Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Drum
1 * Cuvantul cu diacritice: drum
Cuvantul fara diacritice: drum
Definitie: DRUM, drumuri, substantiv neutru 1. Cale de comunicație terestră, alcătuită dintr-o bandă îngustă și continuă de teren bătătorit, pietruit, pavat sau asfaltat. ♢ Drumul mare = șosea de mare circulație, care leagă localități principale. Hoț (sau tâlhar) de drumul mare = hoț care atacă oamenii în drum spre a-i jefui. Drum-de-fier = cale ferată. ♢ Locutiune adverb Peste drum = în față, vizavi. În drum = în mijlocul drumului; în calea drumeților; în văzul tuturor. Pe toate drumurile = peste tot, pretutindeni. ♢ Expresie A pune pe cineva pe drumuri = a face pe cineva să meargă mai mult decât ar fi necesar pentru rezolvarea unei probleme. A bate (sau a ține, a păzi) drumul (sau drumurile) sau a umbla (sau a fi, a sta) pe drumuri = a umbla de colo-colo, fără rost, a umbla haimana. A fi de pe drumuri = a fi fără familie, fără locuință stabilă, fără rost în viață. A rămâne (sau a ajunge etcetera) pe drumuri = a rămâne fără adăpost, fără slujbă, fără mijloace de trai; a sărăci, a scăpăta. A lăsa (sau a arunca, a azvârli etcetera) (pe cineva) pe drum (sau pe drumuri) = a da (pe cineva) afară din casă sau din serviciu; a lipsi (pe cineva) de cele necesare traiului; a sărăci (pe cineva). A aduna pe cineva de pe drumuri = a da cuiva adăpost, a pune pe cineva sub ocrotire. Pe drum = gata să vină, să sosească, să apară, să se nască. A sta (sau a se pune etcetera) în drumul cuiva sau a-i sta cuiva în drum = a se afla (sau a ieși) înaintea cuiva, împiedicându-l (să înainteze, să facă o treabă etcetera); a împiedica pe cineva într-o acțiune, a i se împotrivi. A se da din drumul cuiva = a se da la o parte, a face cuiva loc să treacă; a înceta să mai împiedice pe cineva în acțiunile sale. A-și face (sau a-și găsi, a-și croi) (un) drum (nou) în viață = a începe o (nouă) carieră, un nou fel de viață, a-și găsi un rost; a reuși. A-și face drum = a) a înainta (prin eforturi) într-o mulțime; b) a se abate din cale spre a se duce undeva sau la cineva. A apuca (sau a lua) alt drum = a se ocupa de altceva, a se iniția în alt domeniu. A ieși cuiva în drum = a întâmpina pe cineva. A da drumul (cuiva sau la ceva) = a) a lăsa din mână; b) a lăsa sau a reda libertatea cuiva; a permite cuiva să intre sau să iasă; c) a desface o cusătură, un tiv (pentru a lărgi sau a lungi o haină). A-și da drumul = a) a se lăsa în jos, a coborî; a se avânta; b) a începe să povestească, să facă destăinuiri; c) a izbucni (într-o avalanșă de vorbe, în țipete, plâns etcetera). ♦ Parcurs; rută, itinerar; traseu, cursă (parcurse de cineva sau de ceva). Drumul Oltului. Drum maritim.2. Călătorie. ♢ Ultimul drum = drumul pe care este condus un mort la groapă. ♢ Expresie A-și căuta (sau a-și vedea) de drum = a) a-și continua călătoria, a merge mai departe; b) a nu se amesteca în treburile altuia. Drum bun urare adresată cuiva care pleacă într-o călătorie. 3. Traiectorie. – Din limba slava (veche) drumŭ. Conform: bulgara, scr. d r u m.
2 * Cuvantul cu diacritice: drum drăm
Cuvantul fara diacritice: drum
3 * Cuvantul cu diacritice: drum
Cuvantul fara diacritice: drum
Definitie: DRUM substantiv 1. verifica cuvantul: cale. 2.drum-de-fier verifica cuvantul: cale ferată.3. verifica cuvantul: călătorie. 4. verifica cuvantul: cursă. 5. alergătură, cursă. (A făcut două -uri în piață.)6. verifica cuvantul: rută.
