Varianta definitie 1: Lung, -Ă, lungi, adjectiv , adverb , substantiv neutru I. Adjectiv
1. Care are o lungime mare, ale carui capete sunt departate unul de altul. ♢ Expresie A avea mana lunga (sau degete lungi) sau a fi lung de mana (sau de, in degete) = a avea obiceiul sa fure, a fi hot.
A fi lung in (sau de) limba sau a avea limba lunga = a vorbi prea mult si, mai ales, a spune ce nu trebuie; a fi limbut. ♦ (Substantivat, f. plural) Unde lungi.
2. De statura mare; inalt. ♢ Expresie A cadea cat este de lung = a cadea lungindu-se pe jos.
3. (Despre suprafete) Care se intinde pe o distanta mare; prin extensiune vast.
4. (Despre mancaruri) Apos, diluat. ♢ Expresie Zeama (sau ciorba) lunga = A) mancare slaba, fara gust, proasta; B) vorbire anosta, fara continut.
5. Care dureaza mult timp; indelungat. ♢ Silaba (sau vocala) lunga = silaba (sau vocala) care are o durata de pronuntare mai mare decat durata medie. ♢ Expresie Zile (sau ani) lungi = timp indelungat (care s-a scurs greu).
Vorba lunga = vorbarie inutila. II. Adv.
Mult, indelung; adanc. ♢ Expresie A se uita (sau a privi) lung (la cineva sau la ceva) = a privi mirat, nedumerit sau mult si atent, insistent, cu repros (la cineva sau la ceva). Iii. Substantiv neutru: (De obicei articulat) Lungime; intindere. ♢ Locutiune adverb si prep.
De-a (sau in) lungul = in directia lungimii; pe langa, pe marginea...; de la un capat la altul. ♢ Expresie În lung si in lat (sau larg) = in toate directiile, peste tot, pretutindeni.
A nu-si cunoaste (sau vedea) lungul nasului = a fi obraznic. – Limba Latina Longus.
Varianta definitie 4: Lung adjectiv m., f. lunga; plural m. si feminin: lungi
Varianta definitie 5: Lung substantiv neutru
Varianta definitie 6: Lung3 adverb Mult; indelungat; indelung. ♢ A se uita - la cineva (la ceva) a privi insistent la cineva (ceva); a privi nedumerit. /<lat. longus
Varianta definitie 7: Lung2 n. mai ales art. : De-a (sau in) -ul orientat in lungime; de la un capat la altul. În - si in lat peste tot; in toate directiile. A-si cunoaste -ul nasului a-si aprecia just locul si rolul sau in societate. /<lat. longus
Varianta definitie 8: Lung1 -ga (-gi) 1) Care are o intindere mare de la un capat la altul; intins mult in lungime. Drum -. ♢ A avea mana -ga (a fi - la mana) a avea obiceiul sa fure.
A fi - in (sau de) limba, a avea limba -ga) a avea obiceiul sa vorbeasca mult si sa spuna ceea ce nu trebuie; a fi limbut. 2) (despre oameni) Înalt de statura. ♢ A se intinde (sau a cadea) cat este de - a cadea jos, lungindu-se. 3) (despre mancaruri) Care contine prea multa apa; apos. ♢ Zeama -ga a) fiertura apoasa, inconsistenta si fara gust; b) vorbarie; trancaneala. 4) (despre procese desfasurate in timp) Care dureaza mult; care se scurge greu; indelungat. Iarna -ga. /<lat. longus
Varianta definitie 9: Lung (lunga), adjectiv –
1. intins in lungime. –
2. (Adv.) În mod lung. –
3. (Substantiv neutru:) Lungime, longitudine. – Mr. lungu, megl., istr. lung.
Limba Latina lǒngus (Puscariu 998; Candrea-Dens., 1022; REW 5119), conform limba italiana lungo, prov. lunc, franceza long, sp. luengo, port. longo.
Conform: linga.
Derivat lungan, substantiv masculin (zaplan; vlajgan); lungaret (var. lunguet), adjectiv (prelung); lungi, verb (a intinde; a prelungi, a continua; a se trinti la pamint, a se culca); lungime, substantiv feminin (intindere, durata, longitudine), cu sufix -ime (ipoteza unui limba latina *lǒngῑmen, Meyer, Alb.
St., IV, 81, nu este necesara); lungis, adverb (in lungime); lungitura, substantiv feminin (invechit, lungime); (in)delung, adverb (mult timp); (in)delunga (var. (in)delungi), verb (invechit, a separa; a lungi; a amina, a taragana); delungat, adjectiv (lung, indepartat); indelungaret, adjectiv (invechit, durabil, trainic; indelungat, rebel); prelung, adjectiv (lung, intins; continuu; adverb , pe indelete), cu pref. pre- sau, dupa altii, din limba latina perlǒngus (Puscariu, 1372; Candrea-Dens., 1025; REW 6416; Candrea), conform mr. spirlungu; prelungi, verb (a lungi, a mari; reflexiv, a se continua); prelungitor, substantiv neutru (fir care prelungeste); pelungoasa, substantiv feminin (iedera, Glechoma hederacea), in loc de *prelungoasa (Tiktin).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "g"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.