Varianta definitie 1: Lup, lupi, substantiv masculin
1. Mamifer carnivor din familia canidelor, cu corpul de circa 150 cm lungime, acoperit cu blana sura, cu gatul gros, cu capul mare, cu botul si urechile ascutite si cu coada stufoasa (Canis lupus). ♢ Expresie Lup imbracat in piele de oaie sau lup in pielea oii, se spune despre un om siret, rau si prefacut.
A intrat lupu-n cosar = pazeste-te de hot.
Vorbesti de lup si lupul la usa = vorbesti despre cineva si acesta tocmai soseste.
A da oile in paza lupului = a lasa pe cineva la discretia dusmanilor.
A avea urechi de lup = a auzi bine.
A inchide lupul in stana = a-si aduce singur dusmani in casa sau in preajma.
A trai ca lupul in padure = a trai la largul sau.
A inghiti (sau a manca) ca (sau cat) lupul = a inghiti sau a manca mult si cu lacomie.
A se duce (ca) pe gura lupului = a disparea cu repeziciune.
A se arunca in gura lupului = a se expune primejdiilor.
A scapa (ca) din gura lupului = a (se) salva dintr-o situatie foarte grea.
A scoate (sau a trage) ca din gura lupului = a salva un lucru aproape pierdut.
Foame de lup = foame mare. ♦ Figurativ Om hraparet si crud.
2. Compuse: lupul-baltii = (Iht.) stiuca; lup-de-mare = A) numele unei specii de foca; figurat marinar experimentat, incercat; B) specie de pasare acvatica de marimea unui uliu, de culoare brun-intunecat, cu partea ventrala alba in timpul iernii, care cuibareste in tinuturile nordice (Stercorarius pomarinus); C) (Iht.) lavrac; D) peste teleostean marin lung de circa 1 m, cu dinti puternici (Anarchichas lupus); lupul-vrabiilor = pasare cu spinarea cenusie, cu aripile si cu coada negre; sfrancioc (Lanius excubitor); lupul-albinelor = gandacel carnivor, frumos colorat cu negru, negru-albastrui si rosu, care traieste pe flori (Trichodes apiarius).
3. Bustean sustinut de o capra deasupra jilipului, folosit ca frana pentru reducerea vitezei lemnelor.
4. (Text.; in sintagmele) Lup amestecator = masina de destramat si de amestecat materia prima, care formeaza amestecul de fibre in filaturile de lana si de vigonia.
Lup batator = masina de lucru folosita in filaturile de bumbac, care executa destramarea si curatarea de impuritati a bumbacului desfoiat in prealabil.
Lup destramator = masina de lucru folosita in filaturile de lana si de vigonia pentru destramarea firelor si a tesaturilor, in vederea recuperarii fibrelor si a reintroducerii lor in amestec. – Limba Latina Lupus.
Varianta definitie 4: Lup -i m.
Mamifer carnivor, asemanator cainelui, care are blana sura, cap mare cu bot ascutit, gat gros si coada stufoasa. ♢ - in piele de oaie om rau si nesincer. Vorbesti de - si -ul la usa se zice cand vorbesti despre cineva si acesta tocmai atunci apare. A da oile in paza -ului a lasa pe cineva sau ceva la dispozitia rauvoitorilor. -ul isi schimba parul, dar naravul ba deprinderile rele nu se uita (usor). - batran om hatru si cu experienta bogata. A scapa ca din gura -ului a scapa cu greu dintr-o mare primejdie. A manca ca un - a manca mult si cu lacomie. Foame de - foame mare. A se duce ca pe gura de - a disparea repede si fara urme. Și -ul satul si oaia intreaga se spune cand se face dreptate ambelor parti aflate in conflict. Iarna n-au mancat-o -ii iarna inca nu s-a sfarsit. 2): -ul-baltii stiuca. --de-mare a) peste marin cu dinti puternici; b) specie de foca; c) marinar experimentat. -ul-vrabiilor pasare rapitoare cu spinarea cenusie, cu aripile si coada neagra. - marsupial mamifer carnivor, de talia unui caine, cu blana cenusie si cu dungi pe spate. 3) art.
Constelatie din emisfera sudica. /<lat. lupus
Varianta definitie 5: Lup (lupi), substantiv masculin – Animal salbatic asemanator cu un ciine (Canis lupus). – Mr., megl., istr. lup.
Limba Latina lŭpus (Puscariu 1001; Candrea-Dens., 1028; REW 5173), conform limba italiana (lupo), sicil. lupu, prov. lop, franceza loup, cat. llob, sp., port. lobo. – Derivat lupan, adjectiv (roscat); lupan, substantiv masculin (lupusor; nume de animale domestice cu parul roscat); lupesc, adjectiv (de lup); lupeste, adverb (ca lupii); luparie, substantiv feminin (loc plin cu lupi); lupei, substantiv masculin (lup mic); lupoaica, substantiv feminin (femela lupului); lupoaie (var. luparita), substantiv feminin (planta, Orobanche ramosa).
Lupare, pe care Bogrea, Dacor., IV, 830, il deriva dintr-un limba latina *lupalis, pare un cuvint suspect.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "l" si se termina cu litera "p"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.