Varianta definitie 1: Grije (-ji), substantiv feminin –
1. Îngrijorare, neliniste. –
2. Veghe, paza. –
3. Atentie, migala, stradanie. –
4. (Înv.) Slujba de inmormintare. – Varianta grija.
Sl. (bg.) griža (Miklosich, Slaw.
Elem., 20; Miklosich, Lexicon, 147; Cihac, II, 128; DAR). – Derivat negrije, substantiv feminin (invechit, neglijenta, neatentie); grijanie, substantiv feminin (cuminecatura, impartasanie), cu sufix -anie; griji, verb (invechit, a se nelinisti; Trans., a avea grija, a fi cu bagare de seama; reflexiv, a se nelinisti, a se ingrijora; a supraveghea, a avea grija de; a face ordine, a aranja; a se cumineca; cuvant invechit, a se tine slujba de inmormintare), cf bulgara griža se, limba sarba: brižiti se „a se ingrijora”; grijinta, substantiv feminin (invechit, grija); grijitor, adjectiv (grijuliu); negriji, verb (invechit, a ingriji), forma artificiala din secolul XIX, paralela cu neglija, din franceza negliger; negrijit, adjectiv (neingrijit; neimpartasit); negrijitor, adjectiv (neglijent); grijuliu (var. grij(u)liv,), adjectiv (care are grija, atent), din bulgara grižliv, limba sarba: brižliv (pentru schimbarea terminatiei, conform betiu › betiv, sglobiv › sglobiu, etcetera); ingriji, verb (a avea grija de, a supraveghea; a asista; a avea grija de sanatatea cuiva; reflexiv, a se nelinisti, a se ingrijora; reflexiv, a-si cauta de sanatate; a se ocupa de, a faceceea ce trebuie); ingrijora, verb (a preocupa, a nelinisti), probabil in loc de *ingrijura, plecind de la un plural fictiv *grijuri, conform infasura; ingrijorator, adjectiv (nelinistitor); ingrijitor, adjectiv (grijuliu; substantiv masculin, paznic); ingrijitoare, substantiv feminin (femeie care ingrijeste pe cineva); neingrijit, adjectiv (neglijent).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "g" si se termina cu litera "e" Sufix: -anie; griji, vb. (înv., a se neliniști; Trans., a avea grijă, a fi cu băgare de seamă; refl., a se neliniști, a se îngrijora; a supraveghea, a avea grijă de; a face ordine, a aranja; a se cumineca; înv., a se ține slujba de înmormîntare), cf bg. griža se, sb. brižiti se „a se îngrijora”; grijință, s.f. (înv., grijă); grijitor, adj. (grijuliu); negriji, vb. (înv., a îngriji), formă artificială din sec. XIX, paralelă cu neglija, din fr. négliger; negrijit, adj. (neîngrijit; neîmpărtășit); negrijitor, adj. (neglijent); grijuliu (var. grij(u)liv,), adj. (care are grijă, atent), din bg. grižliv, sb. brižliv (pentru schimbarea terminației, cf. bețiu › bețiv, sglobiv › sglobiu, etc.); îngriji, vb. (a avea grijă de, a supraveghea; a asista; a avea grijă de sănătatea cuiva; refl., a se neliniști, a se îngrijora; refl., a-și căuta de sănătate; a se ocupa de, a faceceea ce trebuie); îngrijora, vb. (a preocupa, a neliniști), probabil în loc de *îngrijura, plecînd de la un pl. fictiv *grijuri, cf. înfășura; îngrijorător, adj. (neliniștitor); îngrijitor, adj. (grijuliu; s.m., paznic); îngrijitoare, s.f. (femeie care îngrijește pe cineva); neîngrijit, adj. (neglijent).
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.