DexDefinitie.com

Definitie Fierbe - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: FiÉrbe, fierb, verb III.
1. Intranzitiv si tranz.
A trece sau a face sa treaca (un lichid) in stare de vapori, prin formarea, sub actiunea caldurii, in intreaga masa a lichidului, a unor bule de vapori care se ridica la suprafata. ♢ Intranzitiv (Subiectul e vasul in care clocoteste un lichid) Ceainicul fierbe. ♢ Expresie (Intranz.) A se amesteca (sau a umbla, a-si baga nasul) unde nu-i fierbe oala = a interveni acolo unde nu are ce cauta, in probleme care nu-l privesc. ♦ Intranzitiv (Despre unele lichide si amestecuri) A fi in stare de efervescenta (din cauza fermentarii). ♦ Intranzitiv Figurativ (Despre apa unui rau, a unei mari etcetera) A se agita puternic, a face valuri mari si zgomotoase.
2. Intranzitiv (Despre alimente) A se afla introdus intr-un lichid care fierbe (1), pentru a deveni bun de mancat. ♦ Tranzitiv A supune un corp actiunii fierberii apei.
Fierb rufele.
3. Intranzitiv Figurativ (Despre oameni) A fi cuprins de o mare framantare, a fi in tensiune, a fi agitat. ♦ Tranzitiv A necaji, a chinui pe cineva, a tine pe cineva intr-o stare de agitatie, de tensiune. ♦ Tranzitiv (Rar) A pune la cale, a pregati in mod febril (si in ascuns) o actiune (reprobabila); a coace.
4. Intranzitiv Figurativ (Despre spatii din natura) A vui, a rasuna, a clocoti de zgomot. [Perf. substantiv fiersei, part. fiert] – Limba Latina Fervere.
Varianta definitie 2: FiÉrbe verb
1. verifica cuvantul: clocoti.
2. (Transilvania) verifica cuvantul: coace.
3. a coace, a opari. (- firele de tort.)
Varianta definitie 3: Fierbe verb (silabe fier-), indicativ prezent 1 singular si 3 plural fierb, perf. substantiv 1 singular fiersei, 1 plural fierseram; conjunctie: prezent 3 singular si plural fiarba; part. fiert
Varianta definitie 4: A fiÉrbe fierb intranzitiv 1) (despre lichide) A se agita sub actiunea caldurii; a clocoti. Apa fierbe. 2) (despre alimente) A fi in proces de trecere la starea comestibila sub actiunea temperaturii inalte. 3) (despre substante lichide sau amestecuri) A fi in proces de transformare sub actiunea fermentilor; a fermenta; a dospi. Mustul fierbe. 4) figurativ (despre persoane) A fi cuprins de agitatie; a se agita. 5) (despre spatii) A se umple de zgomote; a vui; a clocoti; a rasuna. Valea fierbe. [Silabe Fier-be] /<lat. fervere
Varianta definitie 5: FiÉrbe verb III.
În gastronomie, mod de a prepara un aliment intr-un lichid (apa, zeama, supa) care fierbe; in expresie a fierbe la foc mic, la foc potrivit sau la foc puternic; a fierbe in clocot = intr-un lichid care face valuri; a fierbe fara clocot = a posa; a fierbe inabusit = cu putin lichid, in vas cu capac; a fierbe in aburi = intr-o oala speciala cu gratar sau sub presiune, fara ca alimentul sa fie imersat in lichid.
Varianta definitie 6: Fierbe (fierb, fiert), verb –
1. A trece un lichid in stare de vapori sub actiunea caldurii. –
2. A coace. –
3. A clocoti, a face basici. –
4. A misuna, a forfoti. –
5. A fermenta, a se altera. –
6. A se tulbura, a se chinui, a se nelinisti. – Mr. h’erbu, h’ersu, h’ertu, megl. ierb, iers, iert.
Limba Latina fĕrvĕre (Puscariu 607; Candrea-Dens., 586; REW 3265; DAR), conform limba italiana fervere, sp. hervir (gal. ferber), port. ferver.
Derivat fierbatoare, substantiv feminin (fierbere; loc la stina unde se fierbe laptele); fierbator, substantiv neutru (ceaun pentru fiert); fiert, adjectiv (fiert; copt; deprimat; ratat); fiertoare, substantiv feminin (fierbere); fiertura, substantiv feminin (fel de mincare; supa), cuvint pe care Meyer, Alb.
St., IV, 92, il deriva in mod inutil de la un limba latina *fertura; nefiert, adjectiv (care nu este bine fiert, crud).
Conform: fierbinte.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.