DexDefinitie.com

Definitie Lega - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Lega1, leg, verb I. I. Tranzitiv
1. A impreuna, a uni strans (printr-un nod, o funda) capetele de sfoara, de ata, de sarma, de lant etcetera (astfel incat sa formeze un tot). ♢ Expresie A lega (sau a strange) baierile de la punga (sau pungii) = a face economii, a deveni (mai) econom.
2. A inchide la gura un sac, o punga, o boccea etcetera, adunand marginile si innodandu-le sau petrecand in jurul lor o sfoara ale carei capete se innoada; a strange, a impacheta un obiect sau un material intr-o invelitoare (basma, sac, punga etcetera) si a o inchide in felul aratat. ♢ Expresie A lega paraua cu zece noduri = a fi zgarcit. ♦ A uni diferite lucruri intr-un manunchi, intr-un tot (prinzandu-le laolalta). ♢ Expresie (Popular) A (nu) lega doua in trei = a (nu) pune la o parte ceva din castigul obtinut.
3. A fixa, a strange ceva cu o funie, cu un siret etcetera ca sa nu se desfaca sau sa nu se clatine. ♦ A strange cu un cerc piesele care alcatuiesc un obiect pentru a realiza un tot.
4. A prinde una de alta foile unei carti si a-i pune scoarte; a brosa, a cartona; p. restr. a coperta. II.
1. Tranzitiv A prinde, a agata, a atarna un obiect de altul cu ajutorul unei franghii, a unui lant etcetera
2. Tranzitiv Figurativ A inlantui intre ele sunete sau cuvinte pentru a vorbi.
3. Tranzitiv A stabili o legatura intre doua puncte (indepartate) in spatiu sau in timp. ♦ (Tehn.) A stabili o legatura intre doua elemente ale unei instalatii sau intre o instalatie si o sursa de forta (care-i asigura functionarea).
4. Tranzitiv si reflexiv Figurativ A (se) infiripa sau a (se) stabili relatii (din punctul de vedere al ideilor, al sentimentelor). ♦ Reflexiv A se ocupa cu ravna de ceva, a simti un mare atasament pentru o anumita preocupare, meserie.
5. Reflexiv Figurativ A plictisi pe cineva (cautand cearta); a se agata de cineva. Iii. Tranzitiv
1. A imobiliza pe cineva cu ajutorul unei franghii, al unui lant etcetera; a pune in lanturi, in fiare; a inlantui, a incatusa. ♢ Expresie Nebun de legat = A) nebun furios; B) persoana care se poarta ca un nebun.
A lega pe cineva de maini si de picioare = a impiedica pe cineva sa actioneze.
A lega limba (sau gura) cuiva = a impiedica pe cineva sa vorbeasca. (Refl.) A i se lega limba = a nu mai putea vorbi sau a vorbi cu mare greutate.
A i se lega picioarele = a nu mai putea umbla sau a umbla cu mare greutate.
2. A prinde un animal (de ceva) cu ajutorul unei legaturi pentru a-l impiedica sa fuga; a priponi. IV. Figurativ
1. Reflexiv A se obliga sa faca ceva; a se angaja, a se indatora.
2. Tranzitiv (În superstitii si in basme) A opri, a impiedica de la ceva prin vraji. V. Tranzitiv si reflexiv A(-si) infasura sau a(-si) acoperi o parte a corpului (reinnodand, prinzand); spec. a (se) pansa, a (se) bandaja. ♢ Expresie (Tranzitiv) A lega la ochi pe cineva = a insela pe cineva. (Refl.) Fiecare se leaga unde-l doare = fiecare isi cunoaste greutatile proprii.
A se lega la cap (cand nu-l doare) = a-si crea complicatii inutile. VI.
1. Intranzitiv (Despre plante) A face rod; a rodi.
2. Reflexiv si instranzitiv (Despre sosuri, dulceturi etcetera) A se ingrosa, a se inchega. – Limba Latina Ligare.
Varianta definitie 2: Lega2, leghez, verb I. Tranzitiv (Înv.) A lasa ceva prin legat2, prin testament; a testa1. – Din franceza Leguer, limba latina Legare.
Varianta definitie 3: Lega verb tr. a lasa prin legat2. (< franceza leguer, limba latina legare)
Varianta definitie 4: A lega antonim: a dezlega
Varianta definitie 5: Lega verb (JUR.) a testa, (invechit, in Transilvania) a testalui. (A - cuiva un bun.)
Varianta definitie 6: Lega verb verifica cuvantul: angaja, decreta, dispune, fagadui, fixa, hotari, institui, incheia, indatora, insarcina, intocmi, obliga, orandui, paria, promite, randui, stabili, statornici.
Varianta definitie 7: Lega verb
1. verifica cuvantul: innoda.
2. a strange. (A - opincile cu nojitele.)
3. verifica cuvantul: pansa.
