Varianta definitie 1: Memorie substantiv feminin
1. capacitate a creierului omenesc de a retine, recunoaste si reproduce ceea ce si-a insusit anterior.
2. amintire. ♢ amintire pastrata de posteritate pentru oamenii ilustri.
3. parte componenta a unui sistem electronic de calcul in care se memoreaza informatiile; memorator (2). (< lat., limba italiana memoria)
Varianta definitie 2: Memorie, memorii, substantiv feminin
1. Proces psihic care consta in intiparirea, recunoasterea si reproducerea senzatiilor, sentimentelor, miscarilor, cunostintelor etcetera din trecut. ♦ Minte (considerata ca sediu al procesului de memorare). ♢ Locutiune adverb Din memorie = din aducere-aminte, pe de rost.
2. Pastrare in amintire, reprezentare mintala, aducere-aminte, amintire. ♦ Amintire pe care posteritatea o pastreaza oamenilor ilustri sau evenimentelor de seama. ♢ Expresie În memoria cuiva (sau a ceva) = in amintirea..., spre aducere-aminte; ca omagiu.
3. Parte a calculatorului electronic in care se inregistreaza instructiunile, cuvintele, valorile numerice etcetera dupa o codificare prealabila; memorator (2). – Din lat., limba italiana Memoria, franceza Memoire.
Varianta definitie 3: Memorie substantiv
1. (popular) tinere de minte, (figurativ) cap. (Are o - fantastica.)
2. (TEHNICA) memorator. (- la computer.)
3. verifica cuvantul: amintire.
4. amintire, (invechit) pamente. (Au ciocnit in - lui.)
Varianta definitie 5: Memorie -i f. 1) Facultate a creierului care permite conservarea, recunoasterea si reproducerea in constiinta a experientei din trecut (fapte, evenimente, senzatii, sentimente, impresii, cunostinte). 2) Reprezentare mintala; pastrare in amintire; aducere-aminte. 3) Minte considerata ca fiind locul procesului de memorare. 4) Amintire despre oamenii celebri si despre evenimentele marcante din trecut, pastrata de posteritate. [G.-D. Memoriei; Sil. -ri-e] /<lat., limba italiana memoria, franceza memoire
Varianta definitie 6: Memorie substantiv feminin
1. Proprietate a creierului omenesc de a retine, recunoaste si reproduce ceea ce si-a insusit in trecut; facultate intelectuala datorita careia se retin datele si cunostintele capatate.
2. Amintire.
3. Amintire pastrata de posteritate pentru oamenii ilustri.
4. Parte componenta a unui ansamblu electronic de calcul in care se pot memora informatiile necesare calculului; memorator. [Genitiv -iei. / < limba latina memoria, conform limba italiana memoria, franceza memoire].
Varianta definitie 7: Memorie (memorii), substantiv feminin – Ținere de minte.
Limba Latina memoria (secolul XIX). – Derivat memoriu, substantiv neutru (cerere, petitie; dare de seama, disertatie), din franceza memoire; memorabil, adjectiv , din franceza memorable; memorandum, substantiv neutru, din franceza memorandum; memorial, substantiv neutru (memorii; jurnal); memorialist, substantiv masculin (autor de memorii), din franceza memorialiste; memoriza, verb (a retine, a fixa in memorie);
comemora, verb, din franceza commemorer; imemorial, adjectiv , din franceza immemorial.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.