DexDefinitie.com

Definitie Forță - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: ForȚĂ, forte, substantiv feminin I.
1. Capacitate pe care o au fiintele vii de a depune un efort, de a executa actiuni fizice prin incordarea muschilor; putere fizica, vigoare, tarie. ♢ Tur de forta = actiune greu de realizat, care cere multa putere fizica, multa abilitate si multa energie morala.
2. Tarie, putere. ♦ Energie (morala). ♦ Aptitudine, capacitate, putinta de a realiza ceva. ♢ Locutiune adjectiv De forta = foarte capabil.
3. Persoana inzestrata cu putere si cu energie, care actioneaza intens intr-un anumit domeniu de activitate.
4. (De obicei la plural si urmat de determinarea „armata”) Totalitatea unitatilor militare ale unui stat; armata. ♢ Forte militare = subunitatile, unitatile, marile unitati si formatiile care intra in compunerea fortelor armate.
Forta vie = termen prin care se denumeste in mod obisnuit pe campul de lupta personalul militar.
5. (Ec.; in sintagma) Forta de munca = capacitatea de munca a omului, totalitatea aptitudinilor fizice si intelectuale care exista in organismul omului si pe care el le pune in functiune atunci cand indeplineste o activitate sociala utila; prin extensiune totalitatea persoanelor care dispun de capacitate de munca. II.
1. Energie existenta in natura. ♦ (Fiz.) Actiune care, exercitata de un sistem fizic asupra altuia, ii schimba starea de repaus sau de miscare sau il deformeaza; spec. actiune mecanica care schimba starea de miscare a unui corp; marime dirijata care reprezinta aceasta actiune.
2. (Fiz.; cuvant invechit) Energie. ♢ Forta motoare = energie folosita pentru punerea in miscare a corpurilor.
Forta de tractiune = forta exercitata de un vehicul motor (locomotiva, nava, tractor etcetera) asupra unei masini sau asupra unui vehicul pe care il remorcheaza. III.
1. Putere de constrangere, violenta. ♢ Locutiune adverb Cu forta = in mod fortat, cu sila.
Prin forta imprejurarilor = constrans de motive obiective.
2. (În sintagma) Caz de forta majora = situatie in care cineva nu poate actiona sau proceda asa cum ar dori, din cauza unor imprejurari constrangatoare. – Din franceza Force, limba italiana Forza.
Varianta definitie 2: Forta antonim: slabiciune
Varianta definitie 3: ForȚĂ substantiv feminin
1. putere fizica, tarie, vigoare. ♦ tur de - = actiune care cere multa putere, indemanare si energie; - de munca = capacitatea de munca a omului, totalitatea aptitudinilor lui fizice si intelectuale datorita carora el este in stare sa produca bunuri materiale; - de productie = categorie economica desemnand una din laturile modului de productie, care include mijloacele de productie si forta de munca atrase in procesul de productie. ♢ energie morala. ♢ aptitudine, capacitate.
2. - e armate = armata, unitati militare.
3. energie, putere naturala, element al naturii.
4. (fiz.) cauza care scoate, un corp din starea de repaus sau de miscare sau care schimba directia si viteza miscarii. ♦ - de tractiune = forta exercitata de un vehicul motor asupra unei masini sau a unui vehicul pe care il remorcheaza.
5. putere de constrangere, violenta. o caz de - majora = situatie in care cineva nu poate actiona dupa vointa din cauza unor imprejurari care il domina; prin - a imprejurarilor = constrans de imprejurari. (< franceza force, limba italiana forza)
Varianta definitie 4: ForȚĂ substantiv
1. (cuvant ce tine de fizica) (invechit) putere, putinta.
2. forta portanta verifica cuvantul: portanta.
3. forta de munca = mana de lucru.
4. verifica cuvantul: energie.
5. verifica cuvantul: capacitate.
6. verifica cuvantul: tarie.
7. putere, (invechit) sila, silnicie. (- ostilor noastre.)
8. verifica cuvantul: volum.
9. verifica cuvantul: intensitate.
10. verifica cuvantul: somitate.
11. constrangere, sila, silnicie, strangere, violenta, (livresc) servitute, (Ban.) salabarie, (invechit) nevoie, potrivnicie, silinta, silnicire, stransoare, (figurativ) presiune. (Bunuri obtinute prin -.)
Varianta definitie 5: Forta substantiv feminin. g.-d. art. fortei; plural forte
Varianta definitie 6: ForȚĂ -e f. 1) Capacitate a fiintelor vii de a depune un efort fizic sau intelectual. 2) Ansamblu de capacitati fizice sau morale. 3) Persoana inzestrata cu multa energie si putere; autoritate. 4) Grup politic sau social care are o influenta deosebita asupra maselor. ♢ -e armate (sau Militare) armata. 5) Capacitate de rezistenta. 6) Intensitate de actiune. -a vantului. 7) Putere de constrangere. A recurge la -. 8) Caracter irezistibil. -a obisnuintei. 9) fiz. tehn.
Cauza care poate modifica starea de repaus sau de miscare a unui corp. [G.-D. Fortei] /<fr. force, limba latina fortia
Varianta definitie 7: ForȚĂ substantiv feminin I.
1. Putere, tarie, vigoare. ♢ Tur de forta = actiune care cere multa putere, indemanare si energie; forta de munca = capacitatea de munca a omului, totalitatea aptitudinilor lui fizice si intelectuale datorita carora el este in stare sa produca bunuri materiale; forta de productie = categorie economica, desemnand una din laturile modului de productie, cuprinzand totalitatea mijloacelor de productie si a fortelor de productie, privite in unitatea si in interactiunea lor dialectica. ♦ Energie morala. ♦ Aptitudine, capacitate.
2. Forte armate = armata, unitati militare. II. Energie, putere naturala, element al naturii. ♦ Cauza care scoate un corp din starea de repaus sau de miscare sau care schimba directia si viteza miscarii. Iii. Constrangere, violenta. ♢ (Caz de) forta majora = situatie in care cineva nu poate actiona dupa vointa din cauza unor imprejurari care il domina. [Plural -te. / < franceza force].

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "r"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.