DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Ierta

1 * Cuvantul cu diacritice: iertá
Cuvantul fara diacritice: ierta

Definitie: IERTA, iert, verb I. Tranzitiv 1. A scuti pe cineva de o pedeapsă, a trece cu vederea vina, greșeala cuiva, a nu mai considera vinovat pe cineva. ♢ Expresie A-l ierta (pe cineva) Dumnezeu = a muri (după o boală grea). Dumnezeu să-l ierte, spun cei evlavioși când vorbesc despre un mort. Doamne, iartă-mă spune cel căruia i-a scăpat (sau era să-i scape) o vorbă nepotrivită, necuviincioasă. ♦ A scuza. ♢ Locutiune adjectiv De neiertat = condamnabil. ♢ Expresie Ba să mă ierți, formulă cu care contrazici pe cineva; nici vorbă 2. A scuti, a dispensa pe cineva de o obligație. 3. (Pop. și familiar) A îngădui, a permite, a da voie să... ♢ Expresie (Regional) Nu-i iertat = este interzis. – Limba Latina libertare.


2 * Cuvantul cu diacritice: a ierta
Cuvantul fara diacritice: ierta

Definitie: A ierta antonim: a osândi, a pedepsi


3 * Cuvantul cu diacritice: iertá
Cuvantul fara diacritice: ierta

Definitie: IERTA verb verifica cuvantul: elibera, libera, salva, scăpa, scoate.


4 * Cuvantul cu diacritice: iertá
Cuvantul fara diacritice: ierta

Definitie: IERTA verb 1. verifica cuvantul: absolvi. 2. (Termen Bisericesc) a dezlega. (Preotul îl - de păcate.) 3. (regional) a îngădui, (învechit) a lăsa, a șterge, a trece. (A - păcatele, fărădelegile cuiva.) 4. verifica cuvantul: scuza.


5 * Cuvantul cu diacritice: iertá
Cuvantul fara diacritice: ierta

Definitie: ierta verb (silabe ier-), indicativ prezent 1 singular iert, 3 singular și plural iartă


6 * Cuvantul cu diacritice: a se iertá mă iert
Cuvantul fara diacritice: ierta

Definitie: A SE IERTA mă iert intranzitiv popular 1) A-și lua rămas bun (unul cu altul). 2) A se despărți pentru totdeauna de cineva care a murit sau care e pe moarte. limba latina libertare


7 * Cuvantul cu diacritice: a iertá iért
Cuvantul fara diacritice: ierta

Definitie: A IERTA iert tranzitiv 1) (persoane) A scuti de pedeapsă. 2) A elibera de acuzație, primind scuzele aduse; a scuza. Vecinul l-a iertat.A-l ierta Dumnezeu a înceta din viața (după o boală grea și îndelungată). Dumnezeu să-l ierte formulă folosită de credincioși vorbind despre mort. Doamne, iartă-mă expresie folosită de o persoană care a spus sau este pe cale de a spune o vorbă necuviincioasă. Ba să mă iertați a) nu sunt de acord; b) nici vorbă. Iertați-mă (vă rog) vă rog să nu vă supărați. 3) (greșeli, fapte reprobabile) A trece cu vederea; a înceta de a lua în considerație; a da uitării; a scuza. 4) (datorii, obligații etcetera) A declara nul; a anula. 5) A da voie; a îngădui; a permite. Iertați-mă, vin și eu cu o explicație. limba latina libertare


8 * Cuvantul cu diacritice: iertá iertát át
Cuvantul fara diacritice: ierta

Definitie: ierta (iertat, at), verb – 1. (Înv.) A cruța. – 2. A absolvi, a scuti de pedeapsă. – 3. A scuza. – 4. A permite, a îngădui, a accepta. – 5. (Refl.) A se împăca, a face pace. – 6. (Refl., cuvant invechit) A-și lua rămas-bun creștinește. – 7. (Înv.) A abandona, a lăsa, a renunța. – Mr., megl. l’ert, l’irtare. Limba Latina lῑbertāre „a cruța” (Pușcariu 769; Candrea-Dens., 811; REW 5014; DAR; Densusianu, GS, II, 18; Rosetti, I, 167), păstrat numai în rom. – Derivat iertăciune, substantiv feminin (iertare; compoziție poetică ce se recită atunci cînd tînăra căsătorită se desparte de părinți; despărțire, rămas-bun, mai ales cînd este vorba de un muribund); iertător, adjectiv (indulgent, care iartă ușor); neiertat, adjectiv (care nu poate fi iertat; care nu este iertat); neiertător, adjectiv (care nu iartă).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "i" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.