Varianta definitie 1: LuminĂ, lumini, substantiv feminin I.
1. Radiatie sau complex de radiatii electromagnetice emise de corpuri incandescente (cu sau fara flacara) sau luminescente si care impresioneaza ochiul omenesc; efectul acestei radiatii. ♢ Lumina alba = lumina mijlocie a zilei, care contine toate radiatiile spectrului vizibil.
Lumina rece = lumina care contine un numar foarte mic de radiatii infrarosii si care are un efect termic redus.
Lumina monocromatica = lumina formata din radiatii de o singura culoare spectrala.
Lumina compusa = lumina care contine radiatii de mai multe lungimi de unda.
Lumina naturala = lumina complet nepolarizata, caracterizata prin diversitatea directiilor de oscilatie ale radiatiilor electromagnetice care o compun, distribuite uniform in jurul directiei de propagare.
Lumina polarizata = lumina alcatuita din radiatii electromagnetice ale caror directii de oscilatie nu sunt uniform distribuite in jurul directiei de propagare. (Astron.) Lumina antisolara = pata foarte slab luminoasa care se vede noaptea pe cer in locul opus soarelui.
Lumina zodiacala = pata luminoasa care, la latitudinea noastra, se vede toamna spre est, inainte de rasaritul soarelui, si primavara spre vest, dupa apusul soarelui. (Fiziol.) Lumina animala = lumina produsa de unele organisme animale pe baza energiei chimice a unor substante. ♢ Locutiune adverb La lumina mare = fatis, in vazul tuturor.
Pe lumina = in timpul zilei, de la rasaritul pana la apusul soarelui, pana nu se insereaza. ♢ Locutiune prep.
În lumina... = prin prisma (unei anumite conceptii), din punctul de vedere al..., potrivit cu... (Rar) La lumina... = cu puterea..., cu ajutorul... ♢ Locutiune verb A da lumina = a lumina. ♢ Expresie A vedea lumina zilei = A) a fi inzestrat cu simtul vazului; a se naste.
A rasari (sau a se arata) la lumina (sau la lumina zilei) = a aparea (dintr-o ascunzatoare), a iesi la vedere, a se arata.
A iesi la lumina = A) a scapa de primejdie, a iesi dintr-o situatie grea; B) a iesi la iveala, a deveni evident, a se dezvalui.
A scoate (pe cineva) la lumina = A) a scoate (pe cineva) dintr-o incurcatura; B) a ajuta (pe cineva) sa dobandeasca o situatie, a emancipa (pe cineva).
A pune (ceva) in lumina = a scoate (ceva) in evidenta; a sublinia.
A pune intr-o lumina buna (sau rea, urata etcetera) = a scoate in evidenta aspectele pozitive (sau negative) din viata sau din activitatea cuiva.
A prezenta (sau a privi, a aprecia) ceva sau pe cineva intr-o lumina oarecare = a prezenta (sau a privi, a aprecia) ceva sau pe cineva intr-un anumit fel sau dintr-un anumit punct de vedere ori prin prisma unei anumite conceptii.
A vedea lumina tiparului sau (invechit) a iesi la lumina = a fi publicat, tiparit. (Limpede) ca lumina zilei = de netagaduit, clar, evident. ♦ Figurativ Stralucire; inseninare.
2. Izvor, sursa de lumina (I 1). ♢ Lumina electrica = iluminare pe baza de energie electrica.
Lumina de control = indicatie luminoasa care serveste la controlul starii si al modului de functionare a unei instalatii de telecomanda, a macazurilor, a semnalelor de cale ferata etcetera ♦ Prin specializare: Sursa luminoasa (de obicei colorata) situata pe o nava, aeronava etcetera, folosita la indicarea pozitiei sau la semnalizare. ♦ Flacara, flacaruie. ♦ (Popular) Lumanare. ♦ Unitate de masura pentru fluxul luminos.
3. (Și in sintagma lumina ochiului) Pupila; prin extensiune ochi, privire. ♦ (Ca termen de comparatie) Fiinta, lucru, obiect etcetera mai drag, mai de pret, mai scump. ♢ Expresie A-i fi (cuiva) drag ca lumina ochilor = a-i fi (cuiva) foarte drag.
