DexDefinitie.com

Definitie Familie - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Familie, familii, substantiv feminin
1. Forma sociala de baza, intemeiata prin casatorie, si care consta din sot, sotie si din descendentii acestora. ♢ Aer de familie = fizionomie caracteristica, trasaturi comune unui grup de persoane inrudite prin sange.
Nume de familie verifica cuvantul: nume.
2. Totalitatea persoanelor care se trag dintr-un stramos comun; neam, descendenta. ♦ Familie de albine = totalitatea albinelor dintr-un stup, alcatuita din matca, albine lucratoare si trantori.
3. Figurativ Grup larg de oameni, de popoare etcetera cu interese si idealuri comune.
4. Categorie sistematica in botanica si in zoologie, inferioara ordinului, care cuprinde mai multe genuri de organisme cu caractere comune.
5. Grup de cuvinte, derivate si compuse, formate de la acelasi cuvant de baza. ♦ Grup de limbi care provin dintr-o limba comuna initiala. – Din limba latina Familia, limba italiana Famiglia (cu unele sensuri ale franceza famille).
Varianta definitie 2: Familie substantiv feminin
1. forma istorica de comunitate umana, grup de oameni legati prin consangvinitate si inrudire; (prin specializare) grup social avand la baza casatoria, alcatuit din soti si copii. ♢ totalitatea persoanelor care descind dintr-un stramos comun; neam, descendenta. ♢ dinastie. ♢ (la romani) totalitatea celor care se aflau in aceeasi casa sub autoritatea unui „pater familias”, sef juridic al casei (copii, rude, sclavi, animale, lucruri).
2. (figurativ) grup de oameni strans unit, legat prin interese si idealuri comune.
3. - lexicala = serie de cuvinte inrudite, prin derivare, compunere sau prin schimbarea valorii gramaticale de la acelasi cuvant de baza. ♢ grup de limbi cu trasaturi comune care provin din aceeasi limba initiala.
4. diviziune a ordinului, mai mare decat genul. ♢ grup de plante, animale, elemente sau combinatii chimice cu trasaturi comune. o - de albine = totalitatea albinelor dintr-un stup.
5. - radioactiva = ansamblul format dintr-un element radioactiv initial si din toate elementele rezultate din acesta prin dezintegrari succesive.
6. (matematica) multime de drepte, curbe sau suprafete care au o caracteristica intrinseca comuna, ecuatiile lor continand un parametru real. (< limba latina familial, limba italiana famiglia, franceza familie)
Varianta definitie 3: Familie substantiv
1. neam, vita, (livresc) stirpe, (astazi rar) semintie, (invechit si popular) samanta, (invechit si reg.) semintenie, talaie, (Mold. si Transilvania) pojijie, (invechit) femeie, ruda, rudenie. (S-a adunat cu toata - lui.)
2. neam, sange. (E din - noastra.)
3. verifica cuvantul: casa.
4. verifica cuvantul: dinastie.
5. (cuvant ce tine de fizica) familie radioactiva = serie radioactiva.
Varianta definitie 4: Familie substantiv feminin (silabe -li-e), art. familia (silabe -li-a), g.-d. art. familiei; plural familii, art. familiile (silabe -li-i-)
Varianta definitie 5: Familie -i f. 1) Grup de persoane inrudite prin casatorie sau prin sange care traiesc impreuna (sot, sotie, descendentii acestora). 2) Succesiune de generatii ce se trag dintr-un stramos; neam; semintie. ♢ - de limbi grup de limbi inrudite, care provin din aceeasi limba initiala. - de cuvinte totalitate a cuvintelor compuse si derivate formate de la radacina aceluiasi cuvant. 3) figurativ Reuniune de oameni sau de popoare legate intre ele prin interese si idealuri comune. 4) biol.
Categorie sistematica superioara genului si inferioara ordinului. [Art. Familia; G. D. Familiei; Sil. -li-e] /<lat. familia, franceza famille
Varianta definitie 6: Familie substantiv feminin
1. Totalitatea persoanelor inrudite, care sunt din acelasi neam; rude de sange, rude, neamuri; (prin specializare) grup social care are la baza casatoria si este alcatuit din soti si copii. ♦ Neam, descendenta. ♦ Copiii in raport cu parintii lor. ♦ Dinastie. ♦ (Ist., la romani) Totalitatea celor care se aflau in aceeasi casa sub autoritatea unui „pater familias”, sef juridic al casei (copii, rude, sclavi, animale, lucruri).
2. (Figurat) Grup de oameni etcetera strans unit, legat prin interese si idealuri comune.
3. Serie de cuvinte care deriva din acelasi cuvant. ♦ Grup de limbi care au aceeasi origine, tragandu-se dintr-o limba mai veche, numita limba comuna.
4. Grup de plante, de animale, de elemente sau de combinatii chimice cu trasaturi comune. ♢ Familie de albine = totalitatea albinelor dintr-un stup care duc o viata organizata; ♢ (cuvant ce tine de fizica) familie radioactiva = ansamblul format dintr-un element radioactiv initial si din toate elementele rezultate din acesta prin dezintegrari succesive. [Genitiv -iei. / < limba latina familia, conform franceza famille, limba italiana famiglia].
Varianta definitie 7: Familie (familii), substantiv feminin – Forma sociala de baza, intemeiata prin casatorie, care consta din sot, sotie si descendentii lor. – Mr. fumeal’e, familie.
Limba Latina familia, prin intermediul franceza famille, conform dubletul femeie.
În mr., direct din lat., si in a doua forma din limba italiana famiglia. – Derivat familiar, adjectiv (in care se aduna sensurile cuvintului franceza familiare si familial); familiarh, substantiv masculin (cap de familie), din limba neogreaca: φαμιλιάρχης (Galdi 187), secolul XVIII, cuvant invechit; familiaritate, substantiv feminin, din franceza; familiariza, verb, din franceza; familiot, substantiv masculin (care are familie), din limba neogreaca: φαμιλιώτης (Galdi 187), secolul XVIII, cuvant invechit; familist, substantiv masculin (care are familie), formatie vulg. si improprie (suf. – ist indica indeletnicirea sau adeziunea), insa reabilitata, mai mult decit era de asteptat, de intrebuintarea ei de catre Caragiale.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.