Varianta definitie 1: Judeca verb
1. verifica cuvantul: chibzui.
2. a chibzui, a (se) gandi, a socoti, (invechit si reg.) a samalui, (figurativ) a cantari, cumpani, a dramui. (Sa - cum e mai bine.)
3. verifica cuvantul: considera.
4. (JUR.) (invechit si reg.) a se pari, a se pricinui, (regional) a se pricini, (invechit) a se prici, a se prigoni. (S-au - pentru o succesiune.)
Varianta definitie 3: Judeca verb, indicativ prezent 1 singular judec, 3 singular si plural judeca
Varianta definitie 4: A se judeca ma judec intranz. 1) A fi in proces judiciar (unul cu altul). 2) A face schimb reciproc de vorbe de ocara. /<lat. judicare
Varianta definitie 5: Judeca (judec, judecat), verb –
1. A examina o cauza, a da sentinta intr-o cauza. –
2. (Înv.) A condamna, a da o sentinta. –
3. A guverna, a cirmui, a conduce. –
4. A-si forma o opinie, a chibzui. –
5. A examina, a cerceta. –
6. A aprecia, a valora, a cintari. –
7. A exprima o parere, a critica, a dojeni, a condamna. – Varianta (Moldova) giudeca.
Mr. giudic, giudicare, megl. judic, istr. judec.
Limba Latina iūdĭcāre (Puscariu 914; Candrea-Dens., 910; REW 4600; DAR), conform limba albaneza džukoń (Philippide, II, 645), limba italiana giudicare, prov. jutgar, franceza juger, sp. juzgar, port. julgar.
Derivat judecata, substantiv feminin (invechit, sentinta, hotarire judecatoreasca; justitie, ratiune, bun simt; proces), care ar putea de asemenea sa fie reprezentant al limba latina (res)iūdicāta (dupa Candrea-Dens., 911 si DAR, de la plural de la iūdicātum); judecator, substantiv masculin (functionar de stat care solutioneaza procesele, magistrat; arbitru), de la judeca cu sufix -tor; judecatoare, substantiv feminin (tribunal, judecatorie), cu sufix -toare (dupa DAR, din limba latina iūdicatōria sedes); judecatorie, substantiv feminin (tribunal; profesiunea de judecator); judecatoreasa, substantiv feminin (sotie de judecator); judecatoresc, adjectiv (judicial); desjudeca, verb (invechit, a hotari, a da o sentinta); rasjudeca, verb (a-si schimba prima hotarire, a-si schimba parerea; a da din nou o sentinta); prejudecata, substantiv feminin, pe baza franceza prejuge; prejudeca, verb, pe baza franceza prejuger; prejudet, substantiv neutru (invechit, prejudecata) pe baza limba latina praeiudicium; prejudiciu (var. prejuditiu), substantiv neutru (prejudecata; paguba, dauna, extorsiune), dublet al cuvintului anterior, prin intermediul franceza prejudice; prejudicia, verb, din franceza prejudicier.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "j" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.