Varianta definitie 1: IsprĂvi, ispravesc, verb IV.
1. Tranzitiv si reflexiv A duce sau a ajunge pana la sfarsit, a face sa fie sau a fi gata; a (se) termina, a (se) sfarsi, a (se) mantui; a (se) infaptui, a (se) realiza. ♢ Locutiune adverb Pe ispravite = aproape de sfarsit, pe sfarsite. ♢ Expresie (Tranzitiv) Am ispravit! = nu mai stau de vorba! Ispraveste odata! = taci! termina! (Refl.) S-a ispravit = A) ai dreptate, asa e; B) nu mai e nimic de facut.
2. Tranzitiv A face sa se prapadeasca, sa dispara. ♢ Reflexiv S-a ispravit cu el. – Din limba slava (veche) Ispraviti.
Varianta definitie 4: IsprĂvi verb
1. verifica cuvantul: termina.
2. verifica cuvantul: incheia.
3. a epuiza, a incheia, a sfarsi, a termina, (astazi rar) a slei, (popular) a gata, a mantui. (A - tot ce avea de spus.)
4. a incheia, a inchide, a sfarsi, a termina. (Sa - discutia.)
5. verifica cuvantul: iesi.
6. verifica cuvantul: consuma.
7. verifica cuvantul: absolvi.
8. verifica cuvantul: expira.
Varianta definitie 5: Ispravi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural ispravesc, imperfect 3 singular ispravea; conjunctie: prezent 3 singular si plural ispraveasca
Varianta definitie 6: A isprĂvi -esc tranzitiv 1) (actiuni) A duce pana la capat; a sfarsi; a termina; a incheia; a dovedi. 2) A face sa se ispraveasca. [Silabe Is-pra-] /<sl. ispraviti
Varianta definitie 7: A se isprĂvi ma -esc intranzitiv 1) A ajunge pana la capat; a se sfarsi; a se termina; a se incheia. 2) pop.
A inceta sa mai existe; a se pierde; a se prapadi. /<sl. ispraviti
Varianta definitie 8: Ispravi (-vesc, -it), verb –
1. A indrepta, a rexctifica, a corecta. –
2. A
Varianta definitie 9: Ispravi (ispravesc, ispravit), verb –
1. A indrepta, a rectifica, a corecta. –
2. A judeca, a da o sentinta. –
3. A obtine, a dobindi. –
4. A executa, a infaptui. –
5. A sfirsi, a termina, a mintui.
Sl. ispraviti „a indrepta, a corecta; a alcatui, a forma”, de la pravŭ „drept” (Miklosich, Lexicon, 266; Cihac, II, 286; Tiktin; DAR); conform bulgara izpravjam „a sfirsi”.
Ca si in cazul lui iscodi (‹ ischoditi + sŭchoditi), trebuie adaugat sensul etimonului limba slava (veche) si pe acela al lui sŭtroviti, „a consuma”, conform istravi.
Toate sensurile sint cuvant invechit, cu exceptia sensului 5 si in parte a sensului
4. Derivat isprava, substantiv feminin (ordin, hotarire, sentinta; rezultat, succes; act, ordin scris; infaptuire, actiune; fapta; sfirsit), din limba slava (veche) isprava „corectie”, dar cu sensurile, in parte cuvant invechit, ale verb ispravi; neispravit, substantiv masculin (pocitanie, stirpitura); ispravnic, substantiv masculin (administrator, dregator, guvernator; imputernicit, reprezentant; agent executiv; cuvant invechit, prefect al politiei din Bucuresti, secolul XVII-XVIII; prefect, guvernator al unui judet, functie creata de Constantin Mavrocordat in 1761, in locul asa numitilor vornicei; in trecut existau cite doi in fiecare judet, in afara de Mehedinti si Rimnic, unde nu era decit unul), din limba slava (veche) (bg., limba rusa) ispravnikŭ; ispravniceasa, substantiv feminin (sotie de ispravnic); ispravnicel, substantiv masculin (vataf); ispravnicie, substantiv feminin (administratie, guvernare); ispravnicat, substantiv neutru (invechit, guvernare); ispravnici, verb (a guverna, a administra, a executa); ispravnicesc, adjectiv (administrativ).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "i" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.