Varianta definitie 2: MomÉnt, momente, substantiv neutru
1. Interval scurt de timp; clipa, secunda. ♢ Locutiune adjectiv De moment = de scurta durata; efemer; vremelnic. ♢ Locutiune adverb Pentru moment = provizoriu, deocamdata, pentru scurt timp.
Pe moment = in prima clipa, in acea clipa.
În tot momentul = in permanenta, tot timpul.
La moment = imediat, pe loc; prin extensiune la timp.
Din moment in moment sau dintr – un moment in altul =imediat, chiar acum; curand, indata. (Nici) un moment deloc, niciodata. ♢ Locutiune conjunctie: Din moment ce... = de vreme ce..., deoarece... ♦ Perioada scurta in desfasurarea unui proces; faza, etapa. ♢ Ultimele momente (ale unui om) = clipele dinainte de moarte. ♢ Locutiune adverb În momentul de fata = actualmente, in prezent.
Din primul moment = chiar de la inceput.
În ultimul moment = chiar inainte de expirarea ultimului termen, cand nu mai este nici o clipa de pierdut.
La un moment dat = intr-un anumit timp (nedeterminat); deodata.
Un moment, se spune pentru a solicita cuiva o clipa de ragaz, o intrerupere. ♦ Episod din actiunea unei scrieri literare; (prin extensiune) specie a genului epic in care este surprins un instantaneu semnificativ din viata cotidiana. ♦ Data, termen. ♦ Marime fizica egala cu produsul dintre valoarea unei marimi date si una sau mai multe distante in raport cu un punct, cu o axa sau cu un plan.
2. Ocazie favorabila; prilej. – Din limba latina Momentum, franceza Moment, limba italiana Momento, limba germana Moment.
litere.