4. verifica cuvantul: priponi.
5. verifica cuvantul: incatusa.
6. verifica cuvantul: cercui.
7. verifica cuvantul: uni.
8. verifica cuvantul: cartona.
9. a se inchega, a se ingrosa, a se invartosa. (Dulceata s-a -.)
10. verifica cuvantul: asocia.
11. verifica cuvantul: casatori.
12. verifica cuvantul: atasa.
Varianta definitie 8: Lega (a uni) verb, indicativ prezent 1 singular leg, 3 singular si plural leaga
Varianta definitie 9: Lega (a lasa prin testament) verb, indicativ prezent 1 singular leghez, 3 singular si plural legheaza
Varianta definitie 10: A se lega ma leg intranzitiv 1) A-si lua obligatia (sa faca ceva); a se angaja; a se obliga. - prin juramant. 2) A se apropia sufleteste (de cineva sau de ceva); a se atasa. 3) A avea pretentii (fata de cineva), atacandu-l si cerand socoteala; a se agata (de cineva). 4) (despre dulceturi, sosuri etcetera) A deveni mai dens, fiind intr-o stare intermediara dintre cea lichida si cea solida; a se ingrosa. /<fr. leguer, limba latina legare
Varianta definitie 11: A lega2 leg tranzitiv jur. (bunuri, succesiuni) A lasa drept mostenire prin legat; a testa. /<fr. leguer, limba latina legare
Varianta definitie 12: A LEGA1 leg
1. tranzitiv 1) (capetele unei sfori, funii etcetera) A uni printr-un nod, formand un intreg; a innoda. 2) (saci, pungi etcetera) A infasura cu o sfoara, strangand marginile; a inchide la gura (cu ajutorul unei sfori). ♢ - baierile (de) la punga a reduce cheltuielile, facand economii. - paraua cu zece noduri a face economii exagerate. 3) (capetele unei boccele) A innoda crucis. 4) (obiecte) A uni impreuna (cu ajutorul unei sfori), formand un manunchi. - snopi. 5) (obiecte) A fixa (de ceva) cu ajutorul unei funii, al unui siret etcetera 6) (piese ce alcatuiesc un obiect) A strange laolalta (cu ceva), constituind un tot. 7) (foile tiparite) A uni cosand impreuna, prevazand cu o coperta; a brosa. 8) (lucruri) A uni printr-un raport logic sau functional. 9) (puncte indepartate in spatiu sau in timp) A pune in raport unul cu altul. 10) (sunete ale vorbirii, cuvinte) A articula, unind intre ele si formand lantul vorbirii. 11) (relatii) A face sa se nasca. - dragoste. 12) (persoane) A pune in lanturi; a fereca; a inlantui. ♢ - burduf (sau Butuc, cobza) a lega foarte strans, imobilizand. - de maini si de picioare a) a imobiliza; b) a impiedica sa actioneze. - limba (sau Gura) Cuiva a reduce la tacere (pe cineva). 13) (animale) A prinde de ceva (cu o funie sau cu un lant), impiedicand sa fuga. 14) (parti ale corpului ranite) A infasura strans (cu un bandaj); a pansa; a bandaja. ♢ - la ochi a insela. 15) (in superstitii) A opri prin vraji, farmece.
2. intranzitiv (despre plante) A fi in faza cand incepe sa dea rodul. /<lat. ligare
Varianta definitie 13: Lega verb I. tr.
A lasa prin legat, prin testament. [< franceza leguer, conform limba latina legare].
Varianta definitie 14: Lega (leg, legat), verb –
1. A prinde cu o sfoara etcetera –
2. A uni, a adauga, a inlantui cu noduri sau legaturi. –
3. A amara, a fixa, a propti. –
4. A imbuca, a imbina, a umple. –
5. A stringe, a impiedica miscarea, a intepeni. –
6. A cartona, a brosa (o carte). –
7. A vorbi coerent. –
8. A incinge, a infasura. –
9. A inflori, a rodi.
10. A intari, a solidifica un sos. –
11. A ingrosa o marmelada. –
12. A fixa, a stabili, a decide, a institui. –
13. A obliga, a constringe, a sili. –
14. A impune precepte morale sau bisericesti. –
15. A uni prin casatorie. –
16. A prohibi, a interzice. –
17. A face pe cineva neputincios prin interzicerea vrajilor. –
18. A comunica, a pune in legatura. –
19. (Refl.) A intra in contact, a se imprieteni. –
20. (Refl.) A se dedica. –
21. (Refl.) A se incaiera cu cineva. –
22. (Refl.) A se compromite, a obliga. – Mr., leg, ligare, megl. leg, ligari, istr. legu.
Limba Latina lĭgāre (Puscariu 958; Candrea-Dens., 969; REW 5024; DAR), conform limba italiana legare, prov., sp., port. liar, franceza lier.
