DexDefinitie.com

Definitie Moară - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: MoarĂ, mori, substantiv feminin
1. Instalatie special amenajata pentru macinarea cerealelor; cladire, constructie prevazuta cu asemenea instalatii. ♢ Expresie A-i merge (sau a-i umbla, a-i toca) (cuiva) gura ca o moara (hodorogita sau stricata, neferecata etcetera) = a vorbi mult (si inutil), a nu-i tacea gura.
Ca la moara = A) pe rand, in ordinea sosirii; B) (in legatura cu verbele „a intra”, „a iesi” sau cu echivalentele acestora) intr-un continuu du-te-vino.
A(-i) da (cuiva) apa la moara = a-i crea cuiva o situatie favorabila, a-i inlesni sa faca un anumit lucru; a incuraja, a stimula.
A-i veni (cuiva) apa la moara = a se schimba imprejurarile in favoarea cuiva.
A-i lua (sau a-i taia) (cuiva) apa de la moara = A) a priva pe cineva de anumite avantaje de care s-a bucurat; B) a intrerupe pe cineva in timp ce vorbeste, a nu-i permite sa mai vorbeasca sau a face sa nu mai vorbeasca.
A mana apa la moara sa = a cauta sa traga singur toate foloasele.
A-i umbla (cuiva) moara = a-i merge bine, a-i merge toate din plin.
A-i sta (cuiva) moara = a nu-i mai merge bine; a nu mai avea profituri, avantaje.
A ajunge de la moara la rasnita = a ajunge rau; a decadea, a scapata. (Livresc) A se bate (sau a se lupta) cu morile de vant = a intreprinde actiuni inutile, ridicole; a se lupta cu dusmani ireali. ♦ (Depr.; de obicei urmat de determinari ca „hodorogita”, „stricata” etcetera) Gura (considerata ca organ al vorbirii); prin extensiune persoana care flecareste fara incetare; melita.
2. Masina de lucru sau instalatie folosita pentru maruntirea fina a unor materiale tari (minereuri, carbuni, produse ale industriei chimice etcetera); cladire, constructie prevazuta cu asemenea masini sau instalatii.
3. (Înv.) Fabrica (in care materia prima era maruntita, zdrobita, framantata).
4. (Regional) Jocul de tintar. – Limba Latina Mola.
Varianta definitie 2: MoarĂ substantiv verifica cuvantul: tintar.
Varianta definitie 3: MoarĂ substantiv verifica cuvantul: ceas, ceasornic, gater, gura, joagar, morisca, stomac.
Varianta definitie 4: Moara substantiv feminin, g.-d. art. morii; plural mori
Varianta definitie 5: MoarĂ mori f. 1) Constructie prevazuta cu instalatii speciale pentru macinarea cerealelor. - de vant. - de apa. - cu aburi. ♢ A turna apa la -a cuiva (sau A-i da cuiva apa la -) a-i crea cuiva o situatie favorabila (pentru a infaptui ceva negativ). A-i veni cuiva apa la - a) a-i aparea cuiva posibilitatea de a face ceva; b) a se schimba situatia in folosul cuiva. A se bate cu morile de vant a) a intreprinde actiuni inutile; b) a lupta cu dusmani inchipuiti. A ajunge de la - la rasnita a saraci. - stricata (sau Hodorogita, sparta, neferecata) palavragiu; flecar. A lua cuiva apa de la - a) a impiedica pe cineva sa faca ceva; a paraliza cuiva miscarile; b) a lipsi pe cineva de un avantaj. A trai ca gaina la - a trai in belsug. 2) Masina pentru maruntirea unor materiale tari (minereuri, pietris etcetera) /<lat. mola
Varianta definitie 6: Moara (mori), substantiv feminin –
1. Cladire unde se macina cereale. –
2. (Argou) Ceas. –
3. Jocul de tintar. – Mr., megl. moara.
Limba Latina mǒla (Candrea-Dens., 1148; Tiktin; REW 5641), conform limba italiana, prov., cat. mola, franceza meule, sp. muela, port. mõ. – Derivat morar, substantiv masculin cu sufix -ar (dupa Puscariu 1108 si Candrea-Dens., 1148, din limba latina molārius); morareasa (var. morarita), substantiv feminin; moraresc, adjectiv ; morarie (var. morarit), substantiv feminin si n. (ocupatie de morar); morari, verb (a face serviciul de morar); morisca, substantiv feminin (moara de mina; jucarie; guraliv).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "r"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.