4 * Cuvantul cu diacritice: drum
Cuvantul fara diacritice: drum
Definitie: drum substantiv neutru, plural drumuri
5 * Cuvantul cu diacritice: drum -uri
Cuvantul fara diacritice: drum
Definitie: DRUM -urim. 1) Fâșie de pământ lungă și îngustă special rezervată și amenajată pentru circulație; cale. ♢ - de țară drum nepietruit, neasfaltat. - de fier cale ferată. Peste - în față, vizavi. A pune pe cineva pe -uri a face pe cineva să umble prin multe instanțe pentru a-și rezolva o problemă. Pe toate -urile în toate părțile, oriunde. A rămâne (saua ajunge) pe -uri a) a-și pierde sursele de existență; a ajunge în mare sărăcie, neavând nici măcar adăpost; a) a rămine orfan. A arunca (a azvârli) pe cineva în - a) a da afară din casă, lipsind de locuință; b) a da afară din serviciu, lipsind de mijloace de existență. A-i sta cuiva în - a îm-piedica pe cineva în acțiunile sale. A ține(sau a păzi) -ul(sau -urile) a) a umbla fără rost; b) a jefui oamenii de pe drum. A apuca alt - a) a porni în altă direcție; b) a alege altă cale în viață. A-și face(sau a-și croi, a-și găsi) un - în viață a-și face o situație; a se aranja. A ieși cuiva în - a apărea în calea cuiva. A da -ul a) a lăsa din mână; b) a da libertate, a elibera; c) a lărgi o haină, desfăcând un tiv sau o cusătură; d) a lăsa pe cineva să intre sau să iasă din casă; e) a slobozi (un animal) de la legătură; f) a pune în funcțiune (o mașină, un motor, un aparat); h) a nu mai stăpâni (nervii, lacrimile etcetera). A-și da -ul la gură (saugurii) a vorbi mult și fară rost; a vorbi ce nu se cuvine. 2) Plecare într-un loc (mai) îndepărtat. A se pregăti de -. ♢ A-și căuta (sau a-și vedea) de - a) a merge mai departe; b) a-și vedea de treabă; a nu se amesteca în treburile altora. - bun urare celui ce pornește la drum. 3) mai ales la plural Deplasări dese, repetate, pentru diferite treburi; umblătură. 4) Cale prestabilită care urmează să fie parcursă (de o persoană sau un vehicul); traseu; itinerar; rută. 5) Cale parcursă în spațiu de un corp în mișcare; traiectorie; traseu. 6): -ul robilor Calea Lactee. limba slava (veche) drumu
6 * Cuvantul cu diacritice: drum drúmuri
Cuvantul fara diacritice: drum
Definitie: drum (drumuri), substantiv neutru – 1. Cale de comunicație terestră, stradă, șosea. – 2. Călătorie, traseu, parcurs. – Megl. drum. Gr. δρόμος, direct (conform sicil. drom, calabr. dromu) sau prin intermediul limba slava (veche) drumŭ (conform bulgara, limba sarba:, cr. drum, limba albaneza dhrom). Filiera limba slava (veche) era general admisă (Miklosich, Fremdw., 8; Tiktin; Conev 81; Sandfeld 29; Pușcariu, Dacor., VIII, 283) și pare posibilă, fără a fi necesară (conform Murnu 19; Diculescu, Elementele, 420; Pușcariu, Lr., 260; Rosetti, II, 67). Cuvîntul limba slava (veche) este rar astăzi (Vasmer, Gr., 54). Vocalismul din rom. s-ar putea explica prin forma ionică δροῦμος (Diculescu). Derivat drumar, substantiv masculin (Trans., călător, drumeț); drumaș, substantiv masculin; drumător, substantiv masculin (Trans., drumeț); drumeag (var. drumeac), substantiv neutru (cărare); drumeț, substantiv masculin (Munt., călător); drumeție, substantiv feminin (călătorie, excursie); îndruma, verb (a arăta drumul, a conduce; a călăuzi, a sfătui; reflexiv, a se îndrepta, a o lua spre); îndrumător, adjectiv (care îndrumă; indicator). Țig. sp. cunoaște dubletele drom, direct din limba neogreaca:, și drum, din rom. (Besses 70).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "m"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.