Varianta definitie 1: FotĂ, fote, substantiv feminin
1. Parte componenta a costumului popular romanesc (bogat ornamentata) purtata de femei, formata dintr-o tesatura dreptunghiulara de lana care se petrece in jurul corpului, tinand locul fustei, sau din doua bucati de stofa acoperind partea din fata a corpului (ca un sort) si pe cea din spate.
2. (Rar) Șort purtat de carciumari, de ospatari etcetera – Din limba turca: Fota.
Varianta definitie 2: FotĂ substantiv catrinta, (invechit si popular) pestiman, (popular) pestelca, (regional) zavelca, (Transilvania si Maram.) panzatura, (prin nordul Mold.) pristoare, (Transilvania si Maram.) zadie. (- este o piesa din portul popular femeiesc.)
Varianta definitie 4: FotĂ -e f.
Piesa vestimentara ornamentata, care face parte din costumul national femeiesc, constand dintr-o bucata (sau doua) de stofa de lana tinand locul fustei. /<turc. fota
Varianta definitie 5: Fota (fote), substantiv feminin –
1. (Înv.) Șort. –
2. Fusta. –
3. Prosop. – Mr. fota.
Limba Turca: fota „prosop de baie care se incinge la briu” (definit astfel de Diego Galan, Viajes, p. 110; Șeineanu, II, 174; Meyer 111; Lokotsch 622), conform limba neogreaca: φουτᾶς, limba albaneza futë, bulgara, limba sarba: futa, port. fota (Eguilaz 400), limba italiana futa (Battisti, III, 1741).
Este fusta tipica portului taranesc, formata dintr-un dreptunghi de stofa cu care se inconjoara trupul.
Este dublet al lui fotaz, substantiv neutru (invechit, valtrap), din limba neogreaca: (dupa Bogrea, Dacor., III, 730, din limba turca: cotaz „podoaba”).
Din rom. provine rut. fota, fotka (Mikoosich, Wander., 10; Candrea, Elemente, 402; Berneker 287).
Varianta definitie 6: Fota, fote substantiv feminin (friz.) servet. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.