DexDefinitie.com

Definitie Moarte - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Moarte, morti, substantiv feminin
1. Încetare a vietii, oprire a tuturor functiilor vitale, sfarsitul vietii; raposare; deces. ♢ Locutiune adjectiv Fara (de) moarte = A) vesnic, nemuritor; B) (despre obiecte) foarte durabil, foarte trainic. ♢ De moarte = A) loc. adjectiv si adverb moral; B) loc. adjectiv (in textele bisericesti; despre pacate, greseli) care atrage osanda vesnica; C) loc, adjectiv si adverb figurativ grozav, cumplit, teribil. ♢ Locutiune verb A face moarte de om = a omori, a ucide.
A-si face moarte (singur sau cu mana lui) = a se sinucide, a se omori. ♢ Expresie Pe viata si pe moarte = A) din toate puterile, cu inversunare, punandu-si viata in joc; B) pentru totdeauna. (A fi ori a se afla) pe patul de moarte sau pe patul mortii = (a fi) in agonie.
Între viata si moarte = in agonie, aproape de moarte.
Ca de frica mortii = infrigurat, febril.
Cu moartea in suflet = extrem de mahnit, de indurerat; desperat, deznadajduit.
A se da de ceasul mortii = a depune eforturi desperate; a se framanta, a se nelinisti extrem de mult.
A da moartea in ceva = a muri in numar foarte mare.
A azvarli (sau a baga) moartea-n tigani = A) a invinui pe nedrept pe cineva, a da vina pe altii; B) a lansa o idee, un proiect fara finalitate, care provoaca doar confuzie, deruta.
A da mana cu moartea sau a vedea moartea cu ochii = a trece printr-o mare primejdie. (A fi) uitat de moarte = (a fi) foarte batran.
A nu avea (sau a nu cunoaste) moarte = (despre obiecte) a fi foarte durabil. ♦ (Jur.) Moarte declarata = situatie juridica creata unei persoane disparute in imprejurari care fac sa se prezume moartea sa fizica.
Moarte fizica = moarte constatata prin act de deces. ♦ Figurativ Disparitie, pieire.
2. Omor, ucidere; crima, asasinat; prin extensiune macel, masacru. ♢ Expresie (Familiar) Moarte de om = mare inghesuiala, imbulzeala. ♦ Pedeapsa capitala; executie.
Expresie La moarte! formula cu care se cerea pedeapsa capitala pentru un vinovat.
3. (Înv. si popular) Mortalitate provocata de un flagel; prin extensiune molima, epidemie.
4. Ceea ce pricinuieste sau se crede ca pricinuieste moarte (1). ♢ Expresie Moartea mea (sau ta, lui etcetera) e... sau e moartea mea (ori ta, lui etcetera), se spune pentru a arata ca un anumit lucru place cuiva in mod deosebit.
5. Compuse: moartea-puricelui = planta erbacee din familia compozitelor, cu tulpina dreapta, ramificata, paroasa, cu flori galbui, dispuse in capitule (Inula conya); (Med. vet.; reg.) moartea-gainilor = cobe. – Limba Latina Mors, tis.
Varianta definitie 2: Moarte antonim: inviere, nastere, nemurire, reinviere, viata, nemoarte
Varianta definitie 3: Moarte substantiv verifica cuvantul: disparitie, epidemie, molima, mortalitate.
Varianta definitie 4: Moarte substantiv
1. decedare, deces, disparitie, pieire, prapadire, raposare, sfarsit, stingere, sucombare, (livresc) exitus, extinctie, repauzare, (mai ales in limbajul bisericesc) repaus, (invechit si popular) savarsire, (popular) pierzanie, pierzare, (regional) pieiste, topenie, (invechit) petrecanie, petrecere, pierdere, piericiune, prapaditura, pristavire, savarsenie, savarsit, scadere, sconcenie, (ir.) crapare, (argotic) mierleala, mierlire, verdes. (- unei persoane.)
2. (figurativ) mormant, somnul de veci. (Acolo si-a gasit -.)
3. moarte aparenta verifica cuvantul: letargie.
4. verifica cuvantul: crima.
Varianta definitie 5: Moarte substantiv feminin, g.-d. art. mortii; plural morti
Varianta definitie 6: Moarte morti f. 1) Oprire definitiva a tuturor functiilor vitale ale unui organism; incetare, stingere din viata; deces. ♢ - biologica incetare a tuturor proceselor vitale, care duce la pieirea organismului ca sistem biologic. - aparenta letargie. - clinica (sau Relativa) prima faza a decesului, constand in incetarea activitatii cardiace si a respiratiei, in care reanimarea este inca posibila. Pe viata si pe - a) din toate puterile; b) cu riscul vietii. A fi bolnav de - (sau A se zbate de -, a se afla intre viata si -, a fi pe patul de - sau A fi pe patul mortii, a trage de -, a fi in gura mortii) a fi grav bolnav. A da mana cu -ea (sau A vedea -ea cu ochii) a se afla intr-o situatie foarte periculoasa. A muri de - buna a muri de batranete. Viata fara (de) - viata vesnica, nemuritoare. A fi uitat de - a fi foarte batran. 2) Lipsire de viata (premeditat sau din intamplare); omor; ucidere. ♢ A face - de om a comite o crima. 3) Fapt care duce la incetarea din viata. 4) Mortalitate cauzata de un dezastru. ♢ Asta e -ea mea (ta, lui etcetera) a) asta e preferinta (sau slabiciunea) mea (ta, lui etcetera); b) acesta este lucrul cel mai nesuferit pentru cineva. 5) jur.
Pedeapsa capitala; executie. 6) Faptura groaznica reprezentand un schelet cu o coasa, care secera vietile omenesti. ♢ Bun sa-l trimiti dupa - se spune despre o persoana, care, fiind trimisa undeva, este asteptata prea mult. 7): -ea-puricelui planta erbacee, din familia compozeelor cu tulpina si frunzele paroase si cu flori galbene. [G.-D. Mortii] /<lat. mors, -tis
Varianta definitie 7: Moarte (-orti), substantiv feminin –
1. Sfirsit, deces. –
2. Omucid, omor. – Mr. moarte, megl. moarti.
Limba Latina mortem (Puscariu 1104; Candrea-Dens., 1175; REW 5688), conform limba albaneza mortë (Philippide, II, 648), limba italiana, port. morte, franceza, cat. mort, sp. muerte. – Conform: mort, muri. – Derivat neol. mortal, adjectiv , din franceza mortal; mortalitate, substantiv feminin, din franceza mortalite; inmortalitate, s.f, din franceza immortalite; mortifica, verb, din franceza mortifier; mortificati(un)e, substantiv feminin, din franceza mortification; mortuar, adjectiv , din franceza mortuaire.
Varianta definitie 8: Moarte (morti), substantiv feminin –
1. Sfirsit, deces. –
2. Omucid, omor. – Mr. moarte, megl. moarti.
Limba Latina mortem (Puscariu 1104; Candrea-Dens., 1175; REW 5688), conform limba albaneza mortë (Philippide, II, 648), limba italiana, port. morte, franceza, cat. mort, sp. muerte. – Conform: mort, muri. – Derivat neol. mortal, adjectiv , din franceza mortal; mortalitate, substantiv feminin, din franceza mortalite; inmortalitate, s.f, din franceza immortalite; mortifica, verb, din franceza mortifier; mortificati(un)e, substantiv feminin, din franceza mortification; mortuar, adjectiv , din franceza mortuaire.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.