A ingriji (sau a pazi) ca (pe) lumina ochilor = a ingriji, a feri cu cea mai mare atentie. II. Figurativ Ceea ce aduce claritate in mintea omeneasca; invatatura, cultura, educatie. ♢ Expresie A arunca (o) lumina (asupra unei chestiuni) sau a aduce (o) lumina (intr-o chestiune) = a lamuri, a clarifica (o problema).
A se face lumina in capul (sau in mintea) cuiva = a pricepe, a intelege. III.
1. Distanta libera dintre fetele interioare a doua piese vecine ale unui sistem tehnic sau dintre fetele interioare opuse ale unui gol.
2. (Înv.; urmat de determinari) Suprafata.
3. Stavilarul morii. [Plural si: (invechit) lumine] – Probabil din Lume (invechit) „lumina”.
Varianta definitie 6: LuminĂ -i f. 1) Radiatie electromagnetica, emisa de un corp incandescent sau luminescent, care actioneaza asupra ochilor facand vizibila lumea inconjuratoare. -a soarelui. ♢ A se face - a se face ziua. Pe - la lumina zilei; dupa ce s-a luminat de ziua sau inainte de a insera. A vedea -a zilei a) a avea vedere; b) a se naste. A vedea -a tiparului a aparea de sub tipar. (Limpede) ca -a zilei absolut clar; de netagaduit. 2) Sursa, izvor care lumineaza. ♢ A aprinde -a a aprinde ceva de luminat. - electrica iluminare pe baza de energie electrica. 3) Deschizatura din mijlocul irisului prin care patrunde radiatia electromagnetica a corpurilor incandescente sau luminescente; pupila. -a ochilor. 4) figurativ Desteptare a mintii. ♢ A se face - in capul (sau mintea) cuiva a deveni clar. 5) Deschidere libera intr-o constructie. [G.-D. Luminii] /Probabil din lume
Varianta definitie 7: Lumina (lumini), substantiv feminin –
1. Claritate, transparenta. –
2. Stralucire, splendoare. –
3. Știinta, cunoastere. –
4. Faclie, corp luminos. –
5. Luminare. –
6. Vedere. – Mr. lumina, lunina.
Limba Latina lumina, plural lui lūmen (Puscariu 994; REW 5161; Tiktin).
Schimbarea de accent se aplica poate prin confuzia terminatiei, cu sufix -ina, ca in albina, sulfina, tulpina etcetera Candrea-Dens., 1016 si Candrea propune un intermediar limba latina *luminina, care nu pare convingator.
Sensul de lumina „pupila”, este aproape general (ALR, I, 19).
Derivat lumina, verb (a da lumina; a straluci; a clarifica; a ghida, a sfatui), din secolul XVII, si forma de conjug. pare der. din rom. (dupa Tiktin si Candrea, din limba latina lumināre; dupa Candrea-Dens.,
1017. din limba latina *allumināre; conservarea lui i arata si o dependenta directa de lumina); luminaciune, substantiv feminin (invechit, iluminare; cuvant invechit, titlu de demnitate; inaltime, alteta); luminat, adjectiv (iluminat; cult; stralucitor; cuvant invechit, inalt, calificativ oficial, in secolul XVII-XIX, cind e vorba de voievod); luminatie, substantiv feminin (invechit, inaltime, titlu de demnitate); luminator, adjectiv (care luceste, care lumineaza; care iradiaza; care clarifica); luminator, substantiv neutru (ferastruica, lucarna); luminis, substantiv neutru (rariste, poiana; spatiu descoperit intr-o padure); luminita, substantiv feminin (lumina mica; planta, Oenothera biennis); luminos, adjectiv (stralucitor, splendid, cult, instruit); luminoasa, substantiv feminin (planta, Clematis erecta), pe care Scriban il deriva din limba rusa lomonos incrucisat cu luminos; stralumina, verb (a ilumina); straluminat, adjectiv (marit, slavit).
Conform: lume, luminare.
Derivat neol. ilumina, verb, din franceza iluminer; iluminati(un)e (var. popular luminatie) , substantiv feminin (iluminatie; sarbatoare nocturna); inlumina, verb (a ilumina; a prinde culoare), din franceza enluminer; luminozitate, substantiv feminin, din franceza luminosite. – Din rom. provine limba neogreaca: λουμίνι „candela, luminarica”.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.