Varianta definitie 1: Minte, minti, substantiv feminin
1. Facultatea de a gandi, de a judeca, de a intelege; ratiune, intelect. ♢ Locutiune adjectiv Cu minte = cu judecata normala, sanatoasa; prin extensiune intelept. ♢ Locutiune adjectiv si adverb Fara (de) minte = nebun; nesocotit, nesabuit. ♢ Expresie Iesit din minti = nebun; care si-a pierdut cumpatul.
A-si iesi din minti = a innebuni; a-si pierde cumpatul.
Întreg (sau zdravan etcetera) la minte = cu judecata normala, sanatoasa.
A fi in toate mintile = a fi in deplinatatea facultatilor mintale; a fi matur.
A-si pierde mintile (sau mintea) sau a nu fi in toate mintile = a innebuni sau a fi nebun.
A invata pe cineva minte = a pedepsi pe cineva pentru a-l face sa fie mai cu judecata.
A se framanta cu mintea sau a-si framanta mintea (sau mintile) = a se gandi mult, a-si bate capul.
A-si aduna mintile = a nu mai fi distrat, a se concentra.
A-i sta (cuiva) mintea in loc, se spune cand cineva ramane uluit si nu mai stie ce sa faca sau ce sa zica. ♦ Gand, cuget; imaginatie; memorie. ♢ Expresie A-i veni cineva in minte sau a-i trece, a-i da, a-i trasni cuiva ceva prin minte = a se gandi (dintr-o data) la cineva sau la ceva.
A fi dus cu mintea (sau cu mintile) = a fi cufundat in ganduri.
A avea (pe cineva sau ceva) in minte = A) a fi preocupat (de cineva sau de ceva); B) a avea intentia sa faca ceva.
2. Judecata sanatoasa, mod just de a rationa; intelepciune, chibzuinta. ♢ Expresie A-i veni (cuiva) mintile acasa (sau la loc, la cap) sau a-si baga mintile in cap = a deveni mai intelept, mai chibzuit; a se cuminti.
A-si pune mintea cu cineva = a lua in serios pe cineva (care nu merita).
A-i lua (sau a-i suci, a-i fura) cuiva mintea (sau mintile) = a face pe cineva sa-si piarda judecata, sa nu mai stie ce face.
A scoate pe cineva din minti = A) a face pe cineva sa-si piarda judecata sanatoasa, a-l zapaci; B) a enerva la culme, a mania. ♦ Inteligenta, istetime, iscusinta. ♢ Expresie A ajunge (sau a cadea, a fi etcetera) in mintea copiilor = a avea judecata slabita (din cauza batranetii).
La mintea omului (sau a cocosului) = usor de inteles, clar.
3. Imaginatie, fantezie. – Limba Latina Mens, -ntis.
Varianta definitie 5: Minte -ti f. 1) Facultate a omului de a gandi si de a intelege sensul si legatura fenomenelor; intelect; judecata; ratiune. ♢ Cu - cu judecata sanatoasa; intelept. Fara (de) - lipsit de ratiune; nebun. A-si iesi din -ti a-si pierde cumpatul; a innebuni. A invata pe cineva - a dojeni pe cineva cu asprime. A-si framanta -tea (sau -tile) a se gandi mult la ceva; a-si bate capul. A-i sta cuiva -tea in loc a ramane uimit, uluit. La -tea omului (sau A cocosului) pe intelesul oricui; de la sine inteles. În toata -tea (sau Cu -tea intreaga) cu ratiunea sanatoasa. A prinde la - a dobandi mai multa experienta; a se face mai intelept. A-si pune -tea cu cineva a lua in serios pe cineva care nu merita. 2) fig.
Individ ca fiinta nationala. - sanatoasa. 3) Facultate a creierului care permite conservarea, recunoasterea si reproducerea in constiinta a experientei din trecut (fapte, evenimente, senzatii, cunostinte etcetera); memorie. ♢ A avea in - a pastra in memorie. A tine - a nu uita. 4) Judecata sanatoasa; cap. ♢ A-l (a nu-l) ajunge (sau A-l (a nu-l) duce) -tea a avea (a nu avea) destula intelepciune. Fara (de) - (sau -ti) lipsit de judecata, de intelepciune. 5) rar Capacitate a omului de a-si inchipui ceva; inchipuire. A-i rasari ceva in -. [G.-D. Mintii] /<lat. mens, -ntis
Varianta definitie 6: Minte (minti), substantiv feminin – Întelegere, spirit, inteligenta, ratiune. – Mr. minte, megl. minti.
Limba Latina mentem (Puscariu 1090; Candrea-Dens., 1132; REW 5496), conform limba albaneza mënt (Philippide, II, 647), limba italiana, sp., port. mente, prov., franceza, cat. ment. – Derivat mintos, adjectiv (inteligent, intelept, cu minte); aminte, adverb (in minte, in memorie), mr. aminte; aminti, verb (a-si aduce in memorie; a mentiona); amintire, substantiv feminin (aducere-aminte; memorie); amintitor, adjectiv (care aminteste); cuminte, adjectiv (intelept, agil, prudent, avizat), cu prep. cu; cuminti, verb (a fi cuminte); cumintenie (var. cumintie), substantiv feminin (prudenta, intelepciune, intelegere); mintesc, adjectiv (invechit, mintal); cumintesc, adjectiv (intelept).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.