Varianta definitie 1: MovilĂ, movile, substantiv feminin
1. Ridicatura de pamant naturala, mai mica si mai rotunjita decat dealul, care se afla de obicei in regiunile de campie sau de podisuri joase.
2. Mica ridicatura de pamant sau de pietre, facuta de om pentru a servi ca semn de hotar, de aducere aminte pentru un mort etcetera
3. Gramada de obiecte (de acelasi fel); morman, maldar. – Din limba slava (veche) Mogyla.
Varianta definitie 2: MovilĂ substantiv
1. (GEOGR.) magura, (regional) grui, (Oltenia) glameie.
2. (GEOGR.) movila de alunecare = gruiet, tiglai (plural).
3. gramada, maldar, morman, purcoi, (rar) stransura, (popular) troian, (regional) magla, (Moldova) clada, (Mold. si Transilvania) gireada, (popular figurativ) namol. (O - de cartofi, de crengi, de praf.)
Varianta definitie 4: MovilĂ -e f.
Ridicatura de pamant, naturala, de forma conica, de obicei, mai mica decat dealul, aflata in regiunile de campie sau de podisuri; magura. /<sl. mogyla
Varianta definitie 5: Movila (movile), substantiv feminin –
1. Monticul, gorgan, magura. –
2. Morman, maldar. – Varianta (invechit) moghila.
Origine indoielnica.
Coincide cu limba slava (veche) mogyla, pastrat in bulgara, limba rusa mogila, limba sarba:, cr. mògila, ceh. mohyla, rut. mohylja, pol. mogila, si de asemeni limba sarba:, cr. gòmila, limba albaneza gamulje.
A fost considerat drept cuvint limba slava (veche) (Miklosich, Slaw.
Elem., 30; Miklosich, Lexicon, 378; Cihac, II, 204; Danicic, III, 264); dar e cuvint strain in limba slava (veche) (Berneker, II, 69; Vasmer, II, 143).
Derivat din limba albaneza nu pare posibila (Barič, Alb.
St., I, 51), data fiind extensiunea cuvintului; si cu atit mai putin explicatia limba sarba: gomila prin limba greaca (veche) γέμω „a fi plin” (Mladenov 105).
E mai probabil ca-i vorba de un cuvint rom. de natura expresiva.
Atit familia lui moc-, conform moaca „capatina”, cit si cea a lui mot- „maciulie” ar fi putut produce un *mogila, conform mogilda, modilca, sau mai inainte verb moghili, prin intermediul sufix expresiv -li.
Movila in loc de moghila este efectul destul de recent al unui hiperurbanism mold.
Numai un cuvint rom. poate explica larga extensiune a unui cuvint neslav in mediul limba slava (veche); cu atit mai mult, cu cit gorganele numite asa sint caracteristice Dunarii de Jos si Ucrainei de S. Derivat gomila, substantiv feminin (Banat, ridicatura de pamint), din limba sarba:; movili, verb (a face gramezi).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "m" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.