Varianta definitie 1: DÚCE1, duc, verb III I. Tranzitiv
1. A transporta ceva sau pe cineva intr-un anumit loc, a lua ceva sau pe cineva dintr-un loc si al pune in altul. ♢ Expresie a duce (pe cineva) la groapa = a conduce un mort la locul de inmormantare.
2. A lua pe cineva cu sine spre a-l conduce, a-l indruma, a-l introduce undeva; a conduce. ♢ Expresie A duce (pe cineva) cu vorba (sau cu minciuna) = a-i promite (cuiva) mereu ceva, amanand indeplinirea promisiunii; a insela (pe cineva) facandu-i promisiuni mincinoase. (Familiar) A duce (pe cineva) cu zaharelul (sau de nas, cu cobza, cu presul) = a insela, a amagi (cu promisiuni mincinoase).
A se lasa dus (de ganduri, de visare etcetera) = a se lasa cuprins, coplesit de ganduri.
A-l duce pe cineva gandul (sau mintea, capul la ceva) = a-i veni cuiva ceva in minte; a se pricepe (sa faca ceva); a face ceva. ♦ Intranzitiv (Despre un drum) A conduce sau a ajunge intr-un anumit loc, a da in... ♦ Intranzitiv Figurativ A avea drept rezultat.
3. A deplasa pentru a apropia de cineva sau ceva; prin extensiune a apropia de cineva sau ceva.
Duce lingura la gura.
4. A transmite vesti, vorbe, raspunsuri, salutari etcetera
5. A-si petrece viata, zilele etcetera intr-un anumit fel; a trai. ♢ Expresie A o duce in... = a nu mai inceta cu..., a o tine in...
A nu o (mai) duce (mult) = a nu mai avea mult de trait, a fi pe moarte.
6. A indura, a suporta, a rabda, a suferi. ♢ Expresie A duce grija (cuiva sau a ceva) = A) a fi ingrijorat sa nu (i) se intample ceva rau; B) a se interesa, a se ocupa indeaproape (de cineva sau de ceva).
A(-i) duce dorul = A) a-i fi dor de cineva; B) a fi dornic de ceva, a simti lipsa unui lucru.
7. A purta razboaie, lupte, tratative etcetera
8. A depune, a presta o munca. ♢ Expresie A (o) duce la capat (sau la indeplinire, la bun sfarsit) = a indeplini (in bune conditii) ceva.
9. A trage, a trasa linii. II. Reflexiv
1. A merge, a se deplasa, a se misca, a pleca undeva sau catre cineva. ♢ Expresie A se duce drept (sau intr-un suflet, glont, pusca, intins)= a merge undeva repede, fara ocol. (Popular) A se duce dupa cineva = a se marita.
A se tot duce = a merge fara incetare.
A se duce cu Dumnezeu (sau in plata, in stirea lui Dumnezeu, in plata Domnului) = a merge unde vrea, unde poate, oriunde.
A se duce de rapa = a se prapadi, a se distruge; a se cheltui; a decadea.
Du-te-ncolo! = exclamatie prin care se exprima neincrederea fata de ceea ce spune cineva. (În imprecatii) Du-te (sau duca-se) dracului! (Substantivat) Du-te-vino = miscare continua (si intensa) incoace si incolo. (Popular) Duca-se pe pustii = A) dracul; B) epilepsie. ♦ A colinda, a cutreiera (fara tinta). ♦ A pluti pe apa sau a zbura in aer.
2. (Despre vesti, zvonuri etcetera) A se raspandi, a se imprastia.
3. Figurativ A trece; a disparea.
4. A muri; a se sfarsi. Iii. Intranzitiv A rezista la... – Lat ducere.
Varianta definitie 2: DÚCE2, duci, substantiv masculin
1. Titlu purtat de conducatorul unui ducat; persoana avand acest titlu.
2. Titlu nobiliar superior marchizului si inferior printului; persoana avand acest titlu. ♦ Mare senior feudal.
3. Conducator militar la triburile germanice. – Din franceza Duc, limba latina Dux, -cis.
Varianta definitie 3: A duce antonim: a aduce
Varianta definitie 4: A se duce antonim: a sosi, a veni, a se intoarce, a reveni
Varianta definitie 5: DÚCE substantiv masculin
1. conducator militar de trib la vechii germani.
2. nobil feudal. ♢ titlu de noblete superior marchizului si inferior printului.
3. titlu purtat de conducatorul unui ducat (1). (< franceza duc, limba latina dux, -cis)
Varianta definitie 7: DÚCE verb
1. verifica cuvantul: cara.
2. verifica cuvantul: transporta.
3. a deplasa. (- lingura la gura.)
4. verifica cuvantul: merge.
5. verifica cuvantul: deplasa.
6. a se deplasa, a se transporta. (S-a - la fata locului.)
7. verifica cuvantul: pleca.
8. a merge, a pleca, a porni, (popular) a (se) misca, (invechit si reg.) a pasa. (Unde te -?)
9. verifica cuvantul: merge.
10. verifica cuvantul: trece.
11. a colinda, a cutreiera. (Se - prin muzee.)
12. a aduce. (Mi-a - pachetul acasa.)
13. verifica cuvantul: ghida.
14. verifica cuvantul: insoti.
15. a conduce, a purta. (O - de mana.)
16. verifica cuvantul: transmite.
17. a se indrepta, a merge. (Acesta e drumul care - spre ...)
18. verifica cuvantul: trasa.
19. verifica cuvantul: raspandi.
20. verifica cuvantul: desfasura.
21. verifica cuvantul: purta.
22. a intretine, a purta. (A - o corespondenta vie cu ...)
23. verifica cuvantul: suporta.
24. verifica cuvantul: rezista.
