Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Fugi
1 * Cuvantul cu diacritice: fugí
Cuvantul fara diacritice: fugi
Definitie: FUGI, fug, verb IV. Intranzitiv 1. A se deplasa cu pași repezi, a se mișca iute într-o direcție, a merge în fugă1; a alerga, a goni. ♢ Expresie A-i fugi (cuiva) pământul de sub picioare, se spune când cineva își pierde echilibrul și este gata să cadă sau, fig., când cineva se simte pierdut, când îsi pierde cumpătul. ♦ (Despre lapte și despre alte lichide) A da în foc (când fierbe). ♦ (Urmat de determinări introduse prin prep. „după”) A urmări în fugă1, a alerga pe urmele cuiva pentru a-l ajunge, pentru a-l prinde. ♢ Expresie A-i fugi (cuiva) ochii după cineva = a nu-și mai putea lua ochii de la cineva, a privi insistent, cu admirație, cu dor; a-i plăcea de cineva. A-i fugi (cuiva) ochii pe ceva = a nu-și putea fixa privirea pe ceva (din cauza strălucirii sau a unei îmbinări de culori) 2. Figurativ (Despre vreme sau despre unități de timp) A trece repede, a se scurge rapid. 3. Figurativ (Despre peisaje din natură) A se perinda prin fața ochilor cuiva care trece în viteză (călare sau într-un vehicul). 4. A părăsi în grabă (și pe ascuns) un loc pentru a scăpa de o primejdie, de o constrângere; (despre un deținut) a evada; (despre un ostaș) a dezerta. ♢ Expresie A fugi în lume = a pleca de acasă (fără să se știe unde). ♦ (Despre îndrăgostiți) A-și părăsi pe ascuns familia, plecând să trăiască împreună. ♦ A se depărta, a se retrage dintr-un loc. ♢ Expresie (Familiar) Fugi de-aici = a) pleacă; b) nu mai spune Fugi de-acolo = da' de unde nici gând să fie așa ♦ (Urmat de determinări introduse prin prep. „de”) A se sustrage, a se eschiva, a evita. ♢ Expresie A fugi printre (sau dintre) degete = a) (despre obiecte) a-i aluneca cuiva ceva din mână; b) (despre persoane) a se strecura cu dibăcie dintr-o împrejurare, a nu se lăsa prins. – Limba Latina popular fugire(=fugere).
2 * Cuvantul cu diacritice: fugí
Cuvantul fara diacritice: fugi
Definitie: FUGI verb 1. a alerga, a goni, (învechit și reg.) a cure, (regional) a (se) încura, (Bucovina) a scopci. (Calul -.)2. a se căra, (familiar) a se cărăbăni, a se mătrăși, a o șterge, a o tuli. (Au - de la locul faptei.)3. verifica cuvantul: refugia. 4. verifica cuvantul: evada. 5. verifica cuvantul: dezerta. 6. a dispărea, (popular) a lipsi, (figurativ) a o șterge. (- din fața mea)7. verifica cuvantul: feri. (- din calea lui)8. verifica cuvantul: sustrage.
3 * Cuvantul cu diacritice: fugi
Cuvantul fara diacritice: fugi
4 * Cuvantul cu diacritice: fugí
Cuvantul fara diacritice: fugi
Definitie: fugi verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural fug, imperfect 3 singular fugea; ger. fugind
5 * Cuvantul cu diacritice: a fugí fug
Cuvantul fara diacritice: fugi
Definitie: A FUGI fugintranzitiv 1) A se deplasa cu viteză; a alerga. 2) A alerga pe urmele cuiva. 3) A ocoli în fel și chip; a se eschiva. 4) A pleca întrerupând orice relații. 5) figurativ (despre timp, fenomene naturale) A trece foarte repede. Timpul fuge. Norii fug. 6) (despre deținuți) A scăpa prin fugă (și pe ascuns); a evada. - din închisoare. 7) familiar (despre lichide) A da în foc. limba latina fugire
6 * Cuvantul cu diacritice: fugí fúg fugít
Cuvantul fara diacritice: fugi
Definitie: fugi (fug, fugit), verb – 1. A alerga, a o lua la goană. – 2. A evada, a scăpa din. – 3. A curge, a se scurge, a trece. – 4. A evita, a ocoli. – Mr. fug, fudzu, fudzită, megl., istr. fug. Limba Latina fŭgῑre, în loc de clasicul fŭgĕre (Pușcariu 662, Candrea-Dens., 665; REW 3550; DAR), conform limba albaneza fugoń, limba italiana fuggire, franceza fuir, sp. huir, port. fugir. Conform: fugă.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.