DexDefinitie.com

Definitie Falcă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: FalcĂ, falci, substantiv feminin
1. Fiecare dintre cele doua oase ale fetei in care sunt fixati dintii; (la oameni) maxilar; (la animale) mandibula. ♢ Expresie Cu o falca in cer si (cu) alta (sau una) in pamant = A) (in basme) cu gura enorma, larg deschisa pentru a inghiti tot ce-i iese in cale; B) foarte furios, gata sa se certe cu violenta. ♦ Partea inferioara a obrazului. ♦ (La insecte) Maxila.
2. (Tehn.) Element al unui dispozitiv sau al unei masini, care serveste la prinderea unui obiect, a unui material etcetera, la sfaramarea ori deformarea unui material etcetera – Refacut din Falci (plural cuvant invechit al lui falce < limba latina Falx, -cis).
Varianta definitie 2: FalcĂ substantiv (ANATOMIE)
1. verifica cuvantul: maxilar.
2. verifica cuvantul: mandibula.
3. verifica cuvantul: maxila.
Varianta definitie 3: Falca substantiv feminin, g.-d. art. falcii; plural falci
Varianta definitie 4: FalcĂ falci f. 1) Fiecare dintre cele doua oase ale fetei in care sunt fixati dintii; maxilar. -a de sus. -a de jos. ♢ Cu o - in cer si (cu) alta in pamant a) cu gura larg deschisa; b) cuprins de manie; foarte furios. 2) Fiecare dintre cele doua parti inferioare ale obrajilor. 3) Element al unui dispozitiv sau al unei masini cu ajutorul caruia se prinde sau se strange un obiect. [G.-D. Falcii] /<lat. falx, -cis
Varianta definitie 5: Falca (fắlci), substantiv feminin –
1. Mandibula. –
2. Obraz, fata. –
3. Menghina. –
4. Brat al loitrei carutei. –
5. Talpa la sanie. – Mr., megl. falca.
Limba Latina falx, falcem „secera”.
Rezultatul normal, falce (conform limba italiana falce, prov. faus, franceza faux, cat. falx, fals, sp. falce, hoz, port. fouce) s-a pastrat numai cu sensul limba latina med. falcata (Mold., suprafata egala cu 14323 m2); este insa evident ca trebuie sa fi circulat si in trecut, cu sensul de „secera”.
Schimbarea semantica de la „secera” la „falca” se explica prin forma caracteristica a mandibulei (conform sard. cavanu „mandibula”, cavana „secera”); dar aceasta schimbare apare numai in rom. si in limba albaneza fëljkinë ‹ *falcinea.
Diferentierea fonetica intre falce si falca se explica in general plecindu-se de la un limba latina *falca pentru ultima forma (Puscariu 575; Candrea-Dens., 542; Densusianu, GS, II, 315; REW 3175; DAR), conform si rezultatul prov. falco „buca”; este insa posibil si sa fie vorba de un sing. reconstituit pe baza plural falci ‹ falce.
Derivat lui falce din mag. falka „bucata” (Dumke, Jb., XIX, 76) nu este posibila, conform Draganu, Dacor., VII,
214. Derivat falcar, substantiv masculin (la ham, capetea); falcarita, substantiv feminin (tetanos), numit datorita contragerii musculare care il impiedica pe bolnav sa inchida gura; falcata, substantiv feminin (planta, Dorycnium herbaceum); falcau, substantiv masculin (laudaros), incrucisare a lui falca cu fulau ‹ *falau; falcea, substantiv feminin (talpa de sanie; stinghii de lemn ce leaga scindurele care formeaza fundul carului; la razboiul de tesut, cele doua brate ale vatalelor; la car, piesa a piscului; la melita, cele doua scindurele in care intra melita; brat lateral la afetul tunului); falcer, substantiv masculin (Mold., cositor care lucreaza in acord), de la falce; falcos, adjectiv (cu falci mari; mincau); falcuta, substantiv feminin (stinghie de pe fundul carului). – Din rom. provin rut. falĭča „masura de suprafata” si falĭčarĭ „muncitor” (Miklosich, Wander., 20; Candrea, Elemente, 404).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "c"
Categorie: Elementalunuidispozitivsaualuneimaini, careservetelaprindereaunuiobiect, aunuimaterialetc, lasfrmareaorideformareaunuimaterialetcxRefcutdinbflcibplnvalluiifalceiltlatbfalx, cisb

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.