Varianta definitie 1: Drum, drumuri, substantiv neutru
1. Cale de comunicatie terestra, alcatuita dintr-o banda ingusta si continua de teren batatorit, pietruit, pavat sau asfaltat. ♢ Drumul mare = sosea de mare circulatie, care leaga localitati principale.
Hot (sau talhar) de drumul mare = hot care ataca oamenii in drum spre a-i jefui.
Drum-de-fier = cale ferata. ♢ Locutiune adverb Peste drum = in fata, vizavi.
În drum = in mijlocul drumului; in calea drumetilor; in vazul tuturor.
Pe toate drumurile = peste tot, pretutindeni. ♢ Expresie A pune pe cineva pe drumuri = a face pe cineva sa mearga mai mult decat ar fi necesar pentru rezolvarea unei probleme.
A bate (sau a tine, a pazi) drumul (sau drumurile) sau a umbla (sau a fi, a sta) pe drumuri = a umbla de colo-colo, fara rost, a umbla haimana.
A fi de pe drumuri = a fi fara familie, fara locuinta stabila, fara rost in viata.
A ramane (sau a ajunge etcetera) pe drumuri = a ramane fara adapost, fara slujba, fara mijloace de trai; a saraci, a scapata.
A lasa (sau a arunca, a azvarli etcetera) (pe cineva) pe drum (sau pe drumuri) = a da (pe cineva) afara din casa sau din serviciu; a lipsi (pe cineva) de cele necesare traiului; a saraci (pe cineva).
A aduna pe cineva de pe drumuri = a da cuiva adapost, a pune pe cineva sub ocrotire.
Pe drum = gata sa vina, sa soseasca, sa apara, sa se nasca.
A sta (sau a se pune etcetera) in drumul cuiva sau a-i sta cuiva in drum = a se afla (sau a iesi) inaintea cuiva, impiedicandu-l (sa inainteze, sa faca o treaba etcetera); a impiedica pe cineva intr-o actiune, a i se impotrivi.
A se da din drumul cuiva = a se da la o parte, a face cuiva loc sa treaca; a inceta sa mai impiedice pe cineva in actiunile sale.
A-si face (sau a-si gasi, a-si croi) (un) drum (nou) in viata = a incepe o (noua) cariera, un nou fel de viata, a-si gasi un rost; a reusi.
A-si face drum = A) a inainta (prin eforturi) intr-o multime; B) a se abate din cale spre a se duce undeva sau la cineva.
A apuca (sau a lua) alt drum = a se ocupa de altceva, a se initia in alt domeniu.
A iesi cuiva in drum = a intampina pe cineva.
A da drumul (cuiva sau la ceva) = A) a lasa din mana; B) a lasa sau a reda libertatea cuiva; a permite cuiva sa intre sau sa iasa; C) a desface o cusatura, un tiv (pentru a largi sau a lungi o haina).
A-si da drumul = A) a se lasa in jos, a cobori; a se avanta; B) a incepe sa povesteasca, sa faca destainuiri; C) a izbucni (intr-o avalansa de vorbe, in tipete, plans etcetera). ♦ Parcurs; ruta, itinerar; traseu, cursa (parcurse de cineva sau de ceva).
Drumul Oltului.
Drum maritim.
2. Calatorie. ♢ Ultimul drum = drumul pe care este condus un mort la groapa. ♢ Expresie A-si cauta (sau a-si vedea) de drum = A) a-si continua calatoria, a merge mai departe; B) a nu se amesteca in treburile altuia.
Drum bun! urare adresata cuiva care pleaca intr-o calatorie.
3. Traiectorie. – Din limba slava (veche) Drumŭ.
Conform: bulgara, scr. d r u m.
Varianta definitie 5: Drum -uri m. 1) Fasie de pamant lunga si ingusta special rezervata si amenajata pentru circulatie; cale. ♢ - de tara drum nepietruit, neasfaltat. - de fier cale ferata. Peste - in fata, vizavi. A pune pe cineva pe -uri a face pe cineva sa umble prin multe instante pentru a-si rezolva o problema. Pe toate -urile in toate partile, oriunde. A ramane (sau A ajunge) pe -uri a) a-si pierde sursele de existenta; a ajunge in mare saracie, neavand nici macar adapost; a) a ramine orfan. A arunca (a azvarli) pe cineva in - a) a da afara din casa, lipsind de locuinta; b) a da afara din serviciu, lipsind de mijloace de existenta. A-i sta cuiva in - a im-piedica pe cineva in actiunile sale. A tine (sau A pazi) -ul (sau -urile) a) a umbla fara rost; b) a jefui oamenii de pe drum. A apuca alt - a) a porni in alta directie; b) a alege alta cale in viata. A-si face (sau A-si croi, a-si gasi) Un - in viata a-si face o situatie; a se aranja. A iesi cuiva in - a aparea in calea cuiva. A da -ul a) a lasa din mana; b) a da libertate, a elibera; c) a largi o haina, desfacand un tiv sau o cusatura; d) a lasa pe cineva sa intre sau sa iasa din casa; e) a slobozi (un animal) de la legatura; f) a pune in functiune (o masina, un motor, un aparat); h) a nu mai stapani (nervii, lacrimile etcetera). A-si da -ul la gura (sau Gurii) a vorbi mult si fara rost; a vorbi ce nu se cuvine. 2) Plecare intr-un loc (mai) indepartat. A se pregati de -. ♢ A-si cauta (sau A-si vedea) De - a) a merge mai departe; b) a-si vedea de treaba; a nu se amesteca in treburile altora. - bun! urare celui ce porneste la drum. 3) mai ales la plural Deplasari dese, repetate, pentru diferite treburi; umblatura. 4) Cale prestabilita care urmeaza sa fie parcursa (de o persoana sau un vehicul); traseu; itinerar; ruta. 5) Cale parcursa in spatiu de un corp in miscare; traiectorie; traseu. 6): -ul robilor Calea Lactee. /<sl. drumu
Varianta definitie 6: Drum (drumuri), substantiv neutru –
1. Cale de comunicatie terestra, strada, sosea. –
2. Calatorie, traseu, parcurs. – Megl. drum.
Gr. δρόμος, direct (conform sicil. drom, calabr. dromu) sau prin intermediul limba slava (veche) drumŭ (conform bulgara, limba sarba:, cr. drum, limba albaneza dhrom).
Filiera limba slava (veche) era general admisa (Miklosich, Fremdw., 8; Tiktin; Conev 81; Sandfeld 29; Puscariu, Dacor., VIII, 283) si pare posibila, fara a fi necesara (conform Murnu 19; Diculescu, Elementele, 420; Puscariu, Lr., 260; Rosetti, II, 67).
Cuvintul limba slava (veche) este rar astazi (Vasmer, Gr., 54).
Vocalismul din rom. s-ar putea explica prin forma ionica δροῦμος (Diculescu).
Derivat drumar, substantiv masculin (Trans., calator, drumet); drumas, substantiv masculin; drumator, substantiv masculin (Trans., drumet); drumeag (var. drumeac), substantiv neutru (carare); drumet, substantiv masculin (Munt., calator); drumetie, substantiv feminin (calatorie, excursie); indruma, verb (a arata drumul, a conduce; a calauzi, a sfatui; reflexiv, a se indrepta, a o lua spre); indrumator, adjectiv (care indruma; indicator).
Țig. sp. cunoaste dubletele drom, direct din limba neogreaca:, si drum, din rom. (Besses 70).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "m"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.