DexDefinitie.com

Definitie Memoriu - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Memoriu substantiv neutru
1. expunere documentata ampla asupra unei probleme, a unui fapt. ♢ expunere scrisa a activitatii stiintifice, didactice etcetera desfasurate de cineva.
2. (plural) culegere de lucrari, conferinte etcetera facute in cadrul unei societati literare, stiintifice etcetera
3. (plural) scriere cuprinzand insemnari asupra evenimentelor petrecute in timpul vietii autorului, la care a luat si el parte.
4. cerere in care motivele si faptele sunt expuse pe larg. (< limba latina memorium, franceza memoire)
Varianta definitie 2: Memoriu, memorii, substantiv neutru
1. Expunere scrisa, amanuntita si documentata, asupra unei probleme, unei situatii etcetera ♢ Memoriu de titluri si lucrari = lista in care sunt consemnate titlurile si lucrarile de specialitate ale unei persoane.
Memoriu de activitate = expunere scrisa a activitatii desfasurate de o persoana intr-un anumit domeniu stiintific.
2. (La plural) Colectie de conferinte, comunicari, discutii etcetera ale unei societati stiintifice.
3. (La plural) Lucrare beletristica cu caracter evocator, continand insemnari asupra evenimentelor petrecute in timpul vietii autorului (si la care el a luat parte).
4. Petitie, cerere (colectiva) in care motivele sunt expuse pe larg.
5. (În vechea organizare a armatei) Dosar personal al unui ofiter sau al unui subofiter. – Din limba latina Memorium, franceza Memoire.
Varianta definitie 3: Memoriu substantiv
1. petitie, (invechit) memorial, tacrir. (Un - catre directie.)
2. (la plural) (invechit) memorande (plural). (Și-a scris -iile.)
Varianta definitie 4: Memoriu (raport, lista, cerere, deviz, dosar personal) substantiv neutru [-riu pronume-riu], art. memoriul; plural memorii, art. memoriile (silabe -ri-i-)
Varianta definitie 5: Memoriu -i n. 1) Expunere in care se prezinta, in mod amanuntit si argumentat, opinia autorului asupra unor probleme sau a unei activitati. 2) la plural Colectie de conferinte, comunicari si discutii, publicate de o societate stiintifica. 3) la plural Scriere beletristica in care sunt evocate evenimente din timpul vietii autorului. 4) Cerere scrisa, mai ales colectiva, adresata unui organ al puterii de stat, prin care se formuleaza o revendicare; petitie. /<lat. memorium, franceza memoire
Varianta definitie 6: Memoriu substantiv neutru
1. Expunere, dare de seama ampla privitoare la o chestiune, la un fapt, la o situatie. ♦ (La plural) Culegere de lucrari, conferinte etcetera facute in cadrul unei societati literare, stiintifice etcetera
2. Cerere in care motivele si faptele sunt expuse pe larg. [Pronume -riu. / < memoire, dupa Memorie].

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "u"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.