DexDefinitie.com

Definitie Economie - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Economie, (2, 3) economii, substantiv feminin
1. Ansamblul activitatilor umane desfasurate in sfera productiei, distributiei si consumului bunurilor materiale si serviciilor. ♦ Economie nationala = totalitatea activitatilor si interdependentelor economice la nivel macro- si microeconomic, coordonat pe plan national prin mecanisme proprii de functionare.
Economie politica = stiinta a administrarii unor resurse si mijloace limitate, care studiaza, analizeaza si explica comportamentele umane legate de organizarea si utilizarea acestor resurse.
Economie de schimb = economie in cadrul careia produsele muncii iau cu precadere forma de marfuri.
Economie naturala = economie in care bunurile materiale se produc direct pentru consum, fara intermediul schimbului. ♦ Ramura, sector de activitate (productiva).
2. Folosire chibzuita a mijloacelor materiale sau banesti, limitata la strictul necesar in cheltuieli; cumpatare, chibzuiala, masura.
3. (Concr.; la plural) Bani agonisiti si pastrati pentru satisfacerea anumitor trebuinte.
4. Mod de intocmire, de oranduire a planului sau a partilor unei lucrari, ale unei scrieri, ale unei legi etcetera; alcatuire, compozitie. [Varianta: (invechit) Iconomie, -ii substantiv feminin] – Din franceza Economie.
Varianta definitie 2: Economie substantiv feminin
1. totalitatea ramurilor muncii sociale existente intr-o anumita oranduire sociala, determinate de stadiul de dezvoltare a fortelor de productie si a relatiilor de productie. ♢ totalitatea relatiilor de productie care constituie cadrul desfasurarii muncii sociale. o - de piata = forma de organizare si functionare a economiei in care oamenii isi desfasoara activitatea in mod liber, autonom si eficient. ♢ ramura, sector de activitate productiva. ♢ gospodarire.
2. stiinta care se ocupa cu studiul economiei (1). o - politica = stiinta sociala care studiaza legile productiei sociale, ale repartitiei si schimbului bunurilor materiale, specifice diferitelor oranduiri sociale in succesiunea lor istorica.
3. chibzuinta, cumpatare (in cheltuieli).
4. (plural) rezerva de bani: bani agonisiti.
5. alcatuire, compozitie a planului unei lucrari, a tratarii unei chestiuni etcetera (< franceza economie, limba latina oeconomia, limba greaca (veche) oikonomia)
Varianta definitie 3: Economie substantiv 1. agoniseala, agonisire, agonisita, (popular) chiverniseala, pricopseala, (regional) pristipeala, (prin Maram. si Transilvania) zoroboc, (invechit) stransoare, stransura. (A strans o - bunicica pentru zile negre.)
2. verifica cuvantul: structura.
Varianta definitie 4: Economie substantiv feminin, art. economia, g.-d. art. economiei; plural economii, art. economiile
Varianta definitie 5: Economie -i f. 1) la sing.
Ansamblul elementelor care privesc producerea, distributia si consumul bunurilor materiale. ♢ - nationala totalitate a ramurilor de productie dintr-o tara. 2) la sing.
Stare economica a unei ramuri de activitate umana. -a industriei. 3) la sing.
Știinta care se ocupa cu studiul activitatii economice a societatii umane. 4) Chibzuinta in folosirea bunurilor materiale; masura in consum, in cheltuieli. Regim de -. 5) mai ales la pl.
Bani stransi cu un scop anumit; rezerva de bani. ♢ Casa de -i casa unde se depun banii pentru pastrare. [G.-D. Economiei] /<fr. economie, limba latina economia
Varianta definitie 6: Economie substantiv feminin
1. Totalitatea relatiilor de productie dintre oameni care alcatuiesc baza societatii intr-o anumita epoca. ♢ Economie nationala = totalitatea ramurilor de productie si de munca ale unei tari; economie politica = stiinta care studiaza dezvoltarea relatiilor sociale de productie in interconditionarea lor cu fortele de productie, legile productiei sociale, repartitiei si schimbului bunurilor materiale, specifice diferitelor oranduiri sociale in succesiunea lor istorica.
2. Chibzuinta, cumpatare (in cheltuieli, in folosirea banilor, a materialelor etcetera).
3. (La plural) Rezerva de bani; bani agonisiti.
4. Alcatuire, compozitie a planului unei lucrari, a tratarii unei chestiuni etcetera [Genitiv -iei. / conform franceza economie, limba italiana economia, limba latina oeconomia, limba greaca (veche) oikonomia – gospodarire].

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Cuvantul incepe cu litera "e" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.