Varianta definitie 1: Dos, dosuri, substantiv neutru
1. Partea de dindarat a unui obiect, a unei constructii, a unei curti, a unei fiinte etcetera ♢ Locutiune adverb De-a-ndoasele(a) sau pe de-a-ndoasele(a) = altfel de cum trebuie, de cum e firesc, anapoda; intors invers; cu spatele inainte, de-a-ndaratele(a); Cu dosul in sus = invers de cum e normal, de cum trebuie; in mare dezordine.
În dos = in lipsa, in absenta, fara sa fie de fata. ♢ Expresie A scapa pe (sau prin) usa din dos = a scapa cu mare greutate (si pe cai necinstite) dintr-o incurcatura.
A intra pe (sau prin) usa din dos = a obtine o favoare (pe cai necinstite, prin protectie).
A da dos (la fata) sau a da dosul = a se retrage; a fugi; a o sterge.
A intoarce cuiva dosul = a se intoarce cu spatele la cineva in semn de suparare; a rupe relatiile de prietenie (cu cineva).
În dosul lucrurilor = dincolo de aparente. ♦ Șezut, fund, fese. ♢ Expresie A se scula (sau a fi etcetera) cu dosul in sus = a se trezi (sau a fi) indispus (fara motiv).
2. (În sintagmele) Dosul mainii (sau palmei, labei) = partea din afara a mainii (sau a palmei, a labei).
Dosul limbii = partea de dedesubt a limbii.
3. Partea mai putin aratoasa (neimpodobita si neexpusa vederii) a unui obiect. ♦ Prin specializare: Partea de dinauntru a unei haine. ♢ Pe dos = A) loc. adverb (in legatura cu obiecte de imbracaminte) cu partea de dinauntru in afara; B) loc. adverb altfel de cum trebuie, de cum e firesc; C) loc. adjectiv (figurat, despre oameni) sucit, ciudat, bizar.
4. (Popular) Loc unde nu bate soarele; loc ferit, ascuns, adapostit. – Limba Latina popular Dossum (= dorsum).
Varianta definitie 2: Dos antonim: fata
Varianta definitie 3: Dos substantiv
1. spate. (În -ul casei.)
2. verifica cuvantul: fund.
3. fund. (Întoarce vasul cu -ul in sus.)
4. verifica cuvantul: revers.
5. verifica cuvantul: verso.
6. (popular) cos, (Transilvania) toc. (- de perna.)
7. verifica cuvantul: se-zut.
Varianta definitie 4: Dos substantiv neutru, plural dosuri
Varianta definitie 5: Dos -uri n. 1) Partea de dindarat a unui lucru sau a unei fiinte care se opune fetei. ♢ În -ul... in spatele; inapoia... Din -ul din spatele; dinapoia. Pe din - a) prin intrarea din spate a unei case; b) pe ascuns; in taina. Pe de-a-ndoaselea a) altfel de cum trebuie; anapoda; b) invers; in alta ordine decat cea normala. 2) Extremitate dorsala a corpului pe care se sade; fund; sezut. 3) Partea interioara a unei haine. ♢ Pe - a) cu fata inauntru; b) altfel decat trebuie. 4) Loc ferit, adapostit, unde nu ploua, nu bate soarele, vantul. 5); -ul mainii (sau Palmei) partea de din afara a mainii sau a palmei. /<lat. dossum
Varianta definitie 6: Dos (dosuri), substantiv neutru –
1. Spate, spinare. –
2. Verso, spate, partea opusa. –
3. Cotor de carte. –
4. Partea de dinapoi. – Istr. dos.
Limba Latina popular dossum, in loc de dorsum (Cihac, I, 81; Puscariu 546; Candrea-Dens., 507; REW 2755); conform limba italiana dosso, prov., franceza dos, sp., port. dorso. – Derivat dosi, verb (a pune la o parte; a ascunde; a fura; a fugi, a scapa); dositor, adjectiv (care doseste); dosnic, adjectiv (retras, izolat, indepartat); indosi, verb (Mold., a ascunde); dostina, substantiv feminin (panta, versant), poate prin incrucisare cu limba sarba: dolina „caldare”; pidosnic, adjectiv (Mold., incapatinat; substantiv neutru, planta, Cerinthe minor). – Derivat neol. dosar, substantiv neutru, din franceza dossier; andosa, verb, din franceza endosser.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "s"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.