DexDefinitie.com

Definitie Mort moartă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Mort, moartĂ, morti, moarte, adjectiv , substantiv masculin si feminin: I. Adjectiv
1. (Despre fiinte) Care nu mai traieste, care a murit. ♢ Expresie A se face mort in papusoi sau (substantivat) a face pe mortul in papusoi = a se face ca nu stie nimic, a simula nevinovatia, a face pe prostul.
A o lasa moarta (in papusoi) = a lasa o chestiune incurcata, a renunta la ceva.
A fi mort fara (sau dupa) cineva sau ceva = a nu putea trai fara cineva sau ceva, a fi indragostit de cineva sau de ceva; a tine mult la cineva sau la ceva.
A fi mai mult mort (decat viu) = a fi istovit, epuizat (de boala, de frica etcetera).Nici mort sau mort-taiat = (in constructii negative) cu nici un pret, sub nici un motiv, in nici un caz.
Mort-copt = cu orice pret, neconditionat, neaparat; vrand-nevrand, cu chiu cu vai.
A umbla (sau a se tine) mort dupa... = A) a lupta, a se zbate pentru a obtine ceva; B) a-si manifesta dragostea fata de cineva straduindu-se sa fie mereu in preajma lui.
A fi beat mort (sau mort de beat) = a fi foarte beat. ♦ Limba moarta = limba care a incetat sa fie invatata ca limba materna.
Inventar mort = totalitatea uneltelor, a masinilor, a mijloacelor de transport care apartin unei gospodarii sau unei intreprinderi.
Timp mort = lipsa de activitate a fortelor de munca sau a masinilor; intrerupere neprevazuta a muncii.
Unghi mort = loc de pe traiectoria unei arme de foc pe care nu-i poate atinge proiectilul.
Punct mort = pozitie a unui mecanism biela-manivela care corespunde momentului cand biela si manivela au axele in prelungire sau suprapuse. (Expr.) A ajunge la un (sau intr-un) punct mort = a ajunge la un impas, in imposibilitate de a gasi o solutie.
Linie moarta = linie de cale ferata care serveste numai pentru garare. (Expr.) A fi (sau a se afla, a trece) pe linie moarta = a nu mai juca un rol de seama, a fi inlaturat dintr-un post de raspundere.
Fier mort = fier de calitate inferioara. ♦ (Familiar; despre aparate, motoare etcetera) Care nu mai functioneaza.
2. (Despre parti ale corpului) Cu functiile vitale pierdute; paralizat, intepenit. ♢ (Popular) Carne (sau piele) moarta = carne sau piele care se formeaza deasupra ranilor si prin care nu trec ramificatiile nervoase.
3. (Despre plante) Uscat, vested.
4. Figurativ (Despre lucruri) Fara viata, neinsufletit; nemiscat, incremenit. ♦ Lipsit de zgomot, de activitate, de viata; linistit. ♦ (Despre culori, nuante) Fara stralucire; sters. II. Substantiv masculin si feminin: Persoana care a murit, defunct, decedat; trupul neinsufletit al unei persoane asezat in cosciug sau inmormantat. ♢ Expresie Mortul de la groapa nu se mai intoarce, se spune despre un lucru pierdut definitiv, despre ceva care nu mai poate fi indreptat.
Apa mortilor = fata morgana, verifica cuvantul: morgana.
A scula (sau a trezi, a destepta) si morti (sau din morti), se spune despre zgomote sau surse de zgomote foarte intense si stridente.
A umbla (sau a merge) ca dupa mort = a merge foarte incet.
Ca la mort = (in legatura cu verbe ca „a se aduna”, „a veni”) in numar (foarte) mare. – Limba Latina Mortuus.
Varianta definitie 2: Mort antonim: viu
Varianta definitie 3: Mort adjectiv , substantiv
1. adjectiv , s, decedat, defunct, disparut, raposat, (livresc) repauzat, (in limbajul bisericesc, popular si eufemistic) pierdut, (invechit si popular) pierit, (invechit) pristavit, savarsit. (-ul era un om in varsta.)
2. adjectiv inert, neinsufletit, nemiscat, rece, teapan. (L-a gasit -.)
3. adjectiv verifica cuvantul: ofilit.
Varianta definitie 4: Mort adjectiv verifica cuvantul: inanimat, neanimat, neinsufle-tit.
Varianta definitie 5: Mort adjectiv m., substantiv masculin, plural morti; f. singular moarta, plural moarte
Varianta definitie 6: Mort2 -ti m.
Persoana care a murit; raposat; decedat; defunct. /<lat. mortuus
Varianta definitie 7: Mort1 moarta (morti, moarte) 1) Care a murit; care nu mai este viu; decedat; defunct; raposat. ♢ Limba moarta limba care a incetat sa fie folosita ca limba materna. Linie moarta linie de cale ferata care serveste numai pentru garare. Inventar - inventar neutilizat. Nici - a) pentru nimic in lume; cu nici un pret; b) niciodata. Mai mult - decat viu a) sleit de puteri; istovit; extenuat; b) speriat peste masura; ingrozit. --copt (sau - ori copt) cu orice pret; neaparat. Beat - foarte beat. - de oboseala (De foame, de sete etcetera) foarte obosit (flamand, insetat etcetera). A cadea - a) a muri; b) a nu mai putea de oboseala; a fi istovit. A umbla dupa potcoave de cai morti (sau A umbla dupa cai morti sa le ia potcoavele) a umbla fara rost pe drumuri; a hoinari. A se face - in papusoi a se face ca nu stie nimic; a o face pe prostul. A umbla (sau A se tine) - dupa cineva a cauta sa obtina ceva cu orice pret; a nu mai da ragaz cuiva. A dormi - a dormi adanc. A fi (sau A se afla, a trece) pe linie moarta a se afla in declin; a nu mai juca rolul de altadata. 2) (despre vegetatie) Care este fara frunze; desfrunzit. 3) (despre flori) Care si-a pierdut vlaga si fragezimea; ofilit. 4) (despre localitati, strazi) Care este lipsit de viata, de miscare, de zgomot. 5) rar (despre culori) Care nu are stralucire; sters; spalacit; decolorat. /<lat. mortuus
Varianta definitie 8: Mort (moarta), adjectiv – Decedat. – Mr. mortu, megl., istr. mort.
Limba Latina mortuus (Puscariu 1110; REW 5695), conform limba italiana, port. morto, franceza, cat. mort, sp. muerto. – Conform: moarte, mortaciune. – Derivat mortarie, substantiv feminin (Banat, cimitir); mortis, adverb (in mod tenace); mortiu, adverb (cu indaratnicie); mortiu, adjectiv (ca pentru mort).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "t"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.