Varianta definitie 1: Liber2, -Ă adjectiv
1. slobod; independent.
2. - profesionist = cel care exercita o profesiune in afara unui contract de munca.
3. neocupat, gol.
4. degajat, natural. o (adv.) a vorbi - = a tine un discurs, o prelegere, fara a citi.
5. (despre gusturi, purtari, cuvinte) necuviincios, grosolan.
6. (despre timp) de care se poate dispune dupa voie.
7. desen - = desen (artistic) executat fara ajutorul unui instrument.
8. (matematica) termen - = expresie dintr-o ecuatie care nu contine necunoscute. (< limba latina liber, franceza libre)
Varianta definitie 2: Liber1 substantiv neutru strat de tesut fibros prin care circula seva la plantele vasculare. ♢ fibre extrase din scoarta unor arbori. (< franceza liber)
Varianta definitie 3: Liber2, -Ă, liberi, -e, adjectiv
1. (Despre oameni) Care se bucura de libertate, de independenta individuala si cetateneasca, care are drepturi politice si cetatenesti depline. ♦ (Despre popoare, state, orase) Independent, neatarnat, nesupus (unei puteri straine), autonom.
2. (Despre oameni) Care are posibilitatea de a actiona dupa vointa sa, de a face sau de a nu face ceva; care nu este supus nici unei constrangeri; slobod. ♢ Liber arbitru = libertate absoluta a vointei omului, postulata la idealismul filozofic1, in opozitie cu determinismul.
3. (Despre actiuni) Care nu este supus unei restrictii cu caracter arbitrar. ♢ Traducere libera = traducere care reda continutul originalului in formele proprii limbii in care se traduce, fara sa respecte riguros forma originalului.
Versuri libere = randuri de poezie neprozodica, in care normele prozodice, daca apar, sunt aplicate necanonic, dupa dorinta autorului.
Intrare libera = intrare fara plata intr-o sala de spectacol, pe un stadion etcetera Lovitura libera = (la unele jocuri sportive cu mingea) lovitura acordata unei echipe drept compensatie pentru o infractiune sau o greseala comisa de echipa adversa.
Profesiune libera = profesiune exercitata de o persoana pe cont propriu (fara sa fie angajata permanent intr-o institutie sau intreprindere). ♢ Compus: (Substantivat) liber-profesionist = persoana care exercita o profesiune libera.
4. (Despre timp) De care se poate dispune la bunul plac, care este in afara obligatiilor (profesionale). ♢ Expresie (Substantivat) A avea liber = a se afla in afara obligatiilor (mai ales profesionale) pe o perioada de timp; a fi scutit pentru un timp oarecare de obligatiile (profesionale) pe care le are in mod obisnuit, a putea dispune de timpul sau.
5. (Despre banci, scaune, locuinte etcetera) Care nu este ocupat, gol; neinchiriat.
6. (Despre oameni) Care nu are obligatii fata de altii; neangajat, disponibil.
7. Care este lipsit de artificialitate, natural, degajat, armonios, usor. ♢ Expresie (Adverbial) A vorbi liber = A) a tine un discurs, o prelegere etcetera fara a citi un text; B) a fi sincer, a spune deschis ceea ce gandesti; C) a vorbi fara perdea, obscen. (A vedea) cu ochii liberi = (a vedea) fara ajutorul unui instrument optic.
Desen liber = desen artistic efectuat fara ajutorul vreunui instrument tehnic.
8. (În loc. adverb ) În aer liber = in plin aer, in mijlocul naturii.
Sub cerul liber = afara, intr-un loc descoperit. – Din franceza Libre, limba latina Liber.
Varianta definitie 4: Liber1, libere, substantiv neutru (Botanica) Complex de vase din tesutul plantelor prin care circula seva elaborata; parte a scoartei plantelor lemnoase care cuprinde aceste vase si in care se afla tesuturile de nutritie, de sustinere etcetera ♦ (Cu sens colectiv) Fibre extrase din scoarta unor arbori. – Din franceza Libre.
Varianta definitie 6: Liber adjectiv
1. (invechit si popular) slobod.
2. verifica cuvantul: independent.
3. autonom, (invechit si popular) slobod, (invechit) volnic. (Teritoriu - din punct de vedere administrativ.)
4. (familiar) frai. (E - in aceasta seara.)
5. neinchis, neintemnitat, (invechit si popular) slobod. (Un criminal inca -.)
6. disponibil, neocupat, (invechit si popular) slobod, (invechit) prisoselnic. (În ceasurile lui -.)
7. verifica cuvantul: necasatorit.
8. degajat. (Are mana -.)
9. verifica cuvantul: nestanjenit.
10. verifica cuvantul: larg.
11. neinchiriat, neocupat. (O camera -.)
12. gol, neocupat, (invechit si popular) slobod. (În sala a ramas un scaun -.)
13. verifica cuvantul: vacant.
Varianta definitie 7: Liber adjectiv m., plural liberi; f. singular libera, plural libere
Varianta definitie 8: Liber (botanica) substantiv neutru, plural libere
Varianta definitie 9: Liber -a (-i, -e) 1) (despre persoane) Care se bucura de libertate; independent din punct de vedere social si politic; slobod. 2) (despre state, colectivitati) Care nu se afla sub stapanire straina; in stare de independenta sociala si nationala; autonom; independent; slobod; suveran; neatarnat. 3) Care este consfintit prin lege; garantat de constitutie. Votare -a. 4) (despre actiuni) Care se efectueaza fara restrictii; care se face cu usurinta; nestanjenit; nestingherit. Respiratie -a. 5) (despre persoane) Care nu este ocupat; disponibil. 6) (despre persoane) Care poate actiona dupa buna cuviinta; care nu este lipsit de dreptul de a se deplasa dupa bunul plac; aflat in stare de independenta fizica si psihica. /<fr. libre, limba latina liber
Varianta definitie 10: Liber substantiv neutru Strat de tesut fibros prin care circula seva la plantele vasculare. ♦ Fibre extrase din scoarta unor arbori. [< franceza liber. conform limba latina liber – scoarta de arbori].
Varianta definitie 11: Liber, -Ă adjectiv
1. Slobod; independent.
2. Care nu este supus nici unei restrictii.
3. Neocupat, gol.
4. Degajat, natural.
5. (Despre gesturi, purtari, cuvinte etcetera) Necuviincios, grosolan. [< limba latina liber, conform franceza libre].
Varianta definitie 12: Liber (libera), adjectiv – Slobod.
Limba Latina liber (secolul XIX). – Derivat libera, verb, din franceza (e)liberer; liberal, adjectiv ; liberalism, substantiv neutru; liberalitate, s.f; liberator, adjectiv ; libertate, substantiv feminin, toate din franceza; liber-schimbist, substantiv masculin (partizan al libertatii de schimb), dupa franceza libre echange.
Conform: I. Gutia, Libera, cu derivatele sale, Bul.
Bibl. romine Freiburg, II, 7-
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.