25. a trai, a vietui. (O - rau.)
26. a-i merge. (Știu ca o - bine!)
27. verifica cuvantul: sfarsi.
28. verifica cuvantul: muri.
Varianta definitie 9: Duce verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural duc, 1 plural ducem, 2 plural duceti, perf. substantiv 1 singular dusei, 1 plural duseram; imper. 2 singular du, neg. nu duce; part. dus
Varianta definitie 10: Duce substantiv masculin, plural duci
Varianta definitie 11: A SE DÚCE ma duc intranzitiv 1) A se deplasa, a pleca undeva. - la scoala. ♢ - dupa cineva a se marita. - drept (sau Glont, intr-un suflet, fuga, pusca) a merge repede si fara ocoliri. - pe copca (sau Pe garla, pe apa sambetei) a se pierde. Du-te-vino intr-o parte si in alta. 2) (despre zvonuri, vesti) A se raspandi repede. /<lat. ducere
Varianta definitie 12: A DÚCE duc
1. tranz. 1) (obiecte, fiinte) A cara dintr-un loc in altul (mai ales cu ajutorul unui mijloc de locomotie); a transporta. 2) (fiinte) A insoti mergand alaturi sau din urma. - copilul la scoala. - vitele la pascut. ♢ - pe cineva de nas (sau Cu vorba, cu zaharelul) a minti pe cineva, amanand tot timpul indeplinirea unei promisiuni. A-l - capul (sau Mintea) a se pricepe. 3) (linii) A imprima pe o suprafata plana; a trasa. - o perpendiculara. 4) (stiri, vesti, informatii) A comunica (printr-un intermediar); a transmite. 5):- dorul a) a-i fi dor de cineva; b) a simti lipsa unui lucru. - grija a purta grija de; a avea raspundere pentru ceva sau cineva. - razboi, Lupte a lupta; a se razboi. - la capat (sau La bun sfarsit) a indeplini; a termina. - in ispita a face pe cineva sa savarseasca fapte rele.
2. intranzitiv 1) (despre drumuri) A avea directia; a conduce; a indrepta. Șoseaua duce la Chisinau. 2) (urmat, de obicei, de un circumstantial de mod) A avea un anumit mod de trai; a trai. A o - bine.
A o - tot intr-un chef. ♢ A o - cu chiu cu vai (sau Ca vai de lume) a trai foarte greu. A n-o mai - mult a nu mai avea mult de trait; a fi pe patul de moarte. 3) A avea drept rezultat. Aceasta nu duce la ceva bun. /<lat. ducere
Varianta definitie 13: DÚCE -i m. (in feudalism) 1) Titlu nobiliar superior marchizului si inferior printului. 2) Persoana care purta acest titlu. /<fr. duc, limba latina dux, -cis
Varianta definitie 14: DÚCE substantiv masculin
1. Conducator militar de trib la vechii germani.
2. Nobil feudal care stapanea un ducat. ♦ Titlu de noblete superior marchizului si inferior printului; persoana avand acest titlu. / < limba latina dux, ducis, conform limba italiana duca, franceza duc].
Varianta definitie 15: Duce (duc, dus), verb –
1. A lua cu sine pe cineva spre a-l conduce. –
2. A calauzi, a orienta. –
3. A trasa, a schita. –
4. A transporta ceva sau pe cineva intr-un anumit loc, a lua ceva sau pe cineva si a-l pune in alt loc. –
5. A cara. –
6. A suporta, a indura. –
7. A rezista, a dainui. –
8. A face sa reziste, a face sa dainuie. –
9. (Argou) A insela, a incurca. –
10. A trece. –
11. A trai. –
12. (Cu pronume compl. o) A se descurca, a se aranja. –
13. (Refl.) A pleca, a porni. –
14. (Refl.) A merge. –
15. (Refl.) A face drumul. –
16. (Refl.) A trece, a se scurge. –
17. (Refl.) A pieri, a disparea, a se face nevazut. –
18. (Refl.) A muri. – Mr. duc, dusa, dutire; megl. ducu, dus.
Limba Latina dūcĕre (Cihac, I, 83; Puscariu 552; Candrea-Dens., 517; REW 2785); conform limba italiana durre, prov., verifica cuvantul: franceza duire.
În general in celelalte limbi romanice s-au conservat mai bine formele compuse, conform aducir, conducir, seducir, reducir.
Pentru semantismul romanic al formelor pronominale, conform Densusianu, Hlr., I,
182. – Derivat duca, substantiv feminin (plecare, mers); duca-se pe pustii, substantiv masculin (epitet popular al diavolului; epilepsie); dus, adjectiv (plecat, absent; desprins de realitate, ingindurat; alienat, nebun); dus, substantiv masculin (persoana absenta; mort, defunct); dus, substantiv neutru (plecare).
Conform: aduce.
Varianta definitie 16: Duce (duci), substantiv masculin – Titlu nobiliar. – Varianta (invechit) duca. limba italiana: duca (secolul XVII), in parte prin intermediul limba neogreaca: δοῦϰας, limba slava (veche) duka.
Forma actuala a fost readaptata limba latina dux, -cem. – Derivat ducal, adjectiv (care apartine ducelui); ducat, substantiv masculin (ducat, moneda); ducat, substantiv neutru (ducat, provincie, teritoriu in stapinirea unui duce); ducesa, substantiv feminin (sotia unui duce); archiduce, substantiv masculin (titlu dat printilor din casa imperiala a Austriei).
Este dublet de la doge, substantiv masculin (titlu purtat de conducatorii politici ai unor vechi republici italiene), din ven. doge.
Varianta definitie 17: Duce, duc verifica cuvantul:t. a pacali, a insela; a minti. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "d" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.