Varianta definitie 1: GheaȚĂ, (2) gheturi, substantiv feminin, adjectiv invar.
1. S.f.
Apa aflata in stare solida, in urma inghetarii. ♢ Expresie A se da cu patinele pe gheata = a patina2.
A (se) sparge sau a (se) rupe gheata = a disparea sau a face sa dispara atmosfera ori senzatia de jena existenta la un moment dat; a (se) inlatura primele dificultati in bunul mers al unei actiuni. ♦ (Regional) Grindina, piatra (I 7).
2. S.f. (La plural) Întinderi mari de gheata (1) aflate pe uscat sau pe apa. ♢ Locutiune adjectiv De gheata = indiferent, nepasator, nesimtitor.
3. S.f.
Senzatie neplacuta de raceala, provocata de frica, emotie etcetera
4. S.f.
Planta erbacee cu flori mici, albe, roz sau rosii, avand frunzele acoperite cu papile albe care seamana cu cristalele de gheata (1) (Mesembryanthemum crystallynum).
5. S.f.
Planta erbacee cu tulpina carnoasa, ramificata, cu frunze ovale-rotunde si cu flori numeroase, albe, mai rar roz sau rosii (Begonia semperflorens).
6. Adjectiv invar. (În sintagma) Bani gheata = bani in numerar, platiti pe loc, bani lichizi (2), bani pesin. – Limba Latina Glacia (= glacies).
Varianta definitie 5: GheaȚĂ gheturi f. 1) Apa solidificata la o temperatura mai joasa de zero grade. Țurture de -. ♢ A (se) sparge (sau A (se) rupe) -a a porni (la) o actiune dupa anumite sovaieli si lipsa de indrazneala. 2) la plural Întinderi mari de astfel de apa solidificata. Gheturi polare. 3) fig.
Atitudine lipsita de atentie si de bunavointa fata de cineva; raceala; indiferenta. 4) Stare de neliniste sufleteasca (adesea spontana si de scurta durata), provocata de un pericol; frica; teama. ♢ A fi cu -a (sau Cu frica) In spate a fi mereu intr-o stare de neliniste. 5): Bani - bani in numerar (platiti pe loc); bani pesin. 6) Planta erbacee avand frunze carnoase acoperite cu papile albe si flori de culoare roz, rosie sau alba. [G.-D. Ghetii] /<lat. glacia
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.