Varianta definitie 2: Linie, linii, substantiv feminin
1. Trasatura simpla si continua (de forma unui fir) facuta pe o suprafata cu tocul, cu creta, cu creionul etcetera ♦ (Matematica) Traiectorie descrisa de un punct material intr-o miscare continua sau de intersectia a doua suprafete.
2. Trasatura reala sau imaginara care indica o limita, o directie sau leaga (pe o harta, pe un plan etcetera) diferite puncte in spatiu. ♢ Linie de plutire = nivelul apei pe suprafata exterioara a unei nave in timpul plutirii. ♢ Locutiune prep.
La (sau in) linia... = in dreptul..., la nivelul...
3. (Familiar) Fiecare dintre subdiviziunile gradelor marcate pe un termometru; liniuta.
4. Rigla.
5. Unitate de masura de lungime folosita in tarile romanesti, egala cu a zecea parte dintr-un deget.
6. (În loc.) În linie = in sir drept, in rand, in aliniere.
7. (Livresc) Rand de cuvinte intr-o pagina scrisa.
8. Succesiune, serie a stramosilor sau a descendentilor; filiatie.
9. Sistem (sau parte a unui sistem) de fortificatii, de adaposturi si de baraje militare destinate sa intareasca apararea unui teritoriu, a unui punct strategic etcetera ♢ Linie de bataie (sau de lupta) = desfasurare sistematica a unor forte militare in vederea luptei; intindere a frontului ocupat de trupele care lupta.
Linie de aparare = intarire alcatuita din fortificatii si trupe.
10. (Adesea urmat de determinari care arata felul) Ansamblu al instalatiilor si al retelei de sine pe care circula trenurile, tramvaiele sau metrourile; portiune delimitata dintr-o asemenea retea.
11. Itinerar, traseu (al unui serviciu de transport). ♦ Directie, sens.
12. Ansamblu de fire, de cabluri etcetera care fac legatura intre doua sau mai multe puncte. ♢ Linie electrica = ansamblul conductelor, dispozitivelor si constructiilor care asigura transmiterea la distanta a energiei electrice.
Linie telefonica (sau de telefon) = ansamblu de conducte care fac legatura intre mai multe posturi telefonice sau intre posturi si centralele telefonice.
Linie telegrafica = totalitatea conductelor si instalatiilor dintre un emitator si un receptor telegrafic.
Linie de intarziere = dispozitiv folosit pentru intarzierea semnalelor electrice. ♦ Linie tehnologica = A) organizare a procesului de fabricatie, in care operatiile sunt efectuate la locuri de munca dispuse in ordinea succesiunii operatiilor de fabricare; B) ansamblu de masini de lucru, instalatii si mijloace de transport dintr-o fabrica sau uzina, dispuse in ordinea succesiunii operatiilor prevazute de procesul tehnologic.
Linie automata = complex de masini-unelte sau agregate care executa in mod automat operatiile de prelucrare a unor piese, organe de masini, produse etcetera si care asigura transportul acestora de la o masina la alta fara interventia muncitorului.
13. (Mai ales la plural) Trasatura caracteristica ce da forma, aspectul, caracterul unui obiect, al unui tot, in special al unei figuri; contur, profil. ♦ Figurativ Trasatura fundamentala, punct esential (ale unei probleme). ♢ Locutiune adverb În linii generale (sau mari) = in ansamblu, fara a intra in detalii.
14. Figurativ Orientare principala, directie a unui curent, a unei opinii etcetera
15. (Urmat de determinari introduse prin prep. „de”) Fel, chip, mod; criteriu.
Linie de conduita. – Din limba latina Linea, limba italiana Linea, limba germana Linie, franceza Ligne.
Varianta definitie 8: Linie (linii), substantiv feminin –
1. Dreapta, dunga. –
2. Șir, rind. –
3. Formatie de trupe in ordin de bataie. –
4. Legatura de comunicatii. –
5. Rind. –
6. Rigla. –
7. Stirpe, descendenta. –
8. (Înv.) Masura de dimensiuni, valoreaza 1/10 dintr-un deget (0,00246 m) in Muntenia si 1/2 dintr-un palmac (0,00290 m) in Mold. –
9. Obiect cu care se bateau scolarii la palma.
Limba Latina, limba italiana linea (secolul XVIII). – der. liniuta, substantiv feminin (rigla mica; cratima); linia, verb (a trage linii), folosit mai ales la part., conform limba italiana lineato; alinia, verb, format dupa franceza aligner; liniar (var. linear), adjectiv , din franceza lineal; sublinia, verb, dupa franceza souligner.
litere.