Varianta definitie 1: MÉrge, merg, verb III.
Intranzitiv I.
1. A se misca deplasandu-se dintr-un loc in altul; a se deplasa, a umbla. ♦ (Despre nave sau alte obiecte plutitoare) A pluti. ♦ (Despre pasari, avioane etcetera) A zbura. ♦ (Familiar; despre mancaruri si bauturi) A putea fi inghitit usor; a aluneca pe gat.
2. A pleca, a porni, a se duce; a se indrepta (spre...). ♢ (La imperativ, ca termen de urare sau de indemn) Mergi cu bine! ♢ Expresie A merge inaintea cuiva = a intampina pe cineva.
A merge la pieire = a actiona necugetat, a-si periclita existenta.
A merge (fiecare) in (sau la) treaba lui = a-si relua treburile obisnuite, a-si vedea de interesele sale.
A(-i) merge (ceva) (drept) la inima (sau la suflet) = a(-i) placea foarte mult.
A merge ata = a se duce drept la tinta.
De-i merge (sau sa-i mearga) colbul (sau fulgii, peticile, untul) = (in legatura cu verbul „a bate ” sau cu echivalentele lui; cu valoare adverbiala) zdravan, tare, violent.
A merge pe... = (despre varsta) a se apropia de..., a implini in curand...
De ce merge sau pe zi (ori pe an) ce merge = pe masura ce trece timpul. ♦ A urma, a frecventa cursurile unei institutii de invatamant. ♦ (Înv. si reg.; despre fiinte si lucruri) A intra, a patrunde. ♦ Figurativ A ajunge.
A mers pana la a crede ca-l poate indrepta. ♢ Expresie A merge prea departe = a-si ingadui prea multe, a depasi limitele ingaduite. ♦ (Popular) A se angaja (intr-o slujba). ♦ A se inrola. ♦ (Despre ape curgatoare, prin extensiune despre lichide) A curge; a se scurge.
3. A insoti, a intovarasi, a acompania. ♢ Expresie A merge mana in mana (cu...) = a fi in stransa legatura, a se desfasura concomitent, a se inlantui.
A merge dupa (cineva) = A) (despre femei) a se marita; B) a urma sfaturile, povetele cuiva.
A merge in urma (sau pe urmele) cuiva = a urmari pe cineva. ♦ (La unele jocuri, mai ales la cel de carti) A se angaja, a participa la joc. II.
1. (Despre intinderi de pamant, drumuri etcetera) A se intinde pana la...; a duce la...
2. (Despre stiri, evenimente etcetera) A ajunge la cunostinta cuiva; a se raspandi; a se propaga, a se generaliza. ♢ Expresie Merge vorba = se spune, se vorbeste.
Îi merge (cuiva) vestea (sau numele, vorba etcetera) = se spune despre el ca...
Mearga-i numele! = sa nu se mai auda despre el, sa dispara definitiv. III.
1. (Despre actiuni, evenimente, fenomene etcetera) A se desfasura, a evolua, a decurge. ♦ (Despre aparate, mecanisme etcetera) A functiona.
2. (Despre fiinte) A o duce, a-i fi (bine sau rau). ♦ A reusi, a izbuti.
3. A inainta, a progresa, a se dezvolta. ♢ Expresie (Impers.) De ce (sau pe zi ce) merge = pe masura ce trece timpul; tot mai mult. ♦ (Despre oameni) A continua, a persevera. IV.
1. (Despre materiale, mai ales despre alimente) A fi necesar, a se consuma, a se intrebuinta (intr-o anumita cantitate).
2. (Înv. si popular) A se calcula, a se socoti.
3. (Mat.; despre numere) A se cuprinde, a intra in alt numar. V.
1. A se potrivi, a fi posibil; a se putea, a se accepta, a se admite. ♢ Expresie Asa mai merge = asa se potriveste, e bine, imi convine.
Treaca (si mearga)! sau treaca-mearga! = fie! sa zicem ca se poate! sa admitem (ca pe o concesie)! ♦ A se potrivi, a se armoniza, a se asorta.
