Varianta definitie 1: Mesteca2 verb I verifica cuvantul: Amesteca.
Varianta definitie 2: Mesteca1, mestec, verb I. Tranzitiv A sfarama un aliment cu dintii si a-l amesteca in gura (pentru a-l inghiti). ♦ A invarti ceva (cu limba) in gura. ♦ Figurativ A pune la cale; a planui. – Limba Latina Masticare.
Varianta definitie 3: Mesteca verb a amesteca, (popular) a dumica. (A - un aliment in gura.)
Varianta definitie 4: Mesteca verb, indicativ prezent 1 singular mestec, 3 singular si plural mesteca
Varianta definitie 5: A mesteca mestec tranzitiv 1) (alimente) A sfarama cu dintii (in gura), inmuind cu saliva (pentru a inlesni inghitirea si digerarea). 2) A invarti in gura cu limba. - guma. 3) (mai ales alimente) A misca (cu o lingura) pentru a obtine o masa omogena sau pentru a nu se arde la foc. 4) fig. (mai ales actiuni reprobabile) A pune la cale; a organiza pe ascuns; a urzi; a tese; a unelti; a coace. /<lat. masticare
Varianta definitie 6: Mesteca (mestec, mestecat), verb – A amesteca in gura. – Megl. mestic, misticari.
Limba Latina mastĭcāre (Diez, I, 268; Philippide, Principii, 98; Puscariu 1062; REW 5398), conform limba italiana masticare, prov. mascher, franceza macher, sp., port. masgar. – Derivat mestecator, substantiv masculin (cel care mesteca).
Varianta definitie 7: Mesteca (mestec, at), verb – A amesteca.
Limba Latina *mixticāre (Puscariu 1063; Candrea-Dens., 1085; Iordan, Dift., 123; REW 5398a), conform limba albaneza meštekuem, limba italiana mestare, abruz. (am)misteka, conform amesteca. – Derivat mestecator, adjectiv (invechit, rasculat; care amesteca); mestecator, substantiv neutru (batator, mai); mestec, substantiv neutru (invechit, amestec); mestecatura, substantiv feminin (amestec, dezordine); mestecus, substantiv neutru (batator; bat pentru a amesteca porumbul fiert); mestecau, substantiv neutru (Trans., facalet; Arg., gura, plisc).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.