Varianta definitie 1: MocĂi, mocai, verb IV.
Intranzitiv si reflexiv (Pop. si familiar)
1. A lucra incet, fara spor; a (se) mosmondi, a (se) mocosi.
2. A pierde vremea cu nimicuri; a tandali. [Prez. indicativ si: mocaiesc] – Etimologie necunoscuta Conform: m o a c a.
Varianta definitie 2: A se mocai antonim: a se grabi, a se pripi
Varianta definitie 4: MocĂi verb a migali, a (se) mocosi, a (se) mosmondi, a (se) mosmoni, a (se) ticai, (popular) a tandali, (regional) a migorosi, a mosinci, a mosoi, a mosorogi, a motrosi, a musina, (prin Transilvania) a se mighiti, a (se) mosogai, (familiar) a mosi. (Ce tot - acolo?)
Varianta definitie 5: Mocai verb, indicativ prezent 1 singular mocai/mocaiesc, 3 singular si plural mocaie/mocaieste, imperfect 3 singular mocaia; conjunctie: prezent 3 singular si plural mocaie/mocaiasca; ger. mocaind
Varianta definitie 6: A se mocĂi ma mocai intranzitiv pop1) A lucra incet si fara spor; a migali; a se mocosi; a bichiri. 2) A pierde timpul in zadar. /Origine necunoscuta
Varianta definitie 7: Mocai (-aesc, mocait), verb –
1. A da din cap. –
2. A munci din greu. –
3. A lucra incet si fara spor. – Varianta mogai.
Creatie expresiva, pornind de la radacina moc-, conform moaca. – Derivat mocosi, verb (a se speti; a munci fara spor), cu sufix expresiv -si (dupa Tiktin, legat de limba slava (veche) mąka, conform munca; dupa Bogrea, Dacor., IV, 834, din rut.
Makoša „zeita odihnei”); morcosi, verb (Trans., a pune buceaua la butucul rotii), cu r epentetic; morcoase, substantiv feminin (Trans., bucea); morcoti, verb (invechit, a bolborosi), conform Iordan, BF, 194 (dupa Tiktin, din pol. markotač; dupa Candrea, din rut. morkotati; dupa Scriban, din rut. morkotiti); mogoroji (var. mogorogi), verb (a cara; a bolborosi, a mormai), pe care Cihac, II, 516 il pune in legatura cu mag. mocorogni „a se bilbii” si Scriban cu mag. megmorogni „a grohai”; mogorog, substantiv masculin (Mold., persoana nemultumita); morocani, verb (a bombani, a dojeni), pe care Cihac, II, 516 il lega de mag. morgolodni, Tiktin cu limba slava (veche) mrŭknąti „a intuneca” si Scriban cu mag. morogni; morocaneala, substantiv feminin (bombanit); morocanos, adjectiv (nemultumit; ursuz, posac); modosi, verb (Banat, a lenevi).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.