Varianta definitie 1: Gen, genuri, substantiv neutru
1. Fel, soi, tip (pe care le reprezinta un obiect, o fiinta, un fenomen etcetera). ♦ Fel de a fi al cuiva.
2. Diviziune obtinuta prin clasificarea creatiilor artistice dupa forma, stil, tema. ♢ Pictura de gen = pictura care infatiseaza aspecte ale vietii de toate zilele. ♦ Fiecare dintre diviziunile fundamentale in care se impart operele literare si care cuprind creatiile asemanatoare prin modul de a reprezenta realitatea.
Genul epic.
Genul liric.
Genul dramatic.
Genul oratoric.
3. Categorie gramaticala bazata pe distinctia dintre fiinte si obiecte, precum si dintre fiintele de sex masculin si cele de sex feminin.
4. (Biologie) Categorie sistematica, subordonata familiei, care cuprinde una sau mai multe specii inrudite de plante sau de animale.
5. (Log.) Clasa de obiecte care au note esentiale comune si cuprind cel putin doua specii. – Din limba latina Genus, -eris.
Varianta definitie 2: -GÉN2 element geno-.
Varianta definitie 3: Gen1 substantiv neutru
1. fel, soi, varietate. ♢ fel de a fi, maniera, atitudine specifica.
2. diviziune a creatiilor artistice in care intra opere cu trasaturi comune in ceea ce priveste forma, stilul, tema etcetera ♢ fiecare dintre diviziunile in care se clasifica operele literare. ♢ stil personal, maniera de a compune.
3. totalitatea lucrarilor muzicale reunite prin tematica, mijloace de expresie etcetera
4. categorie gramaticala exprimata prin forma pe care o iau cuvintele pentru a arata sexul fiintelor si care s-a extins prin analogie si la substantivele nume inanimate, precum si la cuvintele flexibile care determina substantivul.
5. (biologie) subdiviziune a unei familii din mai multe specii.
6. (log.) clasa de obiecte care au note esentiale comune, cuprinzand cel putin doua specii. (< limba latina genus)
Varianta definitie 5: Gen substantiv neutru, plural genuri
Varianta definitie 6: Gen -uri n. 1) Grup de fiinte sau de obiecte care se caracterizeaza printr-o anumita insusire; fel; soi; specie; categorie. 2) Fel de a fi al cuiva; natura. 3) biol.
Categorie sistematica inferioara familiei si superioara speciei. -ul felinelor. 4) gram.
Categorie gramaticala care indica forma ce o iau cuvintele pentru a indica sexul fiintelor pe care le denumesc (extinzandu-se si la numele de lucruri). -ul masculin. -ul neutru. 5) (in teoria literaturii si a artei) Grup de opere caracterizate prin trasaturi asemanatoare (in ce priveste tema, stilul, forma etcetera). - epic. - muzical. ♢ Pictura de - pictura care reprezinta aspecte ale vietii cotidiene. /<lat. genus, -eris
Varianta definitie 7: Gen substantiv neutru
1. Fel, soi, varietate. ♦ Fel de a fi, maniera, atitudine specifica.
2. Diviziune a creatiilor artistice in care intra opere cu trasaturi comune in ceea ce priveste forma, stilul, subiectul, tema etcetera ♦ Fiecare dintre diviziunile in care se clasifica operele literare. ♦ Stil personal, maniera de a compune.
3. Totalitatea lucrarilor muzicale clasificate in functie de tematica, mijloace de exprimare etcetera
4. Categorie gramaticala exprimata prin forma pe care o iau cuvintele pentru a arata sexul fiintelor si care s-a extins prin analogie si la substantivele nume neinsufletite, precum si la cuvintele flexibile care determina substantivele.
5. (Biologie) Subdiviziune a unei familii care cuprinde mai multe specii sau varietati cu trasaturi comune importante. (Și in forma geno-) Element prim de compunere savanta cu semnificatia „(referitor la) neam”, „origine”, „generatie”. [< limba latina genus].
Varianta definitie 8: –gen Element secund de compunere savanta cu semnificatia „de origine”, „generator”, „producator”, „care genereaza”. [Conform: limba italiana -geno, franceza -gène, limba latina genus, limba greaca (veche) -genes < genos – nastere, gennan – a naste].
Varianta definitie 9: Gen (genuri), substantiv neutru – Fel, soi, tip.
Limba Latina genus (secolul XIX). – Derivat generic, adjectiv , din franceza generique.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.