DexDefinitie.com

Definitie Mediu -ie - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: MÉdiu2, -ie adjectiv
1. de (la) mijloc, mijlociu; care formeaza o medie. o invatamant - = treapta superioara invatamantului elementar; (log.) termen - = al doilea termen al unui silogism, care leaga ceilalti doi termeni.
2. (figurativ) moderat, echilibrat, ponderat. (< limba latina medius)
Varianta definitie 2: MÉdiu1 substantiv neutru
1. natura, spatiul inconjurator in care se afla o fiinta, un lucru etcetera; complexul tuturor factorilor care afecteaza viata si dezvoltarea organismelor. ♢ orice substanta in care se produce sau se propaga un fenomen. o - de cultura = solutie nutritiva sterilizata, pentru inmultirea microbilor in laborator.
2. substanta care poate fi strabatura de un fluid.
3. societatea, lumea in mijlocul careia traieste cineva.
4. (in forma medium) cel care pretinde ca poate inlesni comunicarea cu spiritele in practicile oculte. (< limba latina medium)
Varianta definitie 3: MÉdiu1, medii, substantiv neutru
1. Natura inconjuratoare alcatuita din totalitatea factorilor externi in care se afla fiintele si lucrurile. ♢ Mediu intern = totalitatea umorilor care scalda celulele organismului.
Mediu de cultura = solutie nutritiva sterilizata, utilizata pentru inmultirea microbilor in laborator, in diverse scopuri.
2. Societatea, lumea in mijlocul careia traieste cineva: ambianta.
3. Substanta solida, lichida sau gazoasa, camp electromagnetic sau gravitational etcetera in care se desfasoara fenomenele fizice.
4. Persoana care poate fi trecuta in stare de hipnoza, de transa si despre care, in practicile oculte, se crede ca poate comunica cu spiritele si poate servi ca intermediar intre ele si cei vii. – Din limba latina Medium.
Varianta definitie 4: MÉdiu2, -ie, medii, adjectiv , substantiv feminin
1. Adjectiv Care se afla in mijloc; de mijloc, mijlociu. ♢ Învatamant mediu = treapta a invatamantului public, intre invatamantul elementar si cel superior.
Școala medie = scoala de invatamant mediu.
Termen mediu = al doilea termen al silogismului. ♦ (Mat.; substantivat, m.pl., in forma mezi) Termenii care se gasesc la mijlocul unei proportii. ♦ Figurativ Moderat, echilibrat, ponderat.
2. Adjectiv Care reprezinta o medie (3).
3. S.f.
Valoare mijlocie a mai multor marimi. ♢ Medie aritmetica = rezultatul obtinut din impartirea sumei mai multor marimi la numarul lor.
Unde medii (si substantivat, f.pl.) = unde radio cu lungimea intre 100 si 1000 m; domeniu cuprins intre 186,9 m si 571,4 m destinat posturilor nationale de radiodifuziune. ♢ Locutiune adverb În medie = luand o masura intermediara intre cantitatile sau calitatile diferitelor elemente componente: una cu alta, una peste alta. ♦ Rezultatul obtinut din adunarea notelor primite de un elev, de un student etcetera si impartirea acestora prin numarul lor total. ♢ Expresie A (nu)-i iesi sau a (nu) avea media (sau medie) = a (nu) obtine nota de trecere. – Din limba latina Medius, -a, -um.
Varianta definitie 5: MÉdiu adjectiv verifica cuvantul: mijlociu.
Varianta definitie 6: MÉdiu substantiv ambianta, anturaj, cadru, cerc, sfera, societate, (invechit) mijloc, (figurativ) atmosfera, climat. (În ce - se invarte?)
Varianta definitie 7: MÉdiu substantiv verifica cuvantul: cale, chip, fel, forma, maniera, metoda, mijloc, mod, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, procedura, putinta, sistem.
Varianta definitie 8: Mediu adjectiv m. [-diu pronume -diu], f. medie (silabe -di-e); plural m. si feminin: medii
Varianta definitie 9: Mediu substantiv neutru [-diu pronume -diu], art. mediul; plural medii, art. mediile (silabe -di-i-)
Varianta definitie 10: MÉdiu2 medii m. (in practicile oculte) Persoana dotata cu spirite, servind ca intermediar intre spirite si cei vii. /<lat. medium
Varianta definitie 11: MÉdiu3 -e (-i) 1) Care se afla la mijloc; situat intre doua parti extreme sau intre doua lucruri de acelasi fel; de mijloc; mijlociu. Cursul - al unui rau. 2) Care este de proportii sau de valoare moderata; de natura foarte obisnuita. Pret -.
Alimentatie -e. 3) Care reprezinta o medie; cu valoare de mijloc. /<lat. medius
Varianta definitie 12: MÉdiu1 -i n. 1) Ansamblu de factori, de obiecte materiale si de conditii fizice, care inconjoara si influenteaza organismele. 2) Spatiu material in care se afla un corp sau in care se desfasoara un fenomen fizic. 3) Ansamblu de conditii externe in care traieste si se dezvolta un individ uman. 4) Ansamblu de circumstante materiale sau morale; ambianta care inconjoara o persoana; anturaj; climat; cadru. /<lat. medium
Varianta definitie 13: MÉdiu substantiv neutru
1. Natura, spatiul inconjurator in care se afla o fiinta, un lucru etcetera ♢ Mediu geografic = totalitatea conditiilor naturale exterioare ale vietii sociale, care constituie una dintre conditiile necesare si permanente ale vietii materiale a societatii si unul dintre factorii care influenteaza dezvoltarea ei. ♦ Orice substanta in care se produce sau se propaga un fenomen. ♢ Mediu de cultura = solutie nutritiva sterilizata, folosita pentru inmultirea microbilor in laborator in diverse scopuri.
2. Societatea, lumea in mijlocul careia traieste cineva.
3. (În forma medium) (Cel) care pretinde ca poate inlesni comunicarea cu spiritele in practicile oculte. [Pronume -diu, varianta medium substantiv neutru / conform limba latina medium, franceza medium].
Varianta definitie 14: MÉdiu, -ie adjectiv De (la) mijloc, mijlociu; care formeaza, care constituie o medie. ♢ Învatamant mediu = treapta imediat superioara invatamantului elementar; termen mediu = al doilea termen al unui silogism, care leaga ceilalti doi termeni. [Pronume -diu. / < limba latina medius].
Varianta definitie 15: Mediu (medii), substantiv neutru – Ambianta, mijlocire.
Limba Latina medium (secolul XVIII). – Derivat mediat, adjectiv , din franceza mediat; imediat, adjectiv , adverb , din franceza immediat; median, adjectiv , din franceza median; mediatiza, verb, din franceza mediatiser; mediator, substantiv masculin, din limba latina mediator, apare la Radu Popescu (secolul XVIII); mediatiune, substantiv feminin, din franceza mediation; medie, substantiv feminin (valoare mijlocie), din limba latina media (secolul XIX).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "u"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.