Varianta definitie 1: Ideal, -Ă, ideali, -e, adjectiv , Ideal, idealuri, substantiv neutru
1. Adjectiv Care atinge perfectiunea; perfect, desavarsit.
2. Adjectiv Care tine de domeniul ideilor, privitor la gandire; care exista numai in mintea, in inchipuirea omului; spiritual, imaterial.
3. Substantiv neutru: Scopul suprem spre care se indreapta in mod constient si metodic nazuintele si activitatea creatoare umana in toate domeniile ei, gradul cel mai inalt si mai greu de ajuns al perfectiunii intr-o directie. [Pronuntat: -de-al] – Din franceza Ideal, limba latina Idealis.
Varianta definitie 2: Ideal, -Ă I. adjectiv
1. referitor la o idee sau la ideatie; care nu exista sau nu poate exista decat in gandire.
2. perfect, desavarsit; model.
II. substantiv neutru
1. model considerat perfect; perfectiune pe care incearca s-o imite un artist, un poet etcetera
2. scop suprem al existentei, al activitatii cuiva sau a ceva.
3. (matematica) multime de elemente ale unui inel pentru care atat diferenta dintre doua elemente, cat si produsul dintre un element al inelului si un element al ei sunt tot elemente ale multimii. (< franceza ideal, limba latina idealis)
Varianta definitie 3: Ideal antonim: imperfect, material, real
Varianta definitie 7: Ideal2 -uri n. 1) Reprezentare sau intruchipare a unui tip perfect. 2) Scop suprem (si greu de atins) catre care tinde cineva in viata sau intr-un domeniu de activitate. [Silabe -de-al] /<lat. idealis, franceza ideal
Varianta definitie 8: Ideal1 -a (-i, -e) 1) Care atinge culmea perfectiunii; desavarsit sub toate aspectele. 2) Care tine de domeniul ideilor; existent numai in inchipuirea omului, in imaginatie; imaginar; ireal; fantastic; fictiv. [Silabe -de-al] /<lat. idealis, limba franceza: ideal
Varianta definitie 9: Ideal, -Ă adjectiv
1. Referitor la o idee sau la ideatie; de idei; care nu exista sau nu poate exista decat in gandire; creat de gandire.
2. Perfect, desavarsit; model. substantiv neutru
1. Model considerat perfect; perfectiune pe care incearca s-o imite un artist, un poet etcetera
2. Scop suprem al existentei, al activitatii cuiva sau a ceva.
3. (Matematica) Multime de elemente ale unui inel pentru care atat diferenta dintre doua elemente, cat si produsul dintre un element al inelului si un element al ei sunt tot elemente ale multimii. [Pronume -de-al, plurals. -luri, -le. / conform limba latina idealis, franceza ideal, limba italiana ideale].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "i" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.