Varianta definitie 1: Maidan, maidane, substantiv neutru Teren deschis, loc viran situat in interiorul sau la marginea unei localitati. ♢ Expresie (Popular) A scoate (sau a iesi) la maidan = a scoate sau a iesi la vedere; a (se) arata, a (se) face cunoscut.
A bate maidanul ( sau maidanele) = a-si pierde vremea hoinarind sau jucandu-se; a hoinari, a vagabonda. – Din limba turca: Meydan, maydan.
Varianta definitie 2: Maidan substantiv teren viran, (invechit) viranea. (Jucau mingea pe un -.)
Varianta definitie 4: Maidan -e n.
Loc viran in interiorul sau la marginea unei localitati, unde se joaca copiii, folosit in trecut si ca loc de desfacere a marfurilor. /<turc. maydan, meydan
Varianta definitie 5: Maidan (maidane), substantiv neutru –
1. (Înv.) Piata. –
2. (Înv.) Domeniu, teren, moment sau loc propice. –
3. (Moldova) Tirg,. obor. –
4. Cimp, teren pe raza unei localitati. – Varianta me(i)d(e)an.
Mr. migdane, megl. migdan.
Limba Turca: (arab.) maidan, meidan (Miklosich, Türk.
Elem., II, 155; Eguilaz 452; Roesler 598; Șeineanu, II, 243; Berneker, II, 6; Lokotsch 1364; Ronzevalle 167), conform limba neogreaca: μεϊντάνι, limba albaneza, pol., limba rusa mejdan, bulgara, limba sarba: medan, verifica cuvantul: port. midan.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.