DexDefinitie.com

Definitie Larg -ă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Larg, -Ă, (I) largi, adjectiv (II) larguri, substantiv neutru I. Adjectiv
1. Care ocupa o suprafata mare, care este extins in toate directiile; intins, vast. ♢ Expresie În lumea larga = A) in locuri departate, departe; B) pretutindeni.
2. De dimensiuni mari; limba latina ♢ Locutiune adverb Pe larg = in mod amplu, amanuntit. ♦ (Despre recipiente sau cavitati) Cu dimensiunea transversala mare; prin extensiune cuprinzator, incapator. ♢ Expresie Mana larga, se zice despre un om generos sau cheltuitor. ♦ (Despre vesminte) De o croiala bogata, care permite miscarea libera a corpului; care este prea mare fata de dimensiunile unei persoane. ♢ Expresie A da (ceva) cu maneci largi = a da bucuros, cu voie buna; a fi darnic. ♦ (Despre gesturi, miscari etcetera) Desfasurat in toata amploarea. ♦ Figurativ Care nu este meschin, care este liber, generos, inaintat.
Vederi largi. II. Substantiv neutru:
1. (Articulat; urmat de determinari in genitiv care indica o suprafata) Întreaga suprafata (a unui loc); partea mai larga (a unui loc). ♦ Loc pe mare departat de tarm. ♢ Locutiune adverb În larg = departe de tarm, pe apa.
2. Loc deschis care se intinde departe in toate directiile; intindere mare, spatiu vast. ♢ Expresie A fi (sau a se simti) la (sau in) largul sau = a fi (sau a se simti) in deplina libertate, nestingherit. – Limba Latina Largus.
Varianta definitie 2: Larg antonim: ingust, stramt, strans, restrans
Varianta definitie 3: Larg substantiv verifica cuvantul: largime, latime.
Varianta definitie 4: Larg adjectiv verifica cuvantul: culant, darnic, generos, mari-nimos.
Varianta definitie 5: Larg adjectiv
1. verifica cuvantul: intins.
2. verifica cuvantul: spatios.
3. amplu, intins, mare. (Știrea ocupa un spatiu - in ziar.)
4. intins, spatios, vast. (Bulevarde -.)
5. intins, labartat, largit, latit. (Un pulover -.)
6. lat, mare. (Palarie cu boruri -.)
7. liber, (invechit si popular) slobod. (O legatura prea -.)
8. verifica cuvantul: amplu.
Varianta definitie 6: Larg adjectiv m., f. larga; plural m. si feminin: largi
Varianta definitie 7: Larg substantiv neutru, plural larguri
Varianta definitie 8: Larg2 -uri n. 1) Suprafata mare; largime. ♢ În - in mare; departe de tarm. 2) Loc deschis care se intinde departe in toate directiile. ♢ A fi (sau A se simti) In -ul sau a fi (sau a se simti) in deplina libertate, nestingherit. /<lat. largus
Varianta definitie 9: Larg1 -ga (-gi) 1) Care se intinde pe o suprafata mare; care are limite extinse; vast; intins. ♢ În lumea -ga pe diferite meleaguri; in departari. 2) Care permite sa incapa mult; incapator; spatios. Vas -. Camera -ga. ♢ A descrie (sau A povesti) Pe - a descrie sau a povesti cu lux de amanunte; amanuntit. Mana -ga darnic; generos. Vederi -gi cunostinte profunde si receptive fata de nou, fata de progres. /<lat. largus
Varianta definitie 10: Larg (larga), adjectiv –
1. Limba Latina –
2. Spatios, extins. –
3. Liber, vast, comod, incapator. –
4. Amplu, maiestuos. –
5. Liberal, generos. –
6. (Adv.) În mod amplu, cu largime, comod. –
7. (Substantiv neutru:) Largime, latime. –
8. (Substantiv neutru:) Loc deschis, spatiu, distanta. –
9. (Substantiv neutru:) Spatiu liber, libertate, latitudine. –
10. (Substantiv neutru:) Întinsul marii. – Mr., megl. largu, istr. lǫrg.
Limba Latina largus (Puscariu 943; Candrea-Dens., 950; REW 4912; DAR), conform limba italiana, sp., port. largo, prov. larc, cat. llarg, franceza large, limba albaneza largë (Philippide, II, 645).
Sensurile 4, 5 si 10 sint imprumuturi literare din franceza large.
Derivat largime, substantiv feminin (latime, amploare; spatiu liber, latitudine, libertate); largamint, substantiv neutru (invechit, largime, amplitudine); larghete, substantiv feminin (liberalitate, generozitate), din limba italiana larghezza; largi, verb (a mari; a extinde, a dilata), conform mr. largescu, istr. larjesc (dupa Puscariu 943 si Candrea-Dens., 951, dintr-un lat *largῑre, În loc de largῑri); largitor, adjectiv (maritor); largitoare, substantiv feminin (maritor pentru manusi sau incaltaminte); prelarg, substantiv neutru (extensiune, largime), cuvint creat de Odobescu, drept paralela la prelung.
Conform: alerga.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "g"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.