Varianta definitie 1: Labirint2(o)- element „labirint”. (< franceza labyrinth/o/-, conform lat. labyrinthus, limba greaca (veche) labyrinthos)
Varianta definitie 2: Labirint1 substantiv neutru
1. constructie cu foarte multe incaperi si galerii in care orientarea este dificila. ♢ gradina ornamentala din benzi inguste de arbusti.
2. dalaj meandric in unele catedrale din evul mediu, pe care credinciosii trebuiau sa-l urmeze ca pe un drum de expiere.
3. joc de inteligenta care cere a gasi iesirea dintr-o retea de linii intortocheate. ♢ joc constand dintr-un cub din plastic transparent, din 64 de camarute, la care unii pereti au cate un orificiu ce lasa sa treaca o bila de metal.
4. (figurativ) incurcatura, incalceala datorata unor dificultati, unei proceduri. ♢ situatie incurcata, fara iesire.
5. dispozitiv folosit in diverse instalatii pentru a obliga un fluid sa parcurga un drum lung, in scopul de a-i micsora viteza.
6. parte a urechii interne, formata din cavitati sinuoase. (< franceza labyrinthe, limba latina labyrinthus)
Varianta definitie 3: Labirint, labirinturi, substantiv neutru
1. Constructie cu un mare numar de camere si de galerii, in care orientarea este extrem de dificila; dedal. ♦ Grup decorativ de arbusti care alcatuiesc alei intortocheate. ♦ Figurativ Încurcatura, incalcitura de drumuri in care te orientezi cu greutate; prin extensiune problema, situatie incurcata, fara iesire.
2. (Tehn.) Dispozitiv format din camere si compartimente foarte inguste, folosit in diverse instalatii pentru a lungi parcursul unui fluid si a-i diminua astfel viteza.
3. Totalitatea cavitatilor (si a organelor) care formeaza urechea interna. – Din franceza Labyrinthe, limba latina Labyrinthus.
Varianta definitie 6: Labirint -uri n. 1) Edificiu constituit dintr-un numar mare de camere, asezate astfel, incat iesirea poate fi gasita cu mare dificultate. 2) figurat Problema, situatie extrem de incurcata. 3): - membranos totalitate a cavitatilor care formeaza urechea interna. /<fr. labyrinthe, limba latina labyrinthus
Varianta definitie 7: Labirint substantiv neutru
1. Edificiu cu foarte multe incaperi si galerii (asemanator edificiului mitic construit de catre Dedal in Creta), in care orientarea este foarte dificila. ♦ Gradina ornamentala din benzi inguste de arbusti dispuse intr-o inlantuire care creeaza posibilitatea de ratacire. ♦ (Figurat) Lucru incalcit, incurcat.
2. Dispozitiv folosit in diverse instalatii pentru a obliga un fluid sa parcurga un drum lung in scopul de a-i micsora viteza.
3. Parte a urechii interne, formata din cavitati sinuoase. [Plural -turi, -te. / conform franceza labyrinthe, limba latina labyrinthus, limba greaca (veche) labyrinthos].
Varianta definitie 8: Labirint (labirinturi), substantiv neutru – Dedal. – Varianta (invechit) lavirint.
Franceza labyrinthe, si inainte (secolul XVII) direct din limba greaca (veche) λαβύρινθος (Galdi 205).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.