DexDefinitie.com

Definitie Disloca - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Disloca, disloc, verb I. Tranzitiv si reflexiv A (se) misca din locul unde se afla, a (se) deplasa, a (se) desprinde (din intregul din care face parte). ♦ Reflexiv (Despre straturi geologice) A-si modifica pozitia initiala (orizontala). ♦ Tranzitiv si reflexiv (Medicina) A (se) deplasa (un os sau un membru) din articulatii. ♦ Tranzitiv A deplasa trupele dintr-un loc in altul, a le schimba dintr-o garnizoana in alta. ♦ Tranzitiv A separa doi termeni ai unui grup sintactic prin introducerea intre ei a unui cuvant sau a mai multor cuvinte. – Din franceza Disloquer, limba latina Dislocare.
Varianta definitie 2: Disloca verb I. tr., reflexiv a (se) urni, a (se) misca din loc, a (se) stramuta, a (se) desprinde din intreg. ♢ (despre oase) a scoate, a face sa iasa din incheieturi, a (se) dezarticula, a (se) luxa. ♢ (despre trupe) a (se) misca, a (se) porni dintr-un anumit loc. ♢ a separa doi termeni dintr-un grup sintactic prin introducerea de cuvinte intre determinat si determinant.
II. reflexiv (despre straturi geologice) a se deplasa sub actiunea miscarilor tectonice. (< franceza disloquer, limba latina dislocare)
Varianta definitie 3: Disloca verb
1. a (se) desprinde. (S-a - o bucata de stanca.)
2. verifica cuvantul: luxa.
3. (FIZ.) a dezlocui. (- un lichid.)
4. verifica cuvantul: stramuta.
Varianta definitie 4: Disloca verb, indicativ prezent 1 singular disloc, 3 singular si plural disloca; conjunctie: prezent 3 singular si plural disloace
Varianta definitie 5: A se disloca ma disloc intranzitiv 1) A se misca din loc. 2) (despre oase sau membre) A iesi din articulatie; a se dezarticula; a se luxa; a se scranti. 3) (despre straturi geologice) A-si schimba pozitia initiala (sub actiunea miscarilor tectonice); a se deplasa; a aluneca. /<fr. disloquer, limba latina dislocare
Varianta definitie 6: A disloca disloc tranzitiv 1) A face sa se disloce. 2) (trupe) A muta din locul de stationare. 3) lingv. (termeni ai unei constructii sintactice) A separa prin intercalarea altor elemente. 4) (nave) A repartiza in porturi sau in baze maritime speciale. /<fr. disloquer, limba latina dislocare
Varianta definitie 7: Disloca verb I. tr., reflexiv A (se) urni, a (se) misca din loc, a (se) stramuta. ♦ A scoate sau a face sa iasa din incheieturi, a (se) dezarticula, a (se) luxa. ♦ (Mil.) A (se) misca, a (se) porni dintr-un anumit loc. ♦ refl. (Despre terenuri) A se deplasa. [P.i. disloc, 3,6 -ca. / conform limba italiana dislocare, franceza disloquer].

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.