Varianta definitie 1: DRÉGE, dreg, verb III. (Pop. si familiar)
1. Tranzitiv A repara (un obiect, un mecanism etcetera) ♦ Tranzitiv si reflexiv Figurativ A (se) intrema, a (se) indrepta (de bine, de rau) dupa un accident, dupa o boala. ♢ Expresie A-si drege glasul (sau vocea) = a tusi usor inainte de a vorbi sau de a canta, pentru a-si limpezi vocea.
A-si drege gustul = a manca sau a bea ceva placut, pentru a indeparta gustul neplacut lasat de alimentele sau bauturile consumate anterior. ♦ Figurativ A indrepta o greseala, o nedreptate. ♦ A face ca focul sa arda mai bine.
2. Tranzitiv A pune ceva la cale; a aranja, a planui. ♢ Expresie Face si drege = A) se straduieste sa rezolve, sa realizeze ceva; B) se lauda, face caz ca se straduieste sa realizeze, sa intreprinda ceva.
3. Tranzitiv A potrivi, a imbunatati gustul unei mancari. ♦ A falsifica, a contraface o bautura.
4. Tranzitiv si reflexiv A (se) farda, a (se) sulimeni. [Perf. substantiv dresei, part. dres. – Varianta: (invechit si reg.) Direge, (invechit) Derege verb III] – Limba Latina Dirigere.
Varianta definitie 2: A drege antonim: a strica
Varianta definitie 3: A se drege antonim: a se strica
Varianta definitie 5: DRÉGE verb a carpi, a repara. (A - un obiect rupt.)
Varianta definitie 6: Drege verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural dreg, 1 pl. dregem, perf. substantiv 1 singular dresei, 1 plural dreseram; part. dres
Varianta definitie 7: A DRÉGE dreg tranzitiv 1) (obiecte stricate, defectate) A repune in functiune; a repara; a tocmi. ♢ A-si - gustul a lua ceva in gura pentru a face sa dispara un gust neplacut. A-si - glasul (vocea) a tusi usor pentru a-si limpezi vocea. 2) figurativ A modifica in bine; a corecta; a corija. 3) A intocmi cu indemanare, aranjand si potrivind. 4) (bucate, bauturi) A imbunatati la gust prin adaugarea condimen-telor. 5) fig. (bauturi) A turna in pahare; a umple paharele. 6) pop. (persoane) A invata minte; a pune la punct. 7) fam. (obrajii) A colora cu fard (pentru a da un aspect placut). /<lat. dirigere
Varianta definitie 8: Drege (dreg, dres), verb –
1. (Înv.) A conduce, a calauzi. –
2. A pune in miscare. –
3. A pregati, a aranja, a orindui. –
4. A repara, a indrepta. –
5. A condimenta, a asezona, a gati. –
6. A aranja, a farda, a sulemeni. –
7. A indrepta, a imbunatati, a corecta. –
8. (Înv.) A turna vin, a umple paharele. – Varianta (invechit) direge.
Mr. ndreg, ndreadzire, megl. (a)ndireg.
Limba Latina dirĭgĕre „a conduce”, care se folosea si in forma dĕrĭgĕre (Cihac, I, 81; Puscariu 548; Candrea-Dens., 512), conform limba albaneza dërgoń (Philippide, II, 640), cat. adergar. – Derivat dregator (var. cuvant invechit diregator), substantiv masculin (demnitar la curtea domnitorului, inalt functionar); d(i)regatorie, substantiv feminin (functia, demnitatea de dregator); dregatorime, substantiv feminin (clasa dregatorilor); dregatoresc, adjectiv (oficial); dires, substantiv neutru (invechit, document oficial, scriitura autentica; Mold., mincare gatita, condiment); dres, substantiv neutru (invechit, ordine, functie; suliman, fard; aranjare, reparare); dresatura, substantiv feminin (invechit, reparare; Trans., actiunea de a ingrasa pamintul cu balegar).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.