Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Minte
1 * Cuvantul cu diacritice: mínte
Cuvantul fara diacritice: minte
Definitie: MINTE, minți, substantiv feminin 1. Facultatea de a gândi, de a judeca, de a înțelege; rațiune, intelect. ♢ Locutiune adjectiv Cu minte = cu judecată normală, sănătoasă; prin extensiune înțelept. ♢ Locutiune adjectiv și adverb Fără (de) minte = nebun; nesocotit, nesăbuit. ♢ Expresie Ieșit din minți = nebun; care și-a pierdut cumpătul. A-și ieși din minți = a înnebuni; a-și pierde cumpătul. Întreg (sau zdravăn etcetera) la minte = cu judecată normală, sănătoasă. A fi în toate mințile = a fi în deplinătatea facultăților mintale; a fi matur. A-și pierde mințile (sau mintea) sau a nu fi în toate mințile = a înnebuni sau a fi nebun. A învăța pe cineva minte = a pedepsi pe cineva pentru a-l face să fie mai cu judecată. A se frământa cu mintea sau a-și frământa mintea (sau mințile) = a se gândi mult, a-și bate capul. A-și aduna mințile = a nu mai fi distrat, a se concentra. A-i sta (cuiva) mintea în loc, se spune când cineva rămâne uluit și nu mai știe ce să facă sau ce să zică. ♦ Gând, cuget; imaginație; memorie. ♢ Expresie A-i veni cineva în minte sau a-i trece, a-i da, a-i trăsni cuiva ceva prin minte = a se gândi (dintr-o dată) la cineva sau la ceva. A fi dus cu mintea (sau cu mințile) = a fi cufundat în gânduri. A avea (pe cineva sau ceva) în minte = a) a fi preocupat (de cineva sau de ceva); b) a avea intenția să facă ceva. 2. Judecată sănătoasă, mod just de a raționa; înțelepciune, chibzuință. ♢ Expresie A-i veni (cuiva) mințile acasă (sau la loc, la cap) sau a-și băga mințile în cap = a deveni mai înțelept, mai chibzuit; a se cuminți. A-și pune mintea cu cineva = a lua în serios pe cineva (care nu merită). A-i lua (sau a-i suci, a-i fura) cuiva mintea (sau mințile) = a face pe cineva să-și piardă judecata, să nu mai știe ce face. A scoate pe cineva din minți = a) a face pe cineva să-și piardă judecata sănătoasă, a-l zăpăci; b) a enerva la culme, a mânia. ♦ Inteligență, istețime, iscusință. ♢ Expresie A ajunge (sau a cădea, a fi etcetera) în mintea copiilor = a avea judecata slăbită (din cauza bătrâneții). La mintea omului (sau a cocoșului) = ușor de înțeles, clar. 3. Imaginație, fantezie. – Limba Latina mens, -ntis.
2 * Cuvantul cu diacritice: mínte
Cuvantul fara diacritice: minte
5 * Cuvantul cu diacritice: mínte -ți
Cuvantul fara diacritice: minte
Definitie: MINTE -țif. 1) Facultate a omului de a gândi și de a înțelege sensul și legătura fenomenelor; intelect; judecată; rațiune. ♢ Cu - cu judecată sănătoasă; înțelept. Fără (de) - lipsit de rațiune; nebun. A-și ieși din -ți a-și pierde cumpătul; a înnebuni. A învăța pe cineva - a dojeni pe cineva cu asprime. A-și frământa -tea (sau -țile) a se gândi mult la ceva; a-și bate capul. A-i sta cuiva -tea în loc a rămâne uimit, uluit. La -tea omului (sau a cocoșului) pe înțelesul oricui; de la sine înțeles. În toată -tea (sau cu -tea întreagă) cu rațiunea sănătoasă. A prinde la - a dobândi mai multă experiență; a se face mai înțelept. A-și pune -tea cu cineva a lua în serios pe cineva care nu merită. 2) fig. Individ ca ființă națională. - sănătoasă. 3) Facultate a creierului care permite conservarea, recunoașterea și reproducerea în conștiință a experienței din trecut (fapte, evenimente, senzații, cunoștințe etcetera); memorie. ♢ A avea în - a păstra în memorie. A ține - a nu uita. 4) Judecată sănătoasă; cap. ♢ A-l (a nu-l) ajunge (sau a-l (a nu-l) duce) -tea a avea (a nu avea) destulă înțelepciune. Fără (de) - (sau -ți) lipsit de judecată, de înțelepciune. 5) rar Capacitate a omului de a-și închipui ceva; închipuire. A-i răsări ceva în -. [G.-D. minții] limba latina mens, -ntis
6 * Cuvantul cu diacritice: mínte mínți
Cuvantul fara diacritice: minte
Definitie: minte (minți), substantiv feminin – Înțelegere, spirit, inteligență, rațiune. – Mr. minte, megl. minti. Limba Latina mentem (Pușcariu 1090; Candrea-Dens., 1132; REW 5496), conform limba albaneza mënt (Philippide, II, 647), limba italiana, sp., port. mente, prov., franceza, cat. ment. – Derivat mintos, adjectiv (inteligent, înțelept, cu minte); aminte, adverb (în minte, în memorie), mr. aminte; aminti, verb (a-și aduce în memorie; a menționa); amintire, substantiv feminin (aducere-aminte; memorie); amintitor, adjectiv (care amintește); cuminte, adjectiv (înțelept, agil, prudent, avizat), cu prep. cu; cuminți, verb (a fi cuminte); cumințenie (var. cuminție), substantiv feminin (prudență, înțelepciune, înțelegere); mintesc, adjectiv (învechit, mintal); cumințesc, adjectiv (înțelept).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.