DexDefinitie.com

Definitie Freca - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Freca, frec, verb I. Tranzitiv
1. A misca fortat un corp pe suprafata altui corp cu care este in contact.
2. A amesteca indelung un aliment apasand cu putere, pentru a obtine o masa omogena si pufoasa. ♦ A sterge un obiect apasand in toate directiile cu un corp aspru sau moale pentru a-i indeparta murdaria sau pentru a-l face sa straluceasca; a lustrui, a curata.
3. A frictiona.
4. Figurativ (Familiar) A bate. ♢ Expresie A freca (cuiva) ridichea = a mustra pe cineva; a bate. ♦ A fi prea exigent, a obliga pe cineva la eforturi prea mari; a examina riguros. – Din limba latina Fricare.
Varianta definitie 2: Freca verb
1. verifica cuvantul: facalui.
2. verifica cuvantul: roade.
3. verifica cuvantul: frictiona.
Varianta definitie 3: Freca verb verifica cuvantul: atinge, bate, lovi.
Varianta definitie 4: Freca verb, indicativ prezent 1 singular frec, 3 singular si plural freaca
Varianta definitie 5: A freca frec tranzitiv 1) (despre obiecte ce vin in contact unul cu altul) A apasa facand miscari. 2) (despre alimente) A amesteca indelung, apasand (prefacand intr-o pasta omogena). 3) A sterge apasat (pentru a indeparta murdaria). 4) familiar (corpul) A supune frictiunii; a frictiona. 5) figurativ familiar A supune unui tratament aspru. /<lat. fricare
Varianta definitie 6: Freca (frec, frecat), verb –
1. A misca fortat un corp pe suprafata altui corp. –
2. A sterge, a curata. –
3. A frectiona. –
4. A bate, a ciomagi. –
5. A examina, a cerceta, a iscodi. – Mr. frec, fricare, megl. frec, fricari.
Limba Latina frĭcāre (Puscariu 647; Candrea-Dens., 637; REW 3501; Philippide, II, 643; DAR), conform limba albaneza fërkoń, limba italiana fregare, franceza frayer, prov., cat., sp., port. fregar.
Derivat frecator, adjectiv (care freaca); frecator, substantiv neutru (spalator, chiuveta); frecatura, substantiv feminin (frecare; loc care poarta urma unei frecari; mustrare, dojana); frecus, substantiv neutru (frecare; mustrare, dojana); frecatei, substantiv masculin plural (taitei; razuire, radere); frecatoare, substantiv feminin (cirpa de sters; cuvant invechit, pieptene, instrument de tortura; in tipografie, rulou care intinde cerneala); frecuciu, substantiv neutru (loc unde pestii isi depun icrele); frichini, verb (vulg., a sicii, a deranja, a plictisi); frichineala, substantiv feminin (vulg., frecare; siciiala).
Varianta definitie 7: Freca, frec I v.t. a excita, a mangaia zonele erogene ale partenerului de sex. II. v.r. a se excita; a se mangaia reciproc. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.