Varianta definitie 1: Domn, domni, substantiv masculin
1. Termen de politete pentru un barbat. ♦ (Familiar; la voc.) Termen impersonal de adresare care insoteste de regula o fraza exclamativa, interogativa etcetera ♦ Sot. ♦ (Popular) Orasean.
2. Persoana care are autoritatea, posibilitatea de a face ceva; stapan.
3. Titlu purtat de suveranii Țarii Romanesti si ai Moldovei; voievod, domnitor; persoana care purta acest titlu.
4. Dumnezeu; Isus Cristos. ♢ Expresie A da (sau a lasa pe cineva) in plata (sau mila) domnului = a lasa (pe cineva) in pace, a(-l) lasa sa faca ce vrea; a ignora. ♦ (La voc.) Exclamatie, invocatie impersonala exprimand mirare, amaraciune, surpriza.
Doamne, ce vorba ti-a iesit din gura! ♢ Expresie Vezi, doamne = chipurile, vorba vine. [Voc. (1-3) domnule, dom'le, (4) doamne; nom., voc. si (1) domnu, don', dom'] – Limba Latina Dom(i)nus.
Varianta definitie 6: Domn -i m. 1) (folosit ca termen de politete si de adresare, izolat sau inaintea numelui) Persoana de sex masculin; barbat, mai ales de la oras. 2) (in epoca feudala, in tarile romane; folosit si ca titlu pe langa un nume) Conducator absolut al tarii; domnitor; voda; voievod. 3) Forta supranaturala, considerata creatoare si carmuitoare a lumii; Dumnezeu; demiurg; divinitate. ♢ A lasa pe cineva in plata -ului a lasa pe cineva sa procedeze dupa bunul lui plac. /<lat. dom[i]nus
Varianta definitie 7: Domn (domni), substantiv masculin –
1. Titlu oficial al domnitorilor Țarii Romanesti si Moldovei. –
2. Nume dat lui Dumnezeu. –
3. Termen de politete pentru un barbat in general. – Mr., istr. domnu, megl. dom(n).
Limba Latina dǒm(ĭ)nus (Diez, I, 157; Cihac, I, 80; Puscariu 541; Candrea-Dens., 565; REW 2741), conform limba italiana donno, prov. dom, verifica cuvantul: franceza dam(p), sp. don, dueño, port. dom.
Cu sensurile 1 si 2 are vocativul Doamne (‹ limba latina Dǒmĭne); pentru sensul 3 se foloseste vocativul domnule.
Domnii sau domnitorii se bucurau de prerogativele suveranilor; prin urmare se cuvine sa traducem cuvintele derivate prin termeni care in mod firesc se aplica ideii de regalitate (domnie „demnitate de Domn” etcetera). – Derivat doamna, substantiv feminin (titlu dat sotiei domnitorului; termen de politete in general pentru o femeie), care reprezinta fara indoiala limba latina dǒm(ĭ)na (Diez, I, 157; Puscariu 537; REW 2733); domnesc, adjectiv (care apartine domnului); domni, verb (a conduce o tara, un principat ca domn; a stapini; a se adresa cu titlul de Domn); domnie, substantiv feminin (demnitate de Domn; timpul cit se afla un Domn la conducerea tarii; regiune stapinita de un Domn; Curte; termen de politete, cu formele reduse dumneata ‹ domnia-ta, dumnealui, domneavoastra, dumnealor); domnisoara, substantiv feminin (termen de politete pentru o fata); domnisor, substantiv masculin (fiu de domnitor; print tinar; fiu al stapinului); domnita, substantiv feminin (fiica de domnitor; printesa tinara); domnitor, substantiv masculin (domnitor).
Conform: domina, duminica.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.