Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Lung -ă
1 * Cuvantul cu diacritice: lung -ă
Cuvantul fara diacritice: lung
Definitie: LUNG, -Ă, lungi, adjectiv , adverb , substantiv neutru I. Adjectiv 1. Care are o lungime mare, ale cărui capete sunt depărtate unul de altul. ♢ Expresie A avea mâna lungă (sau degete lungi) sau a fi lung de mână (sau de, în degete) = a avea obiceiul să fure, a fi hoț. A fi lung în (sau de) limbă sau a avea limbă lungă = a vorbi prea mult și, mai ales, a spune ce nu trebuie; a fi limbut. ♦ (Substantivat, f. plural) Unde lungi. 2. De statură mare; înalt. ♢ Expresie A cădea cât este de lung = a cădea lungindu-se pe jos. 3. (Despre suprafețe) Care se întinde pe o distanță mare; prin extensiune vast. 4. (Despre mâncăruri) Apos, diluat. ♢ Expresie Zeamă (sau ciorbă) lungă = a) mâncare slabă, fără gust, proastă; b) vorbire anostă, fără conținut. 5. Care durează mult timp; îndelungat. ♢ Silabă (sau vocală) lungă = silabă (sau vocală) care are o durată de pronunțare mai mare decât durata medie. ♢ Expresie Zile (sau ani) lungi = timp îndelungat (care s-a scurs greu). Vorbă lungă = vorbărie inutilă. II. Adv. Mult, îndelung; adânc. ♢ Expresie A se uita (sau a privi) lung (la cineva sau la ceva) = a privi mirat, nedumerit sau mult și atent, insistent, cu reproș (la cineva sau la ceva). III. Substantiv neutru: (De obicei articulat) Lungime; întindere. ♢ Locutiune adverb și prep. De-a (sau în) lungul = în direcția lungimii; pe lângă, pe marginea...; de la un capăt la altul. ♢ Expresie În lung și în lat (sau larg) = în toate direcțiile, peste tot, pretutindeni. A nu-și cunoaște (sau vedea) lungul nasului = a fi obraznic. – Limba Latina longus.
2 * Cuvantul cu diacritice: lung
Cuvantul fara diacritice: lung
Definitie: Lung antonim: scurt
3 * Cuvantul cu diacritice: lung
Cuvantul fara diacritice: lung
4 * Cuvantul cu diacritice: lung
Cuvantul fara diacritice: lung
Definitie: lung adjectiv m., f. lungă; plural m. și feminin: lungi
5 * Cuvantul cu diacritice: lung
Cuvantul fara diacritice: lung
Definitie: lung substantiv neutru
6 * Cuvantul cu diacritice: lung
Cuvantul fara diacritice: lung
Definitie: LUNG3adverb Mult; îndelungat; îndelung. ♢ A se uita - la cineva (la ceva) a privi insistent la cineva (ceva); a privi nedumerit. limba latina longus
7 * Cuvantul cu diacritice: lung
Cuvantul fara diacritice: lung
Definitie: LUNG2n. mai ales art. : De-a (sau în) -ul orientat în lungime; de la un capăt la altul. În - și în lat peste tot; în toate direcțiile. A-și cunoaște -ul nasului a-și aprecia just locul și rolul său în societate. limba latina longus
8 * Cuvantul cu diacritice: lung -gă -gi
Cuvantul fara diacritice: lung
Definitie: LUNG1 -gă (-gi) 1) Care are o întindere mare de la un capăt la altul; întins mult în lungime. Drum -. ♢ A avea mână -gă (a fi - la mână) a avea obiceiul să fure. A fi - în (sau de) limbă, a avea limbă -gă) a avea obiceiul să vorbească mult și să spună ceea ce nu trebuie; a fi limbut. 2) (despre oameni) Înalt de statură. ♢ A se întinde (sau a cădea) cât este de - a cădea jos, lungindu-se. 3) (despre mâncăruri) Care conține prea multă apă; apos. ♢ Zeamă -gă a) fiertură apoasă, inconsistentă și fără gust; b) vorbărie; trăncăneală. 4) (despre procese desfășurate în timp) Care durează mult; care se scurge greu; îndelungat. Iarnă -gă. limba latina longus
9 * Cuvantul cu diacritice: lung lúngă
Cuvantul fara diacritice: lung
Definitie: lung (lungă), adjectiv – 1. întins în lungime. – 2. (Adv.) În mod lung. – 3. (Substantiv neutru:) Lungime, longitudine. – Mr. lungu, megl., istr. lung. Limba Latina lǒngus (Pușcariu 998; Candrea-Dens., 1022; REW 5119), conform limba italiana lungo, prov. lunc, franceza long, sp. luengo, port. longo. Conform: lîngă. Derivat lungan, substantiv masculin (zăplan; vlăjgan); lungăreț (var. lungueț), adjectiv (prelung); lungi, verb (a întinde; a prelungi, a continua; a se trînti la pămînt, a se culca); lungime, substantiv feminin (întindere, durată, longitudine), cu sufix -ime (ipoteza unui limba latina lǒngῑmen, Meyer, Alb. St., IV, 81, nu este necesară); lungiș, adverb (în lungime); lungitură, substantiv feminin (învechit, lungime); (în)delung, adverb (mult timp); (în)delunga (var. (în)delungi), verb (învechit, a separa; a lungi; a amîna, a tărăgăna); delungat, adjectiv (lung, îndepărtat); îndelungareț, adjectiv (învechit, durabil, trainic; îndelungat, rebel); prelung, adjectiv (lung, întins; continuu; adverb , pe îndelete), cu pref. pre- sau, după alții, din limba latina perlǒngus (Pușcariu, 1372; Candrea-Dens., 1025; REW 6416; Candrea), conform mr. spirlungu; prelungi, verb (a lungi, a mări; reflexiv, a se continua); prelungitor, substantiv neutru (fir care prelungește); pelungoasă, substantiv feminin (iederă, Glechoma hederacea), în loc de prelungoasă (Tiktin).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "g"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.