Varianta definitie 1: Gaz1 substantiv neutru Țesatura foarte subtire. – Din franceza Gaze.
Varianta definitie 2: Gaz2 substantiv neutru
1. fluid compresibil, cu o coeziune moleculara foarte mica.
2. substanta sau amestec de substante in stare gazoasa, drept combustibil. ♢ petrol lampant.
3. (plural) emanatii gazoase ale stomacului sau intestinelor.
4. (plural) substante toxice, iritante, asfixiante etcetera folosite in razboi. (< franceza gaz)
Varianta definitie 4: Gaz substantiv verifica cuvantul: gazornita.
Varianta definitie 5: Gaz substantiv
1. (FIZIOL.) part, vant, (popular) basina, fasaiala, (prin Bucovina si Maram.) tartaita, (familiar) pam.
2. verifica cuvantul: petrol lampant.
3. (CHIMIE) gaz aerian verifica cuvantul: gaz de iluminat; gaz de iluminat = gaz aerian; gaze de lupta verifica cuvantul: substante toxice de lupta; gaze naturale = bitumene gazoase; gaz ideal verifica cuvantul: gaz perfect; gaz perfect = gaz ideal.
4. gaz ilariant verifica cuvantul: protoxid de azot.
Varianta definitie 6: Gaz (tesatura subtire) substantiv neutru
Varianta definitie 7: Gaz (corp chimic) substantiv neutru, plural gaze
Varianta definitie 8: Gaz2 -e n.
Substanta lichida obtinuta prin distilarea petrolului si folosita drept combustibil (mai ales in lampi). ♢ Doar n-am baut - doar n-am innebunit; nici nu ma gandesc! /<fr. gaz
Varianta definitie 9: Gaz1 -e n. 1) Substanta in stare fluida, cu densitate mica, expansibila si compresibila, care ia volumul si forma spatiului disponibil. ♢ -e naturale gaze formate in natura. -e artificiale gaze obtinute pe cale industriala. -e combustibile gaze folosite ca sursa de energie calorica. - de iluminat (sau Aerian) gaz obtinut prin distilarea huilei, folosit la iluminat. - inert a) gaz care nu arde; b) gaz care nu reactioneaza chimic, folosit la fabricarea becurilor cu incandescenta si a tuburilor cu descarcari electrice luminoase. - lichefiat gaz transformat in lichid. - perfect (sau Ideal) gaz rarefiat pentru care produsul dintre presiune si volum este invariabil la orice temperatura. - detonant material explozibil constand dintr-un amestec de hidrogen si oxigen. - de balta gaz incolor, inodor si inflamabil, obtinut din zacaminte naturale si folosit drept combustibil sau ca materie prima in industrie; metan. - nobil (sau Rar) gaz inert, incolor si inodor, situat in grupa zero a sistemului periodic. 2) mai ales la plural Substanta toxica, asfixianta sau iritanta, folosita ca arma de lupta. 3) la plural popular Emanatie (cu miros neplacut) degajata de stomac sau de intestine. /<fr. gaz
Varianta definitie 11: Gaz2 substantiv neutru
1. Nume dat corpurilor fluide care au o coeziune moleculara foarte mica.
2. Denumire populara pentru petrolul lampant.
3. (La plural) Emanatii gazoase ale stomacului sau ale intestinelor.
Element prim de compunere savanta cu semnificatia „(referitor la) gaz”, „fluid”. [Plural -ze, varianta gazo-. / conform franceza gaz, limba germana Gas].
Varianta definitie 12: Gaz (gaze), substantiv neutru –
1. Nume generic dat corpurilor fluide cu densitate redusa. –
2. Petrol. – Mr. gaz.
Franceza gaz. – Derivat gazar, substantiv masculin (vinzator de gaz lampant); gazos, adjectiv , din franceza gazeux; gazornita, substantiv feminin (lampa de petrol; bidon).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "z"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.