Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Movilă
1 * Cuvantul cu diacritice: movílă
Cuvantul fara diacritice: movila
Definitie: MOVILĂ, movile, substantiv feminin 1. Ridicătură de pământ naturală, mai mică și mai rotunjită decât dealul, care se află de obicei în regiunile de câmpie sau de podișuri joase. 2. Mică ridicătură de pământ sau de pietre, făcută de om pentru a servi ca semn de hotar, de aducere aminte pentru un mort etcetera 3. Grămadă de obiecte (de același fel); morman, maldăr. – Din limba slava (veche) mogyla.
2 * Cuvantul cu diacritice: movílă
Cuvantul fara diacritice: movila
Definitie: MOVILĂ substantiv 1.(GEOGR.) măgură, (regional) grui, (Oltenia) glămeie. 2.(GEOGR.) movilă de alunecare = gruieț, țiglăi (plural). 3. grămadă, maldăr, morman, purcoi, (rar) strânsură, (popular) troian, (regional) mâglă, (Moldova) cladă, (Mold. și Transilvania) gireadă, (popular figurativ) nămol. (O - de cartofi, de crengi, de praf.)
3 * Cuvantul cu diacritice: movílă
Cuvantul fara diacritice: movila
4 * Cuvantul cu diacritice: movílă -e
Cuvantul fara diacritice: movila
Definitie: MOVILĂ -ef. Ridicătură de pământ, naturală, de formă conică, de obicei, mai mică decât dealul, aflată în regiunile de câmpie sau de podișuri; măgură. limba slava (veche) mogyla
5 * Cuvantul cu diacritice: movílă movíle
Cuvantul fara diacritice: movila
Definitie: movilă (movile), substantiv feminin – 1. Monticul, gorgan, măgură. – 2. Morman, maldăr. – Varianta (învechit) moghilă. Origine îndoielnică. Coincide cu limba slava (veche) mogyla, păstrat în bulgara, limba rusa mogila, limba sarba:, cr. mògila, ceh. mohyla, rut. mohylja, pol. mogila, și de asemeni limba sarba:, cr. gòmila, limba albaneza gamulje. A fost considerat drept cuvînt limba slava (veche) (Miklosich, Slaw. Elem., 30; Miklosich, Lexicon, 378; Cihac, II, 204; Danicic, III, 264); dar e cuvînt străin în limba slava (veche) (Berneker, II, 69; Vasmer, II, 143). Derivat din limba albaneza nu pare posibilă (Barič, Alb. St., I, 51), dată fiind extensiunea cuvîntului; și cu atît mai puțin explicația limba sarba: gomila prin limba greaca (veche) γέμω „a fi plin” (Mladenov 105). E mai probabil că-i vorba de un cuvînt rom. de natură expresivă. Atît familia lui moc-, conform moacă „căpățînă”, cît și cea a lui mot- „măciulie” ar fi putut produce un mogîlă, conform mogîldă, modîlcă, sau mai înainte verb moghili, prin intermediul sufix expresiv -li. Movilă în loc de moghilă este efectul destul de recent al unui hiperurbanism mold. Numai un cuvînt rom. poate explica larga extensiune a unui cuvînt neslav în mediul limba slava (veche); cu atît mai mult, cu cît gorganele numite așa sînt caracteristice Dunării de Jos și Ucrainei de S. Derivat gomilă, substantiv feminin (Banat, ridicătură de pămînt), din limba sarba:; movili, verb (a face grămezi).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.