Varianta definitie 1: FÚGĂ1, fugi, substantiv feminin
1. Deplasare cu pasi mari si repezi; alergare, goana. ♢ Locutiune adverb Din (sau in) fuga sau (regional) de-a fuga = in timp ce fuge, fugind; prin extensiune in graba, in treacat, fara o examinare mai atenta.
Pe fuga = repede, grabit.
Cu fuga = imediat, fara amanare.
În fuga (sau in fuga) mare = fugind foarte repede.
În fuga calului (sau cailor) = in galop.
Într-o fuga = fugind tare si fara oprire. ♢ Expresie A pune (sau a lua) pe cineva pe (sau la) fuga = a goni, a alunga, a fugari.
A o lua (sau a o rupe) la fuga sau a o rupe de-a fuga = a porni in goana.
A (o) tine numai (intr-)o fuga = a alerga intruna, fara intrerupere.
O fuga (buna de cal) = o distanta nu prea mare, cat poate fugi, fara oprire, un om sau un cal. ♦ (Adverbial; in forma fuga) Repede, degraba.
2. Parasire grabnica (si uneori pe ascuns) a unui loc pentru a scapa de o constrangere sau de o primejdie.
3. Înclinare spre axa galeriei a montantilor unei armaturi sau ai unui cadru in forma de trapez. – Din limba latina Fuga.
Varianta definitie 2: FÚGĂ2, fugi, substantiv feminin Forma muzicala polifonica pe doua sau mai multe voci, in care o melodie expusa de o voce este reluata pe rand de celelalte voci si dezvoltata dupa legile contrapunctului. – Din limba italiana Fuga.
Varianta definitie 3: FÚGĂ substantiv feminin compozitie muzicala polifonica in care vocile se succeda, repetand fiecare melodia dezvoltata dupa legile contrapunctului. (< limba italiana fuga)
Varianta definitie 4: FÚGĂ substantiv
1. alergare, alergatura, goana, (Bucovina) scopca, (invechit) repezis, repezitura. (S-o tii tot intr-o -.)
2. goana, viteza, (figurativ) zbor. (Mergi la el in - si adu-l aici.)
3. verifica cuvantul: alergatura.
4. verifica cuvantul: refugiu.
5. verifica cuvantul: evadare.
Varianta definitie 6: FÚGĂ2 fugi f.
Compozitie muzicala polifonica, din mai multe voci care se succed, melodia fiind reluata pe rand si dezvoltata dupa legile contrapunctului. /<it. fuga
Varianta definitie 7: FÚGĂ1 fugi f. 1) Deplasare grabita si cu pasi mari. ♢ Din (sau In) - a) in treacat; b) superficial. A pune (sau A lua) Pe cineva pe (sau La) - a fugari pe cineva; a alunga. 2) Plecare grabita si pe furis dintr-un loc pentru a scapa de o primejdie. /<lat. fuga
Varianta definitie 8: FÚGĂ substantiv feminin Compozitie muzicala polifonica in care vocile se succeda, repetand fiecare melodia dezvoltata dupa legile contrapunctului. [< limba italiana fuga, conform franceza fugue < limba latina fuga – urmarire].
Varianta definitie 9: Fuga (fugi), substantiv feminin –
1. Alergare, goana. –
2. Cursa. –
3. Parasire grabnica, evadare. –
4. (Adv.) Iute, rapid, in goana. – Mr., megl. fuga, istr. fuge.
Limba Latina fŭga (Puscariu 663; Candrea-Dens., 667; REW 3548; DAR), conform limba italiana, cat., sp., port. fuga. – Derivat fuga, verb (Trans. de Vest, a alunga), care ar putea reproduce si limba latina fugare (DAR), conform mr. fugare, sp. fugar; fugaci, adjectiv (iute la fuga, rapid), care poate reprezenta si limba latina fŭgācem (Candrea-Dens., 688; DAR; conform impotriva Graur, BL, II, 10), dar care este mai curind un der. cu sufix -aci, ca tragaci, stingaci, etcetera; fugar, adjectiv (fugitiv); fugar, substantiv masculin (fugit, evadat; armasar; potirniche alba, Tetrao lagopus); fugarnic, adjectiv (fugitiv), creatie poetica si artificiala); fugas, substantiv masculin (fugitiv); fugaret, adjectiv (iute la fuga), prin transpunere a franceza fougueux , cuvant invechit; fugos, adjectiv (iute la fuga); fugau, substantiv masculin (potirniche alba, Tetrao lagopus; varietate de tintar, Hydrometra paladum), cu sufix -au (dupa ipoteza putin probabila a lui Draganu, Dacor., V, 362, din incrucisarea lui fugi cu mag. fogoly „prizonier”).
Conform: fugi.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "f" si se termina cu litera "g"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.