Varianta definitie 1: Mod substantiv neutru
1. fel, chip, maniera; procedeu, metoda. o (ec.) - de productie = modul istoriceste determinat in care oamenii produc bunurile materiale necesare existentei si dezvoltarii societatii; - de viata = continutul si formele specifice de satisfacere a nevoilor materiale si spirituale ale unei societati.
2. categorie gramaticala specifica verbului, care exprima aprecierea vorbitorului fata de actiune. ♢ (despre parti de vorbire, propozitii sau parti de propozitii) de - = care are sensul, functia de a arata modul.
3. (muz.) structura unei game determinata de raportul de intervale dintre sunetele componente.
4. (log.) - silogistic = forma concreta pe care o iau figurile silogismului in functie de calitatea si cantitatea judecatilor componente. (< franceza mode, limba italiana modo, limba latina modus)
Varianta definitie 2: Mod, moduri, substantiv neutru
1. Fel de a fi, de a se manifesta al cuiva sau a ceva; fel in care se efectueaza ceva; cale, procedeu, metoda. ♢ (Ec. pol.) Mod de productie = fel istoriceste determinat in care oamenii produc bunurile necesare existentei lor caracterizand o oranduire sociala si determinand-o din punct de vedere istoric. ♦ (Gram.; in sintagmele) Adverb de mod = adverb care arata felul cum apare actiunea, starea sau insusirea exprimata de un verb.
Complement circumstantial de mod = complement circumstantial care arata cum sau in ce masura se desfasoara sau apare la un moment dat o actiune, o stare sau o insusire.
Propozitie circumstantiala de mod = propozitie care arata felul cum se desfasoara actiunea din regenta sau cum se infatiseaza o calitate din regenta.
2. Categorie gramaticala specifica verbului, prin care se exprima felul cum prezinta vorbitorul actiunea; fiecare dintre formele flexionare ale verbului prin care se exprima aceasta categorie.
3. Caracterul unei succesiuni de sunete care alcatuiesc o piesa muzicala, determinat de o anumita ordine si natura a intervalelor componente si de o anumita functie a diferitelor sunete fata de sunetul fundamental. – Din limba latina Modus, limba italiana Modo.
Varianta definitie 3: Mod substantiv
1. cale, chip, fel, forma, maniera, metoda, mijloc, modalitate, posibilitate, procedare, procedeu, procedura, putinta, sistem, (regional) cap, modru, (invechit) manopera, marsa, mediu, mijlocire. (Alt - de a rezolva o problema.)
2. verifica cuvantul: stil.
3. verifica cuvantul: regim.
4. verifica cuvantul: sens.
5. verifica cuvantul: fel.
6. verifica cuvantul: tip.
Varianta definitie 4: Mod substantiv neutru, plural moduri
Varianta definitie 5: Mod -uri n. 1) Forma particulara de a fi; chip; fel. 2) Mijloc de a actiona in vederea realizarii unui scop; maniera; procedeu; modalitate. 3) gram.
Categorie a verbului prin care se exprima atitudinea subiectului fata de actiune. 4) muz.
Structura a unei game determinata de succesiunile intervalelor dintre sunetele componente. /<lat. modus, franceza mode
Varianta definitie 6: Mod substantiv neutru
1. Fel, chip, maniera; procedeu, metoda. ♦ Mod de productie = modul istoriceste determinat in care oamenii produc si obtin bunurile materiale necesare existentei si dezvoltarii societatii si care reprezinta unitatea dintre fortele de productie si relatiile de productie.
2. (Gram.) Forma verbala care exprima felul in care vorbitorul vede sau socoteste actiunea verbului. ♦ (Despre parti de vorbire, propozitii sau parti de propozitii) De mod = care are sensul sau functia de a arata modul.
3. (Muzica) Structura unei game determinata de raportul de intervale dintre sunetele componente.
4. (Log.) Mod silogistic = forma concreta pe care o iau figurile silogismului in functie de calitatea si de cantitatea judecatilor componente. [Conform: franceza mode, limba italiana modo, limba latina modus].
Varianta definitie 7: Mod (moduri), substantiv neutru – Fel, maniera.
Limba Latina modus (secolul XVII).
Apare pentru prima oara la Radu Greceanu.
Este dubletul lui modru, substantiv neutru (Trans., mod), din mag. modus, modor, modra (Cihac, II, 516; Tiktin; Candrea; Scriban; der. din limba latina modulus sugerata de Philippide, Principii, 49 si 148 e improbabila).
Derivat moda (mr. moda), substantiv feminin, din franceza mode, sau limba italiana moda, conform limba neogreaca: μοδα, limba turca:, bulgara moda; modalitate, substantiv feminin, din franceza modalite; model, substantiv neutru, din franceza modèle; modela, verb (a forma), din franceza modeler; modelaj, substantiv neutru, din franceza modelage; modera, verb (a tempera), din franceza moderer; moderator, adjectiv , din franceza moderateur; moderati(un)e, substantiv feminin, din franceza moderation; modest, adjectiv , din franceza modeste; modestie, substantiv feminin, din franceza modestie; modic, adjectiv , din franceza modique; modicitate, substantiv feminin, din franceza modicite; modifica, verb, din limba latina modificare (secolul XIX); modificati(un)e, substantiv feminin, din franceza modification; modista, substantiv feminin (femeie care confectioneaza palarii de dama).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "d"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.