Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Doagă
1 * Cuvantul cu diacritice: doágă
Cuvantul fara diacritice: doaga
Definitie: DOAGĂ,doage, substantiv feminin 1. Fiecare dintre bucățile de lemn (puțin încovoiate) care formează corpul unor vase strânse în cercuri. ♢ Expresie A-i lipsi cuiva o doagă sau a fi (cam) într-o doagă = a fi trăsnit, nebun; a avea comportări anormale. 2. Figurativ Fire, mentalitate (ciudată, sucită). ♢ Expresie A ajunge (sau a veni, a cădea) în doaga cuiva = a ajunge să se identifice (în sens rău) cu cineva în felul de a fi, de a gândi. – Limba Latina doga.
2 * Cuvantul cu diacritice: doágă
Cuvantul fara diacritice: doaga
3 * Cuvantul cu diacritice: doágă -ge
Cuvantul fara diacritice: doaga
Definitie: DOAGĂ -gef. 1) Fiecare din piesele de lemn de formă plată (sau ușor încovoiate), care constituie corpul unor vase (butoaie, ciubere, putini, vedre etcetera). ♢ A-i lipsi cuiva o - a nu fi în toate mințile; a fi smintit. 2) Caracter straniu, sucit. ♢ A cădea în -ga cuiva a ajunge în mintea cuiva; a deveni straniu ca cineva. A lăsa pe (cineva) în -ga lui a lăsa (pe cineva) să-și facă toanele. [Silabe doa-gă] limba latina doga
4 * Cuvantul cu diacritice: doágă doáge
Cuvantul fara diacritice: doaga
Definitie: doagă (doage), substantiv feminin – Bucată de lemn încovoiată care formează corpul unor vase. – Mr., megl. doagă, istr. (duge). Limba Latina doga, din limba greaca (veche) δοχή (Cihac, I, 78; Diez, I, 155; Pușcariu 536; Candrea-Dens., 501; REW 2714); conform limba italiana, prov., cat., sp. doga, franceza douve, și limba albaneza dogë, limba neogreaca: δόγα, ντούγα, limba sarba:, mag. duga (istr. provine din limba sarba:). După Cihac, II, 96, ar proveni din limba slava (veche), cu toate că admisese înainte proveniența din lat.; aceasta este și opinia lui Miklosich, Slaw. Elem., 21. – Derivat dogar, substantiv masculin (persoană care face butoaie), care poate fi reprezentant direct al limba latina dogārius (Pușcariu 539; Densusianu, Hlr., I, 159; REW 2715), sau mai probabil der. intern, cu sufix -ar; dogar, substantiv neutru (teslă); dogărie, substantiv feminin (atelier unde se lucrează doage); dogi, verb (a desface doagele butoiului; a deschide, a crăpa; a produce sunetul caracteristic butoaielor crăpate sau clopotelor stricate; despre voce, a suna răgușit).
5 * Cuvantul cu diacritice: doagă
Cuvantul fara diacritice: doaga
Definitie: doagă, doage substantiv feminin os. (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.