Sensul 17, explicat gresit de Iordan, BF, IX, 140, plecind de la obiceiul de a castra taurasii legindu-le testiculele (conform M. L. Wagner, BF, X, 158), este o evolutie normala a sensurilor 14 si
16. Derivat legat, adjectiv (unit, fixat, intepenit; brosat, coerent; gros, dens; robust, voinic; obligat; ingradit; neputincios; implinit, format perfect, despre persoane); legator, adjectiv (care leaga); legator, substantiv masculin (cel care leaga carti, paie etcetera; incarcator de snopi); legatoreasa, substantiv feminin (cea care leaga carti, snopi); legatoare, substantiv feminin (legatoreasa; banda, fasa; aliaj, amestec; cravata; grinda); legatorie, substantiv feminin (atelier de legare a cartilor, serviciul legatorului; Arg., razie); legamint (mr. ligamintu), substantiv neutru (legatura; relatie; conventie, pact, obligatie, compromis; farmec, descintec, vraja), cu sufix -mint (dupa Puscariu 959; Candrea-Dens., 972; REW 5023; DAR; direct din limba latina lĭgamentum); legatura, substantiv feminin (unire; brosare de carte; coarda, curea; lant, fiare; copula; legare de pamint; cuvant invechit, fundament, ciment; bandaj, pansament; manunchi, snop; boccea, pachet; relatie, tratat; unire, alianta; uniune libera, relatii amoroase; conventie, acord; compromis, obligatie; mandat, obligatie religioasa sau morala; decret ecleziastic; descintec menit sa indeparteze lupii; vraja care impiedica pe proaspatul casatorit sa realizeze unirea trupeasca), cu sufix -tura (dupa Puscariu 960; Candrea-Dens., 970; REW 5026; DAR, direct din limba latina lĭgatŭra, conform mr. ligatura, limba italiana legatura, sp. ligadura); legatui, verb (a obliga; reflexiv, a se obliga, a se compromite; reflexiv, a se intelege, a cadea de acord), cu sufix -ui; legatuiala, substantiv feminin (invoiala, acord; obligatie); legatuinta, substantiv feminin (legatura, lat; obligatie, pact).
Conform: dezlega.
Varianta definitie 15: Lega (leg, legat), verb – A lasa prin testament, a porunci, a cere, a lasa.
Limba Latina legare (secolul XIX), franceza leguer.
Nu se obisnuieste sa se conjuge. – Derivat leg, substantiv neutru (invechit, legat, porunca), din franceza legs; legat (var. cuvant invechit, legata, legatum, legaton), substantiv neutru (danie, mandat), din limba latina legatum, in parte prin intermediul limba neogreaca: λεγάτον (secolul XVII, figureaza in Îndreptarea legii); legatar, s.m,, din franceza legataire, si mai inainte din limba latina legatarius; legat, substantiv masculin (delegat papal), din limba latina legatus (secolul XVII); legati(un)e, substantiv feminin, din franceza legation; delega, verb, din franceza deleguer; delegati(un)e, substantiv feminin, din franceza delegation; relega, verb, din franceza releguer.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "a"
Categorie: AstabiliolegturntredouelementealeuneiinstalaiisauntreoinstalaieiosursdeforcareiasigurfuncionareabbTranzireflFigAsenfiripasauasestabilirelaiidinpunctuldevederealideilor, alsentimentelorxReflAseocupacurvndeceva, asimiunmareataamentpentruoanumitpreocupare, meseriebbReflFigAplictisipecinevacutndceartaseagadecinevabIIIbTranzbbAimobilizapecinevacuajutoruluneifrnghii, alunuilanetcapunenlanuri, nfiareanlnui, anctuaxExpriNebundelegatibabnebunfuriosbbbpersoancaresepoartcaunnebuniAlegapecinevademiniidepicioareiampiedicapecinevasacionezeiAlegalimbaisauiguracuivaiampiedicapecinevasvorbeascRefliAiselegalimbaianumaiputeavorbisauavorbicumaregreutateiAiselegapicioareleianumaiputeaumblasauaumblacumaregreutatebbAprindeunanimaldecevacuajutoruluneilegturipentrualmpiedicasfugapriponibIVbFigbbReflAseobligasfaccevaaseangaja, asendatorabbTranznsuperstiiiinbasmeAopri, ampiedicadelacevaprinvrjibVbTranzireflAinfurasauaiacoperioparteacorpuluirennodnd, prinzndispeciasepansa, asebandajaxExprTranziAlegalaochipecinevaianelapecinevaRefliFiecareseleagundeldoareifiecareicunoategreutilepropriiiAselegalacapcndnuldoareiaicreacomplicaiiinutilebVIbIntranzDespreplanteAfacerodarodibbRefliintranzDespresosuri, dulceurietcAsengroa, asenchegaxLatbligareb

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.