Aceste culori merg bine.
2. (Jur.; despre termene, clauze etcetera) A intra in vigoare.
3. (Despre bani, documente etcetera) A fi valabil, a fi in uz, a avea curs.
4. (Despre salarii) A reveni (cuiva) in continuare. VI. A umbla imbracat intr-un anumit fel; a purta. [Perf. substantiv mersei, part. mers. – Varianta: (regional) Mere verb III] – Limba Latina Mergere „a se scufunda”.
Varianta definitie 2: A merge antonim: a sta, a (se) opri
Varianta definitie 4: MÉrge verb
1. a se deplasa, a se duce, a se misca, a umbla, (popular) a se purta. (- putin pe strada.)
2. a umbla, (invechit si reg.) a pasa. (- cam greu din cauza batranetii.)
3. verifica cuvantul: trece.
4. verifica cuvantul: parcurge.
5. verifica cuvantul: colinda.
6. verifica cuvantul: zbura.
7. verifica cuvantul: coti.
8. verifica cuvantul: deplasa.
9. verifica cuvantul: pleca.
10. verifica cuvantul: apuca.
11. verifica cuvantul: duce.
12. verifica cuvantul: trece.
13. verifica cuvantul: lua.
14. verifica cuvantul: iesi.
15. verifica cuvantul: intra.
16. verifica cuvantul: inrola.
17. verifica cuvantul: circula.
18. a duce, a se indrepta. (Acesta e drumul care - spre ...)
19. verifica cuvantul: intinde.
20. verifica cuvantul: desfasura.
21. verifica cuvantul: progresa.
22. verifica cuvantul: functiona.
23. a o duce. (Știi ca ii - bine.)
24. verifica cuvantul: consuma.
25. verifica cuvantul: cuprinde.
26. verifica cuvantul: purta.
27. verifica cuvantul: asorta.
28. verifica cuvantul: potrivi.
29. verifica cuvantul: putea.
Varianta definitie 5: Merge verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural merg, 1 plural mergem, perf. substantiv 1 singular mersei, 1 plural merseram; conjunctie: prezent 3 singular si plural mearga; part. mers
Varianta definitie 6: A mÉrge merg intranzitiv 1) (despre fiinte) A se misca (dintr-un loc in altul) prin schimbarea succesiva a picioarelor, fara a intrerupe contactul cu solul. 2) A se deplasa dintr-un loc in altul pe jos, calare sau cu un vehicul; a umbla. ♢ - (sau A umbla) pe doua carari a fi beat. 3) (despre vehicule) A se misca in mod continuu (intr-un mediu oarecare). 4) (despre mecanisme, aparate, masini) A fi in actiune; a-si indeplini functia (intr-un anumit fel); a functiona. Ceasul merge bine. 5) A-si schimba locul initial, orientandu-se intr-o anumita directie; a se duce; a pleca. ♢ - inaintea cuiva a pleca in intampinarea cuiva. - in treaba lui a-si vedea de treburile sale. - prea departe a intrece masura; a depasi limitele admisibile. - pe urmele cuiva a) a urmari pe cineva; b) a urma exemplul cuiva. - dupa cineva a se marita. 6) (despre ape curgatoare) A se misca in mod natural (intr-o anumita directie); a curge. 7) (despre drumuri, cai de acces) A avea directie; a duce. 8) (despre persoane) A se duce cu regularitate; a umbla. - la scoala. 9) (despre mijloace de locomotie) A se deplasa incontinuu sau cu anumite intermitente (in-tr-un anumit sens si intr-un anumit spatiu); a circula. 10) (despre persoane) A se duce (cu cineva) pentru a insoti. 11) (despre vesti, stiri, zvonuri) A trece de la unul la altul; a circula. ♢ A-i - (cuiva) vestea (sau Numele) a se vorbi despre cineva (mai ales negativ). 12) (despre fiinte) A avea o anumita stare a sanatatii. 13) A avea succes (intr-o activitate, actiune, intreprindere etcetera). - bine la invatatura. 14) (despre obiecte de imbracaminte) A se potrivi dand o infatisare placuta; a conveni intr-un anumit mod. Taiorul iti merge de minune. 15) fam. (mai ales despre culori) A fi in concordanta (deplina); a se potrivi; a se armoniza; a se asorta; a cadra; a concorda. ♢ Asa mai - asa e bine; asa imi convine. Treaca-mearga fie; sa admitem. 16) (despre materiale) A fi necesar (intr-o anumita cantitate). La o rochie merg trei metri de stofa. 17) (despre venituri, retributii etcetera) A reveni in mod regulat. 18) (despre bani) A avea curs; a fi in uz; a circula. 19) (despre evenimente, actiuni etcetera) A fi intr-o anumita stare de dezvoltare; a se desfasura (intr-un anumit mod); a se derula; a decurge. ♢ - ca pe roate (sau - struna) a spori; a se desfasura cu succes. - pe... a atinge o anumita varsta; a se apropia de... Pe zi ce - pe masura ce trece timpul; din zi in zi. A bate (pe cineva) de-i merge colbul (sau De-i merg peticele) a bate foarte tare (pe cineva). /<lat. mergere
Varianta definitie 7: Merge (merg, mers), verb –
1. A umbla, a se indrepta spre, a pleca. –
2. A calatori, a se deplasa. –
3. A se extinde intr-o directie determinata. –
4. A frecventa. –
5. A continua, a dura, a urma. –
6. A circula, a da curs. –
7. A functiona (o masina). –
8. A se realiza un negot. –
9. A progresa, a inainta. –
10. A opera, a proceda. –
11. A intra in anumite jocuri de carti. –
12. A veni, a se conforma, a se ajusta, a asorta. –
13. A conveni, a fi oportun. –
14. A fi posibil, a fi permis. –
15. A se folosi, a se uza, a se consuma. –
16. A trece. –
17. (În expresii) A cadea, a se desprinde, a se rostogoli. –
18. (Cu pronume in dativ) A-i prii, a fi. –
19. (Cu dupa) A se marita, a se casatori. –
20. (Cu pe) A avea un oarecare numar de ani, neimpliniti. – Varianta (Trans.) mere.
Mr. nergu, nersu, megl. mierg, mers, istr. meg, mes, mere.
Limba Latina mergĕre „a se scufunda” (Candrea, Bul.
Soc. fil., II, 12; Puscariu 1056; Candrea-Dens., 1080; Densusianu, GS, II, 20; REW 5525), conform limba albaneza mergoń „a indeparta” (Meyer 274; Philippide, II, 647), sard. imbergere „a impinge” ‹ limba latina inmergere (Wagner 111).
Conform: si Daicovici, Dacor., V, 477; Rosetti, I, 175; Cortes
131. Semantismul presupune un sens intermediar, „a cadea” ca cel care apare (17) in fraze ca va croiesc de va merg petecele (Creanga).
Varianta mere e putin clara.
Poate-i vorba de un proces de asimilare al conjug., datorat participiului mers, ca in curs, cure sau cura (care apoi a evoluat in sens contrar, pina a ajuns la curgere).
Prezenta acestei forme in Trans. si in istr. este dovada unei schimbari foarte vechi.
Trebuie sa existe si in Mold. (conform poezie populara: dupa dascalas n’oi mere, ca ma tine cu pomene), si probabil in tot domeniul rom., conform mereu.
Derivat mergator, substantiv masculin (invechit, calator); inainte-mergator, substantiv masculin (precursor), dupa limba slava (veche) predteča si apoi dupa limba latina praecursor; mers, substantiv neutru (umblat; miscare; progres, dezvoltare; umblet); mersura, substantiv feminin (umblet); demers, substantiv neutru (diligenta, solicitare), format dupa franceza demarche, pe baza paralelismului marche-mers; premerge, verb (a preceda), se foloseste in Trans., format dupa limba germana vorgehen; premergator, adjectiv (precedent, antepus; vestitor; substantiv masculin precursor), dupa franceza precurseur.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.