Varianta definitie 1: FalĂ substantiv feminin
1. Trufie, ingamfare; orgoliu.
2. Motiv de a se mandri cu ceva sau cu cineva; mandrie. ♢ Locutiune verb (Popular) A-i fi cuiva fala (cu cineva sau cu ceva) = a se mandri (cu cineva sau cu ceva).
3. Stralucire, maretie; pompa2.
4. Glorie, faima, renume. – Din limba slava (veche) Hvala.
Varianta definitie 2: Fala antonim: modestie, simplete
Varianta definitie 5: Fala substantiv feminin, g.-d. art. falei
Varianta definitie 6: FalĂ f. 1) Atitudine de superioritate nejustificata fata de altii; mandrie; maretie; semetie; ingamfare; infumurare. 2) cuvant invechit Manifestare publica sarbatoreasca. /<sl. hvala
Varianta definitie 7: Fala substantiv feminin –
1. Glorie. –
2. Pompa, fast, stralucire. –
3. Splendoare, maretie. –
4. Mindrie, ingimfare, trufie. – Varianta (invechit hvala, hfala). – Megl. falba.
Sl. chvala (Cihac, II, 107; Miklosich, Slaw.
Elem., 51), conform bf. fal(ba), limba sarba: fala.
În megl. direct din bulgara Secolul XVII. – Derivat falet, adjectiv (mindru, trufas), conform limba slava (veche) hvalĭcĭ, cuvant invechit si in Trans. de Vest; fali, verb (invechit, a slavi; reflexiv, a se lauda, a se mindri), din limba slava (veche) hvaliti, conform limba sarba: faliti, bulgara falim; falie, substantiv feminin (invechit, fast, pompa; cuvant invechit, orgoliu); falnic, adjectiv (glorios; fastuos, magnific; mindru, trufas); falnicie, substantiv feminin (orgoliu, vanitate); falos, adjectiv (fastuos; orgolios, mindru; increzut); falosi, verb reflexiv (a se lauda); falosenie, substantiv feminin (laudarosenie); fulau, substantiv masculin (laudaros, fanfaron; romanita-puturoasa, Anthemis cotula), de la fali cu -au, ca mincau, tingau, fugau, etcetera (dupa Tiktin, din mag. falo „mincau”; dupa Lacea, Dacor., V, 399, din mag. füll „ureche”; DAR il considera necunoscut).
Conform: pohvala.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.