre. /<fr. disque, limba latina discus
Varianta definitie 8: Disc substantiv neutru
1. Obiect rotund si plat care se foloseste in proba atletica de aruncare la distanta. ♦ Obiect rotund si plat. ♦ Placa de patefon.
2. Suprafata aparenta a Soarelui sau a Lunii, vazuta de un observator de pe Pamant.
3. Organ sau structura anatomica circulara, plata. ♢ Disc intervertebral = tesut fibros asezat intre doua vertebre, avand forma de disc cu un nucleu bulbos; hernie de disc = hernia discului intervertebral.
4. Receptaculul sau partea terminala la compozee. [Conform: franceza disque, limba italiana disco < limba latina discus, limba greaca (veche) diskos].
Varianta definitie 9: Disc (discuri), substantiv neutru – Placa circulara si plata. – Varianta (invechit) discos.
Mr. discu.
Gr. δίσϰος, in parte prin intermediul limba slava (veche) disk(o)ŭ (Murnu 18), si modern din franceza disque. – Derivat discobol, substantiv masculin, din